offerBox
1

21. 3. - MasterClass Stift Klosterneuburg na Starej Vajnorskej

offerImage

Nezmeškajte príležitosť ochutnať vína z najstaršieho fungujúceho vinárstva v Rakúsku – Stift Klosterneuburg. St. Laurent. Počas Masterclassu budete mať príležitosť ochutnať sedem vín z piatich ročníkov v sprievode exportného manažéra vinárstva Teodora Iennaca.

Čítať viac

Každé šieste najlacnejšie slovenské víno ZADARMO.

right-arrow
UŽÍVATEĽSKÉ MENU
VÝBER JAZYKA
Späť Detailný filter
Späť Detailný filter
Späť
Späť

Vína Ikonické víno Cabernet Franc (19)

Veľmi kvalitná odroda z rodiny cabernetov. V oblasti Bordeaux sa z nej vyrábajú jedny z najdrahších vín sveta. Vyskytuje sa na každom kontinente. V severnejších vinohradníckych oblastiach zaujme kvetinovo herbálnym prejavom. Cabernet Franc má výbornu schopnosť zachovania kyseliniek aj v teplejších ročníkoch. Najlepšie vína dokážu vyzrievať veky. Veľmi kvalitná odroda z rodiny cabernetov. V oblasti Bordeaux sa z nej vyrábajú jedny z najdrahších vín sveta. Vyskytuje sa na každom kontinente. V… Čítať viac

Filter
Filter
Farba
Druh
Cukornatosť
Odroda
Krajina
Oblasť
Značka
Ročník
Hodnotenie
Objem
Balenie
Cena
Dostupnosť
Viac filtrov
Vyberte si cenové rozpätie

Produkty s cenou od 0 € do 4 800 €

Aplikovať filtre

Cabernet Franc

Cabernet Franc je stará muštová modrá odroda, ktorá sa pestuje hlavne vo Francúzsku na pravom brehu Gironde v Bordeaux Pomerol a Saint Emilion, v oblasti rieky Loire a tiež aj v USA a Kanade. V Bordeaux sa používa do kupáži s odrodami Cabernet Sauvignon, Merlot a Petit Verdot. Cabernet Franc je jednou z desiatich najpestovanejších modrých odrôd vo svete.

História

Predpokladá sa, že Cabernet Franc pochádza z juhozápadného Francúzska až oblasti Pyrenejí a v 17. storočí kardinál Richelieu priviezol štepy do oblasti Loire. V 18. storočí sa Cabernet Franc začal vysádzať aj v Bordeaux v oblasti Fronsac, Saint Emilion a Pomerol. V roku 1997 sa objavili dôkazy o DNA, ktoré ukazujú, že Cabernet Sauvignon vznikol krížením odrôd Cabernet Franc a Sauvignon Blanc.

Pestovanie

V Európe sa okrem Francúzska a Talianska sa pestuje najmä v Španielsku, Nemecku, Švajčiarsku, Bulharsku, Slovinsku a Chorvátsku. Mimo Európy je to najmä Nový Zéland, Austrália a Južná a Severná Amerika. Na Slovensku sa pestuje najmä v Južnoslovenskej vinohradníckej oblasti. Cabernet Franc vyžaduje najteplejšie a dostatočne teplé južné svahy. Požiadavky na pôdu nemá vysoké.

Charakteristika vína

Cabernet Franc reflektuje miesto, kde rastie. Niekedy je viac ovocný s dominanciou malín, čiernych ríbezlí, fialiek a grafitu, v severných oblastiach je viac korenistý a herbálny, tóny čierneho korenia, papriky a lesného podrastu a lístia. Má vyššiu aciditu ako Cabernet Sauvignon.

Gastronómia

Cabernet Franc je výborným červeným vínom do gastronómie, ktoré sa snúbi s pečeným bravčovým alebo jahňacím mäsom s hubami.

Newsletter
Ustriehnite si zľavy, akcie a degustácie

V newslettroch vám budeme posielať aktuálne akcie na víno, degustácie alebo ďalšie zaujímavé info zo sveta vína.  Z nášho newslettru sa môžete kedykoľvek odhlásiť v jeho spodnej časti.