Vína biele Vermentino (1)
Kvalitné biele vína z celého sveta. Na eshope nájdete biele víno z 18 krajín a vyše 250 svetových a slovenských vínnych značiek. Dodanie do 2 dní. Biele vína ponúkajú široký výber od mladých, sviežich bielych vín s dôrazom na primárnu arómu až po plné a komplexné biele vína, ktoré môžu vyzrievať niekoľko dekád. Kvalitné biele vína z celého sveta. Na eshope nájdete biele víno z 18 krajín a vyše 250 svetových a slovenských vínnych značiek. Dodanie do 2 dní.… Čítať viac
Guado al Tasso
Bolgheri Vermentinovíno biele - suché - r2023 - 0,75l
Biele vína z celej planéty
Výroba bieleho vína
Biele víno sa vyrába z odrôd bieleho muštu. Po zbere sa hrozno lisuje a následne prečerpáva do nerezových nádrží s regulovanou teplotou. Pri niektorých aromatických bielych vínach sa používa niekoľkohodinová macerácia. Niektorí vinári využívajú technológiu battonage, kedy sa víno zmieša so zdravými kalmi alebo nechajú víno dlhšie s kvasinkami. Biele vína môžu dozrievať v dubových sudoch. Prečítajte si viac o výrobe vína.
Ľahké biele vína
Svieže biele vína od francúzskeho Chablis cez talianske Pinot Grigio až po juhoafrický Chenin Blanc. Tieto biele vína sú osviežujúce, vo farbe od jemnej citrónovej po svetložltú s jemným zelenkavým odtieňom. Vo vôni dominujú citrusy, záhradné ovocie, bylinkové a minerálne tóny. Sú suché a majú vyššiu kyslosť. Štýl týchto bielych vín je skôr neutrálny a hodia sa k morským a sladkovodným rybám, morským plodom a jemne upravenej hydine.
Biele aromatické vína
Biele aromatické odrody majú svoj osobitý charakter ako Sauvignon Blanc, Veltlínske zelené, Rizling rýnsky a valašský, Rulandské biele a Rulandské šedé, ale aj Vermentino či Furmint. Odroda, spôsob pestovania, pôdne a klimatické podmienky sú faktory, ktoré určujú štýl vína. Niektoré odrody sú prirodzene aromatické, ako napríklad Furmint, a niektoré sú výsledkom vinifikácie, ako napríklad Sauvignon Blanc. Tieto odrody bielych vín sa pestujú najmä v chladnejšom klimatickom pásme a zachovávajú si tak svieži výraz. Ideálne sú oblasti ako Alsasko a Sancerre vo Francúzsku, Alto Adige v Taliansku alebo Nový Zéland.
Plné biele vína
Plné a komplexné biele vína majú štruktúru a svoj charakter získavajú zrením v dubových sudoch. Sú vyrovnaní a sústredení. Do tejto kategórie patrí niekoľko skvelých burgundských bielych vín ako Chassagne-Montrachet, Puligny-Montrachet, Meursault vyrobených z odrody Chardonnay. Taktiež vína z tejto odrody z Južnej Afriky, Kalifornie či Austrálie. Plné biele vína majú pri zrení mastnú textúru. Okrem Chardonnay do tejto skupiny patrí Gewürztraminer, Sémillon a Viognier z teplejších oblastí južného Francúzska /Condrieu, Rhone/ a západnej časti Austrálie a Kalifornie.
Podávanie bieleho vína
Biele vína podávame v pohároch na biele víno. Ľahšie biele vína ako Veltlínske zelené, Rizling, Sauvignon Blanc podávame pri teplote 8-10°C, plnšie a sýtejšie biele vína podávame pri teplote 10-12°C. Niektoré biele vína možno aj dekantovať.