Stále premýšľate, čo vám ešte chýba k Vianociam? Čím novým by ste radi potešili svojich najbližších alebo aké víno si otvoriť počas Vianoc? Ani v tomto predvianočnom období vinári nezaháľajú a prichádzajú k vám so svojimi novými vínami.
Špalek
Rodinné BIO vinárstvo, ktoré hospodári na 12 ha viníc na Kraví Hoře u Znojma. Okrem tradičných bielych, ružových a červených vín vyrába aj vína zrejúce na kvasničných kaloch, v dubových sudoch (Sur lie), vína likérové (Šaler) a vína prírodné, ktoré kvasia s divokými kvasinkami (Edelspitz).
Vyhláseným červeným vínom je rodinné cuvée Gryllus, ktoré zreje rok v malých dubových sudoch.
ĎALŠIE SÚVISIACE PRODUKTY
Špalek
Gryllus cuvée, BIOakostné víno červené - suché - r2017 - 0,75l
Špalek
Pinot Blanc Sur Lie, BIOvíno s prívlastkom-neskorý zber biele - suché - r2018 - 0,75l
Špalek
Edelspitz PIGEAGE Gewurztraminer - Pinot Gris, BIOvíno biele - suché - r2020 - 0,75l
Špalek
Leebern Sauvignon blanc, BIOvíno s prívlastkom-kabinet biele - suché - r2020 - 0,75l
Špalek
Gryllus V.O.C., BIOvíno biele - suché - r2021 - 0,75l
Špalek
Gryllus cuvéeakostné víno červené - suché - r2003 - 0,75l
Špalek
Ryzling rýnsky z velkého sudu, BIOvíno s prívlastkom-neskorý zber biele - suché - r2021 - 0,75l
Špalek
Edelspitz Grüner Veltliner, BIOvíno biele - suché - r2020 - 0,75l
Píšeme na našom BLOGu
Rodinné BIO vinárstvo Špalek hospodári na 12 ha viníc na Kraví Hoře u Znojma. Okrem tradičných bielych, ružových a červených vín vyrába aj vína zrejúce na kvasničných kaloch, v dubových sudoch (Sur lie), vína likérové (Šaler) a vína prírodné, ktoré kvasia s divokými kvasinkami (Edelspitz). Vyhláseným červeným vínom je rodinné cuvée Gryllus, ktoré zreje v malých dubových sudoch.
Zdá sa, že ľudia buď milujú oranžové víno alebo odsudzujú. Nerozumejú tomu, čo je to vlastne za víno. Vedia, že je to víno prírodné a piť ho je „cool“. Rovnako ako červené, biele, šumivé a ružové víno aj oranžové sa vyrába lisovaním a kvasením hrozna.
Oranžové víno sa podľa farby označuje aj ako jantárové. Ide v podstate o biele víno, pri ktorom sa pri výrobe šupky neoddeľujú od vína. Zostávajú v kontakte so šťavou niekoľko dní alebo dokonca mesiacov.
Aké je najlepšie víno? To, ktoré chutí, počúvam často. Určite nie! Áno, víno by malo chutiť, ale to je málo ako dôvod, prečo vzniklo. Aj hamburger vznikol preto, aby nasýtil a chutil. Dokonalé víno je pre mňa to, ktoré čo najvernejšie reflektuje svoj pôvod a ročník. Je vyrobené s citom a fortieľom. S rešpektom k životnému prostrediu kde vzniklo, ako aj v úcte k tradíciám. Využíva moderný prístup s cieľom vyjadriť, nie zaujať. Víno, ktoré dáva viac otázok, ako odpovedí! Rastislav Šuták, someliér WinePlanet a Corner & Co.
Inšpirujte sa: Slovenské vína, ktoré by ste mali určite ochutnať v roku 2022, Svetové vína, ktoré by ste mali určite ochutnať v roku 2022