Svätovavrinecké alebo St. Laurent? U nás podceňovaná, v Rakúsku jedna z troch nosných modrých odrôd. Svätovavrinecké zo Stiftu je považované za jedno z najlepších vín z tejto odrody vo svete. Počas Masterclassu, ktorý sa uskutočnil 21.3.2024, sme mali príležitosť ochutnať sedem vín z piatich ročníkov a jedno víno - novinku v sprievode exportného manažéra vinárstva Teodora Iennaca a someliera Corner & Co. Rasťa Šutáka.
Zoznámte sa s vinárom – Vinárstvo Matyšák
Rodinné vinárstvo Petra Matyšáka bolo založené v roku 1989 v 300-ročnom vinohradníckom dome v centre mesta Pezinok. Peter Matyšák už takmer tri desaťročia úspešne spolupracuje s poprednými pestovateľmi hrozna a vytvára stabilný sortiment vína. Zoznámte sa s vinárstvom Matyšák a prečítajte si odpovede pána Matyšáka na naše otázky.
Spomínate si ešte na začiatky vinárstva Matyšák? Myslíte si, že nové vinárstva, ktoré teraz začínajú, to majú v porovnaní s Vami ľahšie alebo ťažšie?
Napriek tomu, že už uplynulo 30 rokov, spomínam si veľmi detailne na začiatky nášho vinárstva. Našou výhodou bolo, že sme mali možnosť doplniť trh, ktorý nám veľké štátne firmy z časti uvoľnili. Mohli sme taktiež naštartovať výrobu odrodových vín v rôznych kategóriách pomocou už moderných technologických postupov.
Nevýhodou oproti novým vinárstvam boli veľmi drahé úvery, málo dostupné a pre nás drahé technológie zo zahraničia. Všetok výnos sa musel reinvestovať, ďalšou nevýhodou bola aj spotrebná daň, navyše protiprávne vypočítaná z ceny vína vrátane DPH. Napriek všetkému boli roky, keď sa podarilo medziročne výrobu a predaj zdvojnásobiť. Pre mňa boli tie roky obrovskou školou, pretože celého procesu som sa zúčastňoval aj fyzicky.
Všetky vína z vinárstva Matyšák nájdete v našom eshope.
Od šťavy po víno Matyšák
Dnes máte na trhu niekoľko kategórií vín, môžete nám ich predstaviť a v skratke popísať?
Veľkej obľube sa stále tešia aj naše sudové odrodové vína. V segmente fľašových vín máme 3 základné kategórie. Tá najvyššia sa ešte rozširuje o kategóriu „ limitovaná edícia“. V ponuke sú aj ročníkové a archívne vína.
Naše široké portfólio je doplnené o prírodnú hroznovú šťavu, jemné sýtené víno „Frizzante“, sekt vyrobený klasickou metódou, víno vyrobené „portskou“ technológiou, prírodne sladké vína. V našej ponuke sú aj vlastné destiláty – Brandy VSOP aj XO, Grapenka, Zázvorovica a iné ovocné pálenky.
Úspechy vín Matyšák v zahraničí
Vaše vinárstvo a vína získali veľa ocenení na Slovensku i v zahraničí. Ktorý úspech si vážite najviac?
Je ťažko vybrať, ale v roku 2014 sme sa stali šampiónmi na 4 svetových výstavách:
- Tel Aviv – Iršai Oliver 2013
- Štrasburg – Silvánske zelené 2013
- Madrid - Müller Thurgau 2013 /96 bodov/
- Zürich - Camerlon 2011 /červené cuvee/
Každé bolo niečím špecifické. 96 bodov za Müller Thurgau bolo najvyššie hodnotené víno v tom roku – odroda mnohokrát nedocenená. Konkurencia aj pre Iršai bola obrovská, napriek tomu sme sa dohromady stali 2 x šampión a získali aj strieborné ocenenie. Víťazstvo a titul „majstra“ sveta pre Silván bolo dôkazom o jedinečnosti tejto odrody z Limbašsko – grinavského chotára. Najviac prekvapilo ale víťazstvo nášho Camerlonu, pretože roky panoval názor, že na Slovensku sa výnimočné červené víno dorobiť nedá. Preto je to asi z celej tej plejády úspechov zrejme najcennejší.
Globo - kombinácie jedla a vína
Ako jeden z mála vinárov máte archív vín starších ročníkov. Ktoré víno Vás časom prekvapilo? Vyrobili ste v rámci Vašej vinárskej kariéry víno, ktoré považujete za to najlepšie?
Mojou motiváciou archivovať vína od roku 1994 bolo hlavne v praxi sa presvedčiť ako tento proces vyzrievania vo fľaši prebieha. Preto sme do archívu dávali prakticky zo všetkých vyrobených vín, aj keď to boli vína väčšinou kabinetné s veľmi nízkym obsahom zbytkového cukru a alkoholom do 12%. Už dnes môžeme rôzne teórie o archívnych vínach vyvrátiť na základe vlastných poznatkov. Najlepšie prežívajú prírodne sladké vína, ale prekvapivo aj napr. Müller Thurgau r. 1995! Naše „portito“ bude dobré aj vo veku 50 rokov.
Už vyše roka je otvorená reštaurácia Globo, ako ste zatiaľ spokojný a akú najzaujímavejšiu kombináciu jedla a Vášho vína ste tu ochutnali?
Hneď v prvom roku prevádzky bolo „Globo“ vyhodnotené ako jedna z najlepších reštaurácii Slovenska. Kvôli ekonomike sme museli upraviť otváraciu dobu, ale už máme svoju klientelu, ktorá vie oceniť čaro vrcholovej gastronómie. Je veľa vynikajúcich kombinácií jedla s vínom, uvediem 3 zaujímavé :
- Prepeličky so smržovou plnkou a zemiakovou „fučkou“ - Silvánske zelené – LE 2013
- Jelenia sviečková, krém z čierneho koreňa, husacia pečeň – Cabernet Franc „Magnum“ 2009
- Čokoládová guľa s malinami – Alibernet ľadový zber 2016
Aký bol ročník 2019 a aké novinky môžeme očakávať v roku 2020 z vinárstva Matyšák?
Ročník 2019 bude patriť k výnimočným ročníkom. Už mladé vína – Müller Thurgau, Iršai Oliver, Frankovka naznačili potenciál tohto ročníka. Niektoré odrody majú predpoklad stať sa najkvalitnejšími v histórii. Portfólio rozšírime o prírodne sladké víno „ Aurélius “ cibébový, paletu ružových vín o polosladký Pinot Noir. Skutočný potenciál červených vín sa ukáže o pár mesiacov.
Každý človek potrebuje občas povzbudiť a naštartovať, čo je Vašou motiváciou?
Hlavnou motiváciou je pre mňa aj ďalej presviedčať svet o výnimočnosti slovenských vín, zabezpečiť spokojnosť našich zamestnancov s podmienkami vo firme. Som veľmi rád, že prispievame už roky k stúpajúcej kultúre pitia vína na Slovensku a chcem aby sme aj ďalej napredovali.
Peter Matyšák
Ďalšie články
Víno a sex rozhodne nie je kombinácia, ktoré vám napadne okamžite. Avšak, aj keď o tom nehovoríme, víno sa neustále používa ako spoločenský prvok, čo nás viedlo k zamysleniu...
Zdroj: Winefolly
Ladislav a Margita Šebovci si jednoznačne zakladajú na pôvode hrozna. Ako jedny z mála slovenských vinárov plynule nadviazali na rodinnú tradíciu vinohradníctva a výroby vína. Znalosti práce vo vinici a umenie výroby vína dostali do vienka od svojich rodičov.
Srdečne vás pozývame ochutnať všetky perly z vinárstva Karpatská Perla na podujatí Pekné víno s rozhľadom, ktoré sa koná už 23. marca.
Každá rodina má svoje vlastné veľkonočné menu. Varia sa údené šunky, pripravujú plnky s bylinkami alebo nadýchaný piškótový baranček. K tomuto sviatku jednoducho patrí dobré jedlo a pitie. Dokonalé gurmánske výtvory si žiadajú aj správne zvolené víno. Užite si párovanie veľkonočných jedál so slovenskými vínami.
Pripravte sa na veľkonočné sviatky s kvalitnými vínami zo Slovenska. Výber vín somelierky.
Inšpirujte sa na blogu: Slovenské vína na Veľkú noc