offerBox
1

23. 6. - Párty s Villa Maria

offerImage

Zažite exotiku chutí a nezabudnuteľný večer s obľúbeným vinárstvom Nového Zélandu. 

Pozrieť degustáciu
UŽÍVATEĽSKÉ MENU
VÝBER JAZYKA
Späť Detailný filter
Späť Detailný filter
Späť
Späť

Párty s Villa Maria! Zažite exotiku chutí a nezabudnuteľný večer s obľúbeným vinárstvom Nového Zélandu. 

Vína Bio víno Muškát žltý (1)

Muškát žltý je spolu s Furmintom a Lipovinou jednou z  hlavných odrôd pre Tokajskú vinohradnícku oblasť. Biela muštová aromatická odroda, ktorej vína majú výrazné muškátové tóny. Je výbornou odrodou k výrobe  sladkých tokajských výberov. Muškát žltý je spolu s Furmintom a Lipovinou jednou z  hlavných odrôd pre Tokajskú vinohradnícku oblasť. Biela muštová aromatická… Čítať viac

Filter
Filter
Farba
Druh
Cukornatosť
Odroda
Krajina
Oblasť
Značka
Ročník
Hodnotenie
Objem
Balenie
Cena
Viac filtrov
Vyberte si cenové rozpätie

Produkty s cenou od 0 € do 4 800 €

Aplikovať filtre
Francúzsko

Zind Humbrecht

Muscat Turckheim, BIO
víno biele - suché - r2020 - 0,75l
Zind Humbrecht Muscat Turckheim, BIO 0,75L, AOC, r2020, bl, su
BIO
certifikát
bio
2195 € / ks
Na sklade

Muškát žltý

História

Muškát žltý ako aj Muškát fialový, červený a čierny sú skupinou, ktorých pôvod siaha do dávneho staroveku a patria medzi najstaršie odrody viniča. Uvádza sa že ich pravlasťou je Sýria, Egypt alebo Arábia. Zásluhou Rimanov boli muškáty rozšírené po celom ich impériu. Dnes sa muškát žltý pestuje najmä na Balkáne, Turecku, v Maďarsku a Taliansku, ale i v južnej Afrike. U nás sa pestuje najmä v Tokaji, kde tvoria 10 %, čo je asi 0,1% celkovej výsadby na Slovensku. Zaregistrovaný bol v roku 1941.

Pestovanie

Muškát žltý je náročnou odrodou k pestovaniu. Vyžaduje teplé, piesočnaté pôdy na južných slnečných svahoch s intenzívnym slnečným žiarením.

Charakteristika vína

Muškát žltý je možné vyrábať reduktívnym spôsobom ako odrodové víno. Víno má potom výrazne muškátovú arómu so sviežou kyselinou. Odroda sa najmä používa spoločne s Furmintom a Lipovinou na výrobu tokajských vín. Pri tokajských vínach sú požiadavky na vyššiu cukornatosť hrozna. Hrozno dosahuje botrytické a cibébové výbery.  Je obľúbenou odrodou i k výrobe šumivých vín Asti.

Gastronómia

Muškát žltý ako súčasť tokajského výberu sa výborne snúbi so sladkými dezertmi na báze orieškov alebo k jablkovému závinu. V suchej verzii sa snúbi s orientálnou kuchyňou.

Newsletter
Ustriehnite si zľavy, akcie a degustácie

V newslettroch vám budeme posielať aktuálne akcie na víno, degustácie alebo ďalšie zaujímavé info zo sveta vína.  Z nášho newslettru sa môžete kedykoľvek odhlásiť v jeho spodnej časti.