Vína z Talianska (219)
Od roku 1716, kedy bola definovaná prvá pestovateľská oblasť na svete - Chianti, prešlo talianske víno a vinohradníctvo veľký kus cesty. Možno nie tak veľkolepo a pompézne ako vína zo susedného Francúzska, ale s dávkou južanského temperamentu, či grácie a v niektorých prípadoch aj skromne. Tieto dve krajiny súperia každoročne v objeme vyrobeného množstva vín. Francúzsko prikláňa misku váh na svoju stranu najmä z pohľadu množstva prémiových a investičných vín. Taliansko vedie s množstvom vín s nadštandardnou kvalitou a ich stále nízkych cien. Od roku 1716, kedy bola definovaná prvá pestovateľská oblasť na svete - Chianti, prešlo talianske víno a vinohradníctvo veľký kus cesty. Možno… Read more
Reya
Gran Cuveé Spumantespumante - sparkling wine white - extra dry - 0,75l
Reya
Valdobbiadene Prosecco Superiorespumante - sparkling wine white - extra dry - rNV - 0,75l
SERENA 1881
Gran Cuveé Spumantespumante - sparkling wine white - extra dry - rNV - 0,75l
Santa Margherita Prosecco di Valdobbiadene
Superiore Extra Drysparkling wine white - extra dry - 0,75l
Santa Margherita Prosecco di Valdobbiadene
Superiore Brutsparkling wine white - brut - 0,75l
SERENA 1881
Vino Bianco fr. PIU Frizzantefrizzante white - semi-dry - 0,75l
SERENA 1881
Vino Spumante Bianco ICE limited editionsparkling wine white - demi sec - rr.NV - 0,75l
Mionetto
Prosecco Vino Frizzantefrizzante white - semi seco - rNV - 0,75l
Vína z Talianska
Niet divu, veľké množstvo týchto vín sa vyrába aj na juhu krajiny s nižšou cenou vinohradov a práce. Tak fascinujúca variabilita vín, ktoré čerpajú svoj „know-how“ z veľkého množstva pôvodných odrôd (377) je vzrušujúca a obohacujúca zároveň.
V súčasnosti je výhodou týchto vín pôvod, ktorý nepotrebuje zvýrazňovať príbeh na úkor kvality. Navyše sa opierajú o takmer ideálne klimatické podmienky, gastronómiu a rozvinutý cestovný ruch. Stále víťazí pozitívna variabilita a dostupnosť nad byrokraciou a nariadeniami. Ako „vystúpiť z davu“ pomohlo k vzniku vín, ktoré dnes poznáme pod pojmom Super Tuscan. Tie paradoxne pomohli zlepšiť kvalitu spriazneného Chianti.
Obrazom individuality a potenciálu je Piemonte a jeho tri B – Barolo, Barbaresco a Barbera. Inšpiratívnym sa stalo „hnutie“ alternatívneho prístupu v oblasti Friuli-Venezia-Giulia. Tradíciou a modernou prepojené Veneto s čarovnou „vínnou terapiou“ v podobe Amarone a Recioto. Kombináciou precíznosti a charakteru vína z oblasti Alto-Adige. Synonymom elegancie a noblesy Lombardia so svojou Franciacortou.
Nádherným pohľadom do minulosti Kampánia so svojimi historickými odrodami a vínami. Sicília, ktorá prekypuje množstvom nadčasových vín s prejavom jednotlivých častí ostrova. Nuž a napokon fenomén Prosecco, oslovujúc mladú generáciu, ktorá sa chce zabávať. Talianske vína neboli nikdy tak kvalitné ako dnes.
Odporúčanie someliéra Taliansko:
Už ste ochutnali vína z odrôd Carricante, Falanghina, Procanico, Piedirosso, Frappato alebo Nerello Mascalese? Taliansko disponuje množstvom pôvodných odrôd, z ktorých sa vyrábajú vína pozoruhodnej kvality. V mnohých prípadoch iba s hŕstkou miestnych vinárstiev, ktoré sa im venujú. Kto si myslí, že pozná talianske vína cez Toskánsko, Piemont alebo Veneto, môže byť prekvapený ich charakterom. A dokonca aj ušetriť...