offerBox
1

4. 4. - Degustácia s vinárstvom Karpatská Perla

offerImage

Prvý štvrtok po Veľkonočnom období bude patriť degustácii vinárstva Karpatská Perla. Je to pekná príležitosť ochutnať tohtoročné novinky, ktoré nám príde predstaviť osobne pán Šebo.

Čítať viac

Každé šieste najlacnejšie slovenské víno ZADARMO.

right-arrow
UŽÍVATEĽSKÉ MENU
VÝBER JAZYKA
Späť Detailný filter
Späť Detailný filter
Späť
Späť
Winery header

Dzama

Je známe, že rum sa vyrába z cukrovej trstiny, rastliny pôvodne pochádzajúcej z Ázie, ktorá neskôr zdomácnela predovšetkým v Karibiku a Latinskej Amerike. Postupne sa jej spracovávanie rozrástlo a rum sa stal tretím najobľúbenejším destilátom na svete.

Tejto rastline sa darí v tropickom, teplom a vlhkom podnebí. Práve na Madagaskare predstavuje 15 – 20 % poľnohospodárskej produkcie. Destilácia prebieha neďaleko plantáží, na ktorých vďaka rôznym prírodným podmienkam vznikajú šťavy rôznych chutí. Umenie destilácie je teda v schopnosti zvýrazniť arómu tohto čistého alkoholu pridávaním, uberaním a zrením.

VIDZAR COMPANY, DZAMA

Je rodinnou spoločnosťou, ktorá sa špecializuje na výrobu rumu od roku 1982. Približne pred tridsiatimi rokmi si vizionár všimol konzumné návyky svojich krajanov, ktorí boli spokojní s rumom zlej kvality. Bol zvyčajne príliš rezaný a všetci si ho upravovali podľa svojich chutí. Lucien Fohine zistil, že továreň na výrobu cukru na ostrove Nosy-Bé, ktorá sa nachádza na severozápade Madagaskaru, produkuje alkohol s jedinečnými a pretrvávajúcimi chuťami. Po krátkom prešetrovaní zistil, že je to kvôli koreňom Ylang-ylang, ktoré sa miešajú s trstinou a vôňami klinčeka, korenia a vanilky, ktoré v regióne rastú a ktorých olejnaté arómy sa nachádzajú aj po destilácii v spirite.

Vytvára svoju firmu, Vidzar a umiestňuje ju na ostrov Nosy-Bé blízko cukrovaru a pomenuje svoj rum "Dzama" - zdrobnenina mesta Dzamandzar, kde sa vyrába základný rum. Označenie VIDZAR pochádza z " Old Rum of Dzamandzar". V severnom Madagaskare  "Zama"  znamená dôvernosť medzi blízkymi priateľmi. Najmä preto, že v krátkej dobe sa jeho produkcia zvýšila a musí rozšíriť pivnice a aj kvôli logistike sa Lucien Fohine rozhodne premiestniť svoju spoločnosť do Tananarive do hlavného mesta. Rum, ktorý vyrába podlieha tradíciám a miestnym zvykom, neskôr použije aj dubové sudy na vytvorenie starých rumov ako prvý na Madagaskare. Tieto sudy pochádzajú od Lucienových dôverných priateľov destilérov zo Škótska. V roku 1996 jeho syn Franck prevzal vedenie spoločnosti a bude pokračovať v práci svojho otca. Jeho štúdiá o enológii vo Francúzsku mu umožňujú byť cellar masterom a organizovať výrobu. Po štúdii rozšíril sortiment na trhu a teraz ponúka celú sériu spiritov. Oceňujú ich najmä ženy, ktoré milujú voňavé a menej silné rumy.

ĎALŠIE SÚVISIACE PRODUKTY

Newsletter
Ustriehnite si zľavy, akcie a degustácie

V newslettroch vám budeme posielať aktuálne akcie na víno, degustácie alebo ďalšie zaujímavé info zo sveta vína.  Z nášho newslettru sa môžete kedykoľvek odhlásiť v jeho spodnej časti.