offerBox
1

4. 4. - Degustácia s vinárstvom Karpatská Perla

offerImage

Prvý štvrtok po Veľkonočnom období bude patriť degustácii vinárstva Karpatská Perla. Je to pekná príležitosť ochutnať tohtoročné novinky, ktoré nám príde predstaviť osobne pán Šebo.

Čítať viac

Každé šieste najlacnejšie slovenské víno ZADARMO.

right-arrow
UŽÍVATEĽSKÉ MENU
VÝBER JAZYKA
Späť Detailný filter
Späť Detailný filter
Späť
Späť

Prémiové rumy z celej planéty (93)

Vychutnajte si kvalitné rumy z Kuby, Panamy, Portorika, či Maurícia. Na eshope nájdete 18 značiek a všetky druhy- biele rumy, mladšie tmavé rumy, ako aj vyzreté kvalitnéch rumov, ktoré zreli v sudoch niekedy až desiatky rokov. Vychutnajte si kvalitné rumy z Kuby, Panamy, Portorika, či Maurícia. Na eshope nájdete 18 značiek a všetky druhy- biele rumy, mladšie … Čítať viac

Radenie
Radenie
Strana 1/5
Filter
Filter
Druh
Značka
Objem
Krajina
Balenie
Cena
Dostupnosť
Vyberte si cenové rozpätie

Produkty s cenou od 0 € do 4 800 €

Aplikovať filtre
Barbados

Bumbu

XO 40%
rum 0,7l
Bumbu XO 40% 0,7L, rum
3599 € / ks
Na sklade
Strana 1/5

Prémiové rumy z celej planéty

Aby bol rum rumom, musí byť vyrobený zo 100 % produktu z cukrovej trstiny – čerstvo lisovanej sladkastej šťavy, z ktorej sa vyrába sotva 10 % celosvetovej produkcie rumov, alebo z vedľajšieho produktu pri výrobe trstinového cukru – melasy, tmavohnedej hustej hmoty pripomínajúcej tekutú čokoládu, laicky nazývanej „odpad s hodnotou zlata“.

Neodborné kvasenie sa nahradilo fermentáciou, ktorá prebieha s nasadením kvasinkových kultúr. Veľa významných producentov rumu si šľachtí vlastné kvasinkové kultúry pre svoj produkt. Fermentácia prebieha hodiny až dni – záleží od výrobných procesov jednotlivých výrobcov, ako aj druhov rumu. Následne prebieha destilácia. Pri výrobe rumu sú najznámejšie a najpoužívanejšie dva spôsoby destilácie – pot still a column still.

Najvhodnejšie miesto na „odpočinok“ a starnutie si rum našiel v dubových sudoch. Používajú sa rôzne druhy od amerického bieleho duba až po dub limousine z Francúzska.

Sudy bývajú niekedy „panenské“, čo znamená, že sú úplne nové, ale väčšinou sú to už používané sudy odkupované od rôznych destilérií, v ktorých predtým zreli kvalitné whisky, bourbony, sherry, vína a mnoho iných druhov alkoholu, ktoré zanechali v týchto sudoch svoj unikátny charakter.

Hovorí sa, že všetko niečo stojí a kvalita má svoju vlastnú cenu. Pri rume sa volá anjelská daň.

Počas zrenia, hlavne v Karibiku, ktorý má veľmi teplé podnebie, sa zo sudov vyparuje až 10 % z obsahu. Je to drahý, ale nevyhnutný proces pri zrení tohto výnimočného destilátu. Rumy sa nechávajú vyzrievať od pár mesiacov až po desiatky rokov a to rôznymi spôsobmi. Systém Solera je veľmi zaujímavý spôsob, pri ktorom sa skladujú rôzne ročníky v sudoch do tvaru pyramídy – tie najmladšie sudy sa nachádzajú na vrchole a najstaršie tvoria podstavu tohto trojuholníka.

Takzvaným systémom Solera sa premiešavajú najstaršie ročníky s najmladšími a spolu vytvárajú harmonický celok. Pri tomto spôsobe je na etikete fľaše uvedený vek najstaršieho rumu, ktorý sa nachádza v systéme Solera.

Ďalším spôsobom je zrenie v danom špecifickom sude, kde rum zreje určitý počet rokov a vtedy sa na etikete uvádza jeho skutočný vek. Pivničný majster nemusí vždy nechať rum zrieť len v jednom sude. Pre zvýšenie arómy a chuti môže sudy obmieňať. Napríklad najskôr nechá rum vyzrievať v sude po bourbone a následne po určitej dobe rum preleje do suda, kde predtým zrelo sherry.

Newsletter
Ustriehnite si zľavy, akcie a degustácie

V newslettroch vám budeme posielať aktuálne akcie na víno, degustácie alebo ďalšie zaujímavé info zo sveta vína.  Z nášho newslettru sa môžete kedykoľvek odhlásiť v jeho spodnej časti.