Svätovavrinecké alebo St. Laurent? U nás podceňovaná, v Rakúsku jedna z troch nosných modrých odrôd. Svätovavrinecké zo Stiftu je považované za jedno z najlepších vín z tejto odrody vo svete. Počas Masterclassu, ktorý sa uskutočnil 21.3.2024, sme mali príležitosť ochutnať sedem vín z piatich ročníkov a jedno víno - novinku v sprievode exportného manažéra vinárstva Teodora Iennaca a someliera Corner & Co. Rasťa Šutáka.
Louis Royer
Narodený v roku 1828, Louis Royer strávil celú svoju mladosť žijúc v rovnakom susedstve, kde sa dnes nachádzajú pivnice a kancelárie destilérie. V roku 1853, vo svojich 25 rokoch sa rozhodol založiť si svoj vlastný „Cognac business“ – a tak vznikla spoločnosť Louis Royer & Co. Rovnako ako jeho otec a dedko, Louis Royer bol prívržencom prírody. Jeho veľká vášeň pre včely tradovala po celé generácie. K dnešnému dňu jeho následníci chovajú včely po celý svoj život. Obdivoval perfektnú organizáciu úľu, kde sa každý pracovník podieľal na výrobe medu. Louis Royer si predstavil perfektnú spoločnosť, kde je každý rovnako zapojený v spracovávaní božského nektáru. Preto pri zrode Louis Royer Cognac prirodzene vybral včelu ako emblém spoločnosti. 1853 - 1929 Louis Royer rozvíja svoje podnikanie. Jeho odvaha, zrelosť a vízia sveta mu umožňujú veľmi rýchlo vybudovať pevnú a medzinárodnú spoločnosť. 1929 - 1989 Jeho potomkovia rozvíjajú jeho podnikanie s vášňou a oddanosťou. V roku 1988 prebehlo uvedenie prvého Louis Royera XO v karafe. Cieľom bolo vytvoriť vlajkový produkt pre túto značku. V roku 1989 spoločnosť sa pripojila do Japonskej rodiny Suntory. V roku 2012 Louis Royer kúpil vinohradníctvo. Domaine du Ménis sa nachádza v srdci Grande Champagne, najprestížnejšieho územia regiónu Cognac.
Píšeme na našom BLOGu
Víno a sex rozhodne nie je kombinácia, ktoré vám napadne okamžite. Avšak, aj keď o tom nehovoríme, víno sa neustále používa ako spoločenský prvok, čo nás viedlo k zamysleniu...
Zdroj: Winefolly
Ladislav a Margita Šebovci si jednoznačne zakladajú na pôvode hrozna. Ako jedny z mála slovenských vinárov plynule nadviazali na rodinnú tradíciu vinohradníctva a výroby vína. Znalosti práce vo vinici a umenie výroby vína dostali do vienka od svojich rodičov.
Srdečne vás pozývame ochutnať všetky perly z vinárstva Karpatská Perla na podujatí Pekné víno s rozhľadom, ktoré sa koná už 23. marca.
Každá rodina má svoje vlastné veľkonočné menu. Varia sa údené šunky, pripravujú plnky s bylinkami alebo nadýchaný piškótový baranček. K tomuto sviatku jednoducho patrí dobré jedlo a pitie. Dokonalé gurmánske výtvory si žiadajú aj správne zvolené víno. Užite si párovanie veľkonočných jedál so slovenskými vínami.
Pripravte sa na veľkonočné sviatky s kvalitnými vínami zo Slovenska. Výber vín somelierky.
Inšpirujte sa na blogu: Slovenské vína na Veľkú noc