Šumivé víno a sekty (67)
V minulosti to boli hlavne slávnostné príležitosti, kedy ste si na konzumáciu vybrali šumivé vína. Ale dnes sú pre milovníkov vína sekty súčasťou každodenného života. Bolo by tiež škoda nechať si tieto vína len pre pár okamihov. Či už Prosecco, Cava, Crémant, Franciacorta alebo Champagne, šumivé vína vytvárajú nekonečné množstvo chvíľ radosti. V minulosti to boli hlavne slávnostné príležitosti, kedy ste si na konzumáciu vybrali šumivé vína. Ale dnes sú pre milovníkov vína sekty súčasťou… Čítať viac
Reya
Gran Cuveé Spumantešumivé víno, spumante biele - extra dry - 0,75l
Hacaj
sekt Brutšumivé víno, sekt, tradičná metóda biele - brut - 0,75l

SERENA 1881
Prosecco Roséšumivé víno, spumante ružové - brut - r2021 - 0,75l

Hubert
Grand Zero Dosagešumivé víno, sekt biele - brut nature - 0,75l
Nichta
Sekt Pesecká leánkašumivé víno, sekt biele - extra dry - 0,75l
Pierre Sparr
Crémant d´Alsace Brut Roséšumivé víno, sekt, tradičná metóda ružové - brut - 0,75l

Hubert
L´Original Rosé Brutšumivé víno, sekt ružové - brut - 0,75l

Hubert
L´Original rouge douxšumivé víno, sekt červené - sladké - 0,75l
Bohemia Sekt
Chardonnay brutšumivé víno, sekt biele - brut - 0,75l
Bohemia Sekt
Demi Secšumivé víno, sekt biele - demi sec - 0,75l
Bohemia Sekt
Prestige Rose brutšumivé víno, sekt, tradičná metóda ružové - brut - 0,75l

Bohemia Sekt
Rosé demi secšumivé víno, sekt ružové - demi sec - 0,75l

Frtus Winery
Rendez-Vous Frizzante Roséperlivé víno-frizzante ružové - polosuché - r2021 - 0,75l

Hubert
L´Original Demi Secšumivé víno, sekt biele - demi sec - 0,75l
Hacaj
Vintage Svätovavrinecké Roséšumivé víno, sekt, tradičná metóda ružové - extra dry - r2017 - 0,75l

Hacaj
Rulandské modré Rosé Brutpestovateľský sekt, tradičná metóda ružové - brut - r2015 - 0,75l

Šimák Zámok Pezinok
Frizzante roséperlivé víno-frizzante ružové - polosuché - r2021 - 0,75l

Frtus Winery
Rendez-Vous Frizzante Roséperlivé víno-frizzante ružové - polosuché - r2022 - 0,75l

Šumivé víno a sekty
Sekt, Crémant, Cava a Champagne podstupujú druhotnú fermentáciu. Tirážny likér sa pridáva do nádoby alebo fľaše (tradičná metóda) s vínom, v ktorej prebieha fermentácia. Nádoba alebo fľaša sa potom uzavrie. Pre predstavu to môže byť nádrž naplnená až po okraj vínom, vzduchotesná (méthode charmat), alebo sa fermentácia uskutočňuje vo fľaši (méthode champenois). Čím dlhšie sú vína v kontakte počas druhej fermentácie, tým jemnejšie sú bublinky, ktoré sa často nazývajú mousseux – šumivé víno. Keď nastane správny čas, fľaša sa pomaly prenesie z horizontálnej polohy do polohy fľaše pod uhlom, ktorý umožňuje, aby sa z fľaše odstránila zvyšná usadenina kvasiniek. Z nádob sa sekt prečerpá do fľiaš.
V minulosti sa fľaše premiestňovali do príslušného uhla ručne. Avšak väčšina produkcie sa dnes deje pomocou gyropaliet, kde je určité množstvo fliaš umiestnené v správnej polohe. Hrdlá sa potom krátko zmrazia a kvasinky sa odstreľujú. Potom sa fľaša doplní expedičným likérom. Táto dávka sa pohybuje od 0 do viac ako 50 g/l dossage. 0 až 3 g/l dossage Brut Nature, 3 až 6 g/l dossage Extra Brut. Najbežnejší Brut 6 a 12 g/l dossage, Extra Dry 12 až 17g/l, Dry 17 až 32g/l. Demi-sec 32 až 50 g/l dossage a Doux 50 a viac.