offerBox
1

4. 4. - Degustácia s vinárstvom Karpatská Perla

offerImage

Prvý štvrtok po Veľkonočnom období bude patriť degustácii vinárstva Karpatská Perla. Je to pekná príležitosť ochutnať tohtoročné novinky, ktoré nám príde predstaviť osobne pán Šebo.

Čítať viac

Každé šieste najlacnejšie slovenské víno ZADARMO.

right-arrow
UŽÍVATEĽSKÉ MENU
VÝBER JAZYKA
Späť Detailný filter
Späť Detailný filter
Späť
Späť
Zoznámte sa s vinárom – Vinárstvo Matyšák

Zoznámte sa s vinárom – Vinárstvo Matyšák

Rodinné vinárstvo Petra Matyšáka bolo založené v roku 1989 v 300-ročnom vinohradníckom dome v centre mesta Pezinok. Peter Matyšák už takmer tri desaťročia úspešne spolupracuje s poprednými pestovateľmi hrozna a vytvára stabilný sortiment vína. Zoznámte sa s vinárstvom Matyšák a prečítajte si odpovede pána Matyšáka na naše otázky.


Spomínate si ešte na začiatky vinárstva Matyšák? Myslíte si, že nové vinárstva, ktoré teraz začínajú, to majú v porovnaní s Vami ľahšie alebo ťažšie?

Napriek tomu, že už uplynulo 30 rokov, spomínam si veľmi detailne na začiatky nášho vinárstva. Našou výhodou bolo, že sme mali  možnosť doplniť trh, ktorý nám veľké štátne firmy z časti uvoľnili. Mohli sme taktiež naštartovať výrobu odrodových vín v rôznych kategóriách pomocou už moderných technologických postupov.

Nevýhodou oproti novým vinárstvam boli veľmi drahé úvery, málo dostupné a pre nás drahé technológie zo zahraničia. Všetok výnos sa musel reinvestovať, ďalšou nevýhodou bola aj spotrebná daň, navyše protiprávne vypočítaná z ceny vína vrátane DPH. Napriek všetkému boli roky, keď sa podarilo medziročne výrobu a predaj zdvojnásobiť. Pre mňa boli tie roky obrovskou školou, pretože celého procesu som sa zúčastňoval aj fyzicky.

Všetky vína z vinárstva Matyšák nájdete v našom eshope.

Od šťavy po víno Matyšák

Dnes máte na trhu niekoľko kategórií vín, môžete nám ich predstaviť a v skratke popísať?

Veľkej obľube sa stále tešia aj naše sudové odrodové vína. V segmente fľašových vín máme 3 základné kategórie. Tá najvyššia sa ešte rozširuje o kategóriu „ limitovaná edícia“. V ponuke sú aj ročníkové a archívne vína.

Naše široké portfólio je doplnené o prírodnú hroznovú šťavu, jemné sýtené víno „Frizzante“, sekt vyrobený klasickou metódou, víno vyrobené „portskou“ technológiou, prírodne sladké vína. V našej ponuke sú aj vlastné destiláty – Brandy VSOP aj XO, Grapenka,  Zázvorovica a iné ovocné pálenky. 

Úspechy vín Matyšák v zahraničí

Vaše vinárstvo a vína získali veľa ocenení na Slovensku i v zahraničí. Ktorý úspech si vážite najviac?

Je ťažko vybrať, ale v roku 2014 sme sa stali šampiónmi na 4 svetových výstavách:

  • Tel Aviv – Iršai Oliver 2013
  • Štrasburg – Silvánske zelené 2013
  • Madrid - Müller Thurgau  2013 /96 bodov/
  • Zürich - Camerlon 2011 /červené cuvee/

Každé bolo niečím špecifické. 96 bodov za Müller Thurgau bolo najvyššie hodnotené víno v tom roku – odroda mnohokrát nedocenená. Konkurencia aj pre Iršai bola obrovská, napriek tomu sme sa dohromady stali 2 x šampión a získali aj strieborné ocenenie. Víťazstvo a titul „majstra“ sveta pre Silván bolo dôkazom o jedinečnosti tejto odrody z Limbašsko – grinavského chotára. Najviac prekvapilo ale víťazstvo nášho Camerlonu, pretože roky panoval názor, že na Slovensku sa výnimočné červené víno dorobiť nedá. Preto je to asi z celej tej plejády úspechov zrejme najcennejší.

Globo - kombinácie jedla a vína

Ako jeden z mála vinárov máte archív vín starších ročníkov. Ktoré víno Vás časom prekvapilo? Vyrobili ste v rámci Vašej vinárskej kariéry víno, ktoré považujete za to najlepšie?

Mojou motiváciou archivovať vína od roku 1994 bolo hlavne v praxi sa presvedčiť ako tento proces vyzrievania vo fľaši prebieha. Preto sme do archívu dávali prakticky zo všetkých vyrobených vín, aj keď to boli vína väčšinou kabinetné s veľmi nízkym obsahom zbytkového cukru a alkoholom do 12%. Už dnes môžeme rôzne teórie o archívnych vínach vyvrátiť na základe vlastných poznatkov. Najlepšie prežívajú prírodne sladké vína, ale prekvapivo aj napr. Müller Thurgau r. 1995! Naše „portito“ bude dobré aj vo veku 50 rokov.

Už vyše roka je otvorená reštaurácia Globo, ako ste zatiaľ spokojný a akú najzaujímavejšiu kombináciu jedla a Vášho vína ste tu ochutnali?

Hneď v prvom roku prevádzky bolo „Globo“ vyhodnotené ako jedna z najlepších reštaurácii Slovenska. Kvôli ekonomike sme museli upraviť otváraciu dobu, ale už máme svoju klientelu, ktorá vie oceniť čaro vrcholovej gastronómie. Je veľa vynikajúcich kombinácií jedla s vínom, uvediem 3 zaujímavé :

  • Prepeličky so smržovou plnkou a zemiakovou „fučkou“  - Silvánske zelené – LE 2013
  • Jelenia sviečková, krém z čierneho koreňa, husacia pečeň – Cabernet Franc „Magnum“ 2009
  • Čokoládová guľa s malinami – Alibernet ľadový zber 2016

Aký bol ročník 2019 a aké novinky môžeme očakávať v roku 2020 z vinárstva Matyšák?

Ročník 2019 bude patriť k výnimočným ročníkom. Už mladé vína – Müller Thurgau, Iršai Oliver, Frankovka naznačili potenciál tohto ročníka. Niektoré odrody majú predpoklad stať sa najkvalitnejšími v histórii. Portfólio rozšírime o prírodne sladké víno „ Aurélius “ cibébový, paletu ružových vín o polosladký Pinot Noir. Skutočný potenciál červených vín sa ukáže o pár mesiacov.

Každý človek potrebuje občas povzbudiť a naštartovať, čo je Vašou motiváciou?

Hlavnou motiváciou je pre mňa aj ďalej presviedčať svet o výnimočnosti slovenských vín, zabezpečiť spokojnosť našich zamestnancov s podmienkami vo firme. Som veľmi rád, že prispievame už roky k stúpajúcej kultúre pitia vína na Slovensku a chcem aby sme aj ďalej napredovali.

Peter Matyšák

Newsletter
Ustriehnite si zľavy, akcie a degustácie

V newslettroch vám budeme posielať aktuálne akcie na víno, degustácie alebo ďalšie zaujímavé info zo sveta vína.  Z nášho newslettru sa môžete kedykoľvek odhlásiť v jeho spodnej časti.