Tiché víno (1083)
Pri vyslovení slova víno predpokladáme automaticky, že sa jedná o víno tiché. Môže byť biele, červené, ružové, slamové či ľadové, poprípade fortifikované. Tiché víno nie je teda ani perlivé, ani šumivé. Tiché vína neobsahujú oxid uhličitý, ktorý musia mať vína šumivé alebo perlivé. Počas kvasenia sa kvasinky živia cukrom a premieňajú ho na alkohol, vedľajším produktom tohto procesu je oxid uhličitý. Ak sa nechá oxid uhličitý uniknúť, víno sa označuje ako tiché. Pri vyslovení slova víno predpokladáme automaticky, že sa jedná o víno tiché. Môže byť biele, červené, ružové, slamové či ľadové, poprípade… Čítať viac
Emiliana Adobe
Cabernet Sauvignon BIOvíno červené - suché - r2022 - 0,75l
Emiliana Adobe
Sauvignon Blanc BIOvíno biele - suché - r2022 - 0,75l
Emiliana Novas
Carmenere-Cabernet Sauvignon BIOvíno červené - suché - r2022 - 0,75l
Emiliana Novas
Pinot Noir, Gran Reserva, BIOvíno červené - suché - r2021 - 0,75l
Errazuriz Max Reserva
Chardonnayvíno biele - suché - r2020 - 0,75l
Emiliana Salvaje
Syrah Roussanne BIOvíno červené - suché - r2022 - 0,75l
Villa Maria EarthGarden
Pinot Noir Organicvíno červené - suché - r2020 - 0,75l
Elena Walch
Single Vineyard Pinot Grigio Castel Ringbergvíno biele - suché - r2019 - 0,75l
Villa Maria EarthGarden
Sauvignon Blanc Organicvíno biele - suché - r2021 - 0,75l
Elena Walch
Single Vineyard Pinot Grigio Castel Ringbergvíno biele - suché - r2020 - 0,75l
Errazuriz Max Reserva
Cabernet Sauvignonvíno červené - suché - r2019 - 0,75l
Emiliana
57 Rocas Carmenere BIOvíno červené - suché - r2020 - 0,75l
Emiliana
Vigno Vignadores De Carignan BIOvíno červené - suché - r2017 - 0,75l
Tormaresca
Calafuriavíno ružové - suché - r2021 - 0,75l
El Coto
Crianza Ecológico, BIOvíno červené - suché - r2019 - 0,75l
Tiché víno
Je tiché víno skutočne tiché?
Tiché vína môžu mať vo fľaši nejaké bublinky, ale zvyčajne ich nie je dostatok na ovplyvnenie chuti alebo charakteru vína. Tieto bublinky môžu byť prítomné alebo videné okolo okraja alebo dna kalichu, keď sa víno nalieva, ale nemôžu byť rozpoznané pri degustácii. Môžu sa vyskytnúť aj počas prepravy, vtedy je najlepšie fľašu otvoriť a pred pitím nechať víno upokojiť.
Ale aj tiché vína majú v sebe nepatrný podiel oxidu uhličitého, zvlášť mladé. Po ukončenej fermentácii, prípadne filtrácii nejaké tie stopy oxidu uhličitého zostanú a práve vďaka tomu sú tieto vína svieže. U skutočne mladých vín, najmä ak neboli školené, sa na stenách pohára objavujú guličky oxidu uhličitého, ktorý potom z vína vyprchá.
Nežiadúce bublinky.
Niekedy sa môže stať, že otvoríme fľašu vína (tichého) a začne perliť, z fľaše uniká oxid uhličitý. Ak takéto víno nalejeme do pohára, objaví sa perlenie. V tomto prípade ide o problém a víno môžeme reklamovať. Z nejakého dôvodu, a tých môže byť veľa, začalo víno vo fľaši samovoľne prekvášať. Pokiaľ ho ochutnáme, cítime príchuť kvasiniek a na dne fľaše sa obvykle nachádzajú stopy kalu. Na vine je v tomto prípade zvyškový cukor, ktorý sa ďalším kvasením začal meniť na alkohol a oxid uhličitý.