Rioja nie je len dobrá značka, ale najmä vinohradnícka oblasť, kde sa vyrábajú najlepšie vína s dominanciou odrody Tempranillo. V každom dúšku je cítiť, že ho vyrábajú ľudia, ktorí žijú so svojim vinohradom a vínom. V rámci februárového Masterclassu sme mali príležitosť spoznať viacero štýlov, porovnať si identické vína z dvoch ročníkov alebo rôznych vinohradov.

Slovensko je pre nás kľúčový trh, hovorí predstaviteľ novozélandskej značky vína Villa Maria
Víno Villa Maria je pre mnohých na Slovensku známe, je to veľmi obľúbená značka vína z Nového Zélandu. Viac sa dozviete z rozhovoru s Vincentom Lensveldtom, ktorý pre toto vinárstvo pracuje ako European Market Manager Villa Maria.
8. 9. - Párty s Villa Maria 2022 - Šiesty ročník obľúbenej Párty s Villa Maria v predaji!
Vincent, mohli by ste nám opísať svoj vzťah k Villa Maria? Ako dlho pracujete pre tohto známeho výrobcu vína?
Moja vášeň pre kvalitné vína začala už na vysokej škole. V roku 2007 som začal pracovať ako nákupca vína pre sieť obchodov s alkoholom, kde som prvýkrát ochutnal vína Villa Maria. Vína z tohto vinárstva som si okamžite zamiloval. Ako nákupca som vždy hľadal najlepšiu hodnotu za peniaze a so všetkými slepými ochutnávkami na Novom Zélande, ktoré som so svojím tímom absolvoval, Villa Maria vždy vyšla ako víťaz. V roku 2013 sa uvoľnilo miesto manažéra pre európsky trh, ani chvíľu som neváhal uchádzať sa o túto prácu a nikdy som to neoľutoval. Pre toto úžasné vinárstvo a značku pracujem už 9 rokov.
Vinárstvo Villa Maria oslávilo 60. výročie. Dnes je to TOP vinárstvo na Novom Zélande. Ako si udržuje rovnako vysokú kvalitu a štandard?
Odkedy Sir George Fistonich v roku 1961 založil vinárstvo Villa Maria, vždy sa neochvejne kládol dôraz na kvalitu. Toto je základ všetkého, čo robíme, a vytváranie výnimočných vín bez kompromisov je naším konečným prísľubom spotrebiteľom na celom svete. Udržiavame vysokú kvalitu vďaka fantastickému vinohradníckemu a vinárskemu tímu na Novom Zélande.
Za posledných 60 rokov sme sa stali jednou z popredných novozélandských vinárskych spoločností. Sme vedúcou značkou novozélandských vín vo Veľkej Británii a naším cieľom je stať sa číslo 1. globálne na celom svete v rozmedzí piatich rokov.
Villa Maria sa stala prvým vinárstvom na Novom Zélande, ktoré získalo certifikáciu BioGro. Mohli by ste nám povedať viac o vašom pokroku v bio výrobe vína?
Villa Maria je zakladajúcim členom Sustainable Winegrowing New Zealand (SWNZ) a venuje sa organickému pestovaniu hrozna od roku 1999. V roku 2009 sa Villa Maria stala prvým veľkým novozélandským vinárstvom plne certifikovaným BioGro a v roku 2012 začal export organických vín do Európy. Viac ako 30 % vinohradov vo vlastníctve Villa Maria je spravovaných organicky a cieľom je dosiahnuť 100 % do roku 2030. Všetci kľúčoví dodávatelia obalov (kartóny, etikety, fľaše a uzávery) pochádzajú z okruhu 22 km od nášho vinárstva v Aucklande, čím sa znižujú emisie uhlíka. Od roku 2010 sme dosiahli 30 % zníženie emisií uhlíka na fľašu. V súčasnosti testujeme pôvodné výsadby pod našimi viničmi, aby sme zvýšili biodiverzitu.
Čo môžete povedať o vývoji vašej značky Villa Maria na Slovensku?
Slovensko je jedným z našich kľúčových trhov v kontinentálnej Európe. Sme veľmi spokojní s naším výhradným slovenským distribútorom Corner & Co. / WinePlanet.sk, robia úžasnú prácu pri budovaní značky Villa Maria na trhu. Predávať naše vína vo vinárskej krajine je vždy náročné, najmä v krajine, ktorá produkuje skvelé biele vína ako Slovensko. Takže je skvelé vidieť, že aj Slováci oceňujú naše vína.
Do roku 2021 bola Villa Maria rodinným vinárstvom. V roku 2021 vinárstvo kúpilo spoločnosť Indevin. Čo sa zmenilo vo vinárstve?
Nič, iba vlastníctvo. Villa Maria zostáva v 100% Novom Zélande a je v súkromnom vlastníctve. Teraz, keď sme súčasťou Indevinu, nám ponúka viac príležitostí na rast, ako sme mali v minulosti.
Máte svoje obľúbené víno? Ktoré odporúčate?
Som veľkým fanúšikom nášho Single Vineyard Seddon Pinot Noir, toto víno z južného brehu rieky Awatere je také elegantné a dokonalé, že ho môžete piť pri akejkoľvek príležitosti. Pinot Noir je tiež jednou z mojich obľúbených odrôd, pretože ho môžete kombinovať s rôznym jedlom. Myslím si, že toto víno je jedným z najlepšie kombinovateľných vín v gastronómii z celého portfólia. Ale milujem aj Chardonnay’s z Hawkes Bay alebo nové novozélandské odrody, ako je Albarino, tomuto hroznu sa v našej chladnej klíme úžasne darí.
Môj obľúbený Sauvignon Blanc je Villa Maria Seaspray Sauvignon Blanc z vinohradu Graham's Vineyard. Je to vinohrad blízko pobrežia na konci rieky Awatere s výhľadom na tichý oceán. Tento Sauvignon Blanc má príjemnú mineralitu a komplexnosť, ktorá je taká jedinečná, akú len ťažko nájdete inde na Novom Zélande.
Mohli by ste nám prezradiť tip na párovanie vína a jedla a inšpirovať našich čitateľov?
Nie som veľkým fanúšikom zložitých jedál, uprednostňujem jednoduché pokrmy. Odporúčam dobre pripravený flank steak na grile s ikonickým červeným vínom Ngakirikiri, ide o Cabernet Sauvignon z Gimblett Gravels v Hawkes Bay alebo vyskúšajte Villa Maria Reserve Cabernet / Merlot.
Jahňacie mäso z Nového Zélandu je samozrejme veľmi obľúbené, určite si vychutnáte párovanie jahňaciny s vínom Villa Maria Reserve Pinot Noir alebo Single Vineyard Seddon Pinot Noir. Sauvignon Blanc sa hodí k morským plodom, mušliam alebo si k nemu pripravte čerstvý zelený šalát so špargľou.
Ďalšie články

Vinárstvo VINIDI vlastní 50 ha vinohradov v katastri obce Báb. Prvotriedna poloha vinohradov, ktoré sa nachádzajú na svahu s južným a juhozápadným slnkom, dáva predpoklady na výrobu vín jedinečného charakteru a kvality. V roku 2024 vinárstvo prešlo reštartom a dnes prichádza na trh s novým tímom ľudí a vínami s novom dizajne. Pri tejto príležitosti sme vyspovedali nového výrobného riaditeľa a enológa Petra Czaka.

Popularita cognacu stále vo svete stúpa. Tento luxusný a rafinovaný vínny destilát sa vyrába z bieleho hrozna dopestovaného v departementoch Charente a Charente-Maritime v západnom Francúzsku.
AKCIA Cognac Week -15% do 28.2.2025

Brandy a cognac sú destiláty, ktoré majú toho veľa podobné. Všetci sa zhodujú, že oba sú vynikajúce a majú svoju históriu. Victor Hugo nazval cognac „likérom bohov“. Cognac sa stal známym ako symbol francúzskeho luxusu. Každý cognac možno považovať za brandy, ale nie každé brandy je cognac.
AKCIA - Cognac Week -15% do 28. 2. 2025