offerBox
1

13. 12.- MasterClass Darroze na Starej Vajnorskej

offerImage

Na záver roka sme pre vás pripravili naozajstnú lahôdku – MasterClass Armagnac Darroze. Sú to autentické destiláty z malých, rodinných páleníc, ktoré rodina Darroze necháva zrieť vo svojich pivniciach v Rochefort a Labastide d´Armagnac.

Čítať viac
UŽÍVATEĽSKÉ MENU
VÝBER JAZYKA
Späť Detailný filter
Späť Detailný filter
Späť
Späť

Urobte si sladké Vianoce. Nové vianočné čokolády Monbana.

Vína Portské, fortifikované vína Tinta Amarela (1)

Klasické fortifikované vína sú sladké s vyšším obsahom zvyškového cukru a alkoholu. Patrí k nim Madeira, Portské víno a sherry. Klasické fortifikované vína sú sladké s vyšším obsahom zvyškového cukru a alkoholu. Patrí k nim Madeira, Portské víno a sherry. Čítať viac

Filter
Filter
Farba
Druh
Cukornatosť
Odroda
Krajina
Oblasť
Značka
Ročník
Hodnotenie
Objem
Balenie
Cena
Dostupnosť
Viac filtrov
Vyberte si cenové rozpätie

Produkty s cenou od 0 € do 4 800 €

Aplikovať filtre

Portské, fortifikované vína

Prírodne sladké vína

Prvou skupinou sú vína, ktoré majú prirodzený obsah alkoholu. Napríklad Auslese, Trockenbeerenauslese alebo Beerenauslese z odrody Riesling. Dokonca aj ľahšia alternatíva s 20 gramami zvyškového cukru, jemnou aciditou a obsahom alkoholu asi 8% môže byť výborným vínom k dezertom, ak nie sú príliš sladké.

Prírodne sladké vína s botrytídou

Botrytis je huba, ktorá perforuje šupku hrozna, čo umožňuje vyparovaniu vody z bobule von. Typické slovenské vína sú z oblasti Tokaj.

Slamové vína, Passito

Druhou skupinou sú vína, ktorých hrozno sa suší po zbere. Typickým zástupcom je Amarone della Valpolicella a  Passito z Talianska. V obidvoch verziách sa zrelé hrozno skladuje na slamených rohožiach niekoľko týždňov alebo mesiacov. Potom sa hrozno lisuje a skladuje s vysokým obsahom cukru a prirodzeným obsahom alkoholu asi 15%. Na Slovensku sa tento druh vinárstva nazýva slamové víno.

Fortifikované vína

Tretia skupina vína, do ktorých sa pridáva  alkohol k zastaveniu kvasenia. V niektorých variantoch týchto vín sa zrelé hrozno suší na slnku niekoľko týždňov. Portské víno /Graham´s/, Sherry /Ximenéz-Spínola, Romate/ a Madeira /Blandy´s/

Fortifikované a sladké vína cestami námorníka.

Boli to hlavne Angličania, ktorí prepravovali veľké množstvá vína po mori. Z tohto dôvodu boli vína obohatené o alkohol, pretože ten pôsobí ako stabilizátor. Počas prepravy vín Madeira sa zistilo, že vína profitujú z dlhej cesty do vzdialených kolónií, vystavených poveternostným vplyvom a predovšetkým horúčave.

Newsletter
Ustriehnite si zľavy, akcie a degustácie

V newslettroch vám budeme posielať aktuálne akcie na víno, degustácie alebo ďalšie zaujímavé info zo sveta vína.  Z nášho newslettru sa môžete kedykoľvek odhlásiť v jeho spodnej časti.