offerBox
1

21. 3. - MasterClass Stift Klosterneuburg na Starej Vajnorskej

offerImage

Nezmeškajte príležitosť ochutnať vína z najstaršieho fungujúceho vinárstva v Rakúsku – Stift Klosterneuburg. St. Laurent. Počas Masterclassu budete mať príležitosť ochutnať sedem vín z piatich ročníkov v sprievode exportného manažéra vinárstva Teodora Iennaca.

Čítať viac

Každé šieste najlacnejšie slovenské víno ZADARMO.

right-arrow
UŽÍVATEĽSKÉ MENU
VÝBER JAZYKA
Späť Detailný filter
Späť Detailný filter
Späť
Späť

Prosecco (29)

Prosecco je víno produkované v oblasti Veneta v regiónoch Valdobbiadene a Conegliano. Na výrobu tohto vína sa používa najčastejšie odroda Glera. Vína sú jemné, svieže a mnohokrát majú veľmi ovocný charakter. Prosecco je víno produkované v oblasti Veneta v regiónoch Valdobbiadene a Conegliano. Na výrobu tohto vína sa používa najčastejšie odroda Glera. Vína… Čítať viac

Radenie
Radenie
Strana 1/2
Filter
Filter
Farba
Druh
Cukornatosť
Odroda
Krajina
Oblasť
Značka
Ročník
Hodnotenie
Objem
Balenie
Cena
Dostupnosť
Viac filtrov
Vyberte si cenové rozpätie

Produkty s cenou od 0 € do 4 800 €

Aplikovať filtre
Strana 1/2

Prosecco

Prečo je Prosecco populárne?

Prosecco je mimoriadne obľúbené šumivé víno. Má sviežu chuť a ovocnú vôňu. Je ideálne ako aperitív, hodí sa k sushi, morským plodom, rybám, hydine, rizotu, polente alebo cestovinám. Prečítajte si na našom blogu Proseccco nie je produkt, je to štýl.

Dnes je Prosecco chránené označením pôvodu pre šumivé vína. Na štítku Prosecca musí byť označenie  DOC - Denominazione di Origine Controllata (kontrolované označenie pôvodu) alebo DOCG - Denominazione di Origine Controllata e Garantita (kontrolované označenie pôvodu a kvalita so zárukou). V Taliansku je DOCG najvyššia úroveň kvality, ktorá je garantovaná v talianskom vinárskom práve. Do roku 2009 sa odroda bieleho hrozna Glera nazývala Prosecco a plnila do fliaš. To bolo zastavené nariadením v roku 2010, takže dnes existujú jasné pravidlá a kvalita Prosecco je opäť zabezpečená.

Prosecco, bublinky z Talianska
Niekoľko kilometrov severozápadne od talianskej lagúny v Benátkach sa nachádzajú vinárske oblasti: Veneto s čarovným Treviso. Iba tu sa pestuje biele hrozno Glera. Obce nachádzajúce sa v regióne Della Marca Trevigiana, Conegliano, Valdobbiadene a Colli Trevigiani spojili vinice pod jednotný názov Prosecco DOC a DOCG 2010. Vína a šumivé vína z odrody Glera mimo týchto definovaných oblastí musia mať na štítku označenie Glera IGT. Tento zložitý stav signalizuje, že Prosecco v žiadnom prípade nie je lacným šumivým vínom, ktoré sa pestuje výhradne v prísne vymedzenom regióne v severovýchodnom Taliansku.

Prosecco Spumante
Prosecco Spumante prechádza dlhým výrobným procesom. Do základného vína Glera sa pridávajú kvasinky a cukor, proces prebieha v tlakových nádobách. Prosecco Spumante v nich zostáva najmenej 30 dní. Počas tejto doby prispievajú kvasinky a cukor k tvorbe oxidu uhličitého. Prosecco z tejto výrobnej metódy sa môže nazývať šumivé víno.

Prosecco Frizzante
Prosecco Frizzante eliminuje pridávanie cukru a kvasiniek. Namiesto toho sa do hotového vína pridáva oxid uhličitý. Výsledkom je perlivé víno.
Prosecco Spumante zostane šumivé aj po otvorení fľaše, zatiaľ čo Frizzante rýchlo stráca bublinky. Okrem toho Frizzante bez bližšieho určenia môže byť z 15 percent iných odrôd ako Glera.

Šumivé a radostné pitie pre každú príležitosť

Ľahké, živé, ovocné, relatívne nižší obsah alkoholu a voľba medzi polosuchým až suchým štýlom robia Prosecco všestranným partnerom k obedu ako aj k slávnostnej večery. Vhodné ako aperitív, ako spoločník k ľahkým dezertom, zmrzlinovým špecialitám a mladým syrom. Najmä pokrmom z talianskej kuchyne dokáže Prosecco optimálne vyvážiť.

Hrozno odrody Glera patrí medzi neskoršie dozrievajúce odrody. Má vysoký obsah prirodzených kyselín a dodáva Proseccu nezameniteľnú citrusovú chuť. Typické sú aj ovocné tóny jabĺk, broskýň a lieskových orechov.

Aký je rozdiel medzi Prosecom a šumivým vínom?

Proseco je označenie pôvodu, ktoré sa vzťahuje na talianske biele vína z odrody Glera. Odroda viniča sa musí vyrábať aj v presne vymedzenej produkčnej oblasti.

Správne kalichy a optimálna teplota?
Prosecco sa najlepšie otvorí v tulipánovom kalichu na stopke. Tvar zaručuje, že chute sa môžu plne rozvinúť. Optimálna teplota pre Prosecco je 6-8°C, závisí od štýlu.

Ako sa Prosecco uchováva?
Prosecco opúšťa vinárstva pripravené na pitie. Skladovanie je možné dva  roky, ale malo by sa vykonávať pri konštantnej teplote a bez slnečného žiarenia. Fľašu Prosecco je možné skladovať na stojacich aj ležiacich policiach.

Vychutnajte si dobré víno a objednajte si Prosecco online - ponúkame vám značky Terra Serena, Reya a Santa Margherita. Môžete využiť veľký výber a dostať svoje víno priamo k vám domov. Pre oslavu alebo vynikajúcu večeru je fľaša Prosecca ideálna!

Newsletter
Ustriehnite si zľavy, akcie a degustácie

V newslettroch vám budeme posielať aktuálne akcie na víno, degustácie alebo ďalšie zaujímavé info zo sveta vína.  Z nášho newslettru sa môžete kedykoľvek odhlásiť v jeho spodnej časti.