offerBox
1

4. 4. - Degustácia s vinárstvom Karpatská Perla

offerImage

Prvý štvrtok po Veľkonočnom období bude patriť degustácii vinárstva Karpatská Perla. Je to pekná príležitosť ochutnať tohtoročné novinky, ktoré nám príde predstaviť osobne pán Šebo.

Čítať viac

Každé šieste najlacnejšie slovenské víno ZADARMO.

right-arrow
UŽÍVATEĽSKÉ MENU
VÝBER JAZYKA
Späť Detailný filter
Späť Detailný filter
Späť
Späť
Zoznámte sa s vinárom – Karpatská Perla

Zoznámte sa s vinárom – Karpatská Perla

Karpatská Perla je rodinná vinárska a vinohradnícka firma v Malokarpatskej vinohradníckej oblasti. Výroba vín prebieha v modernom vinárstve v Šenkviciach, kde dominuje 21 metrov vysoká rozhľadňa.

O „perlách“ tohto vinárstva sme sa rozprávali s majiteľom Ladislavom Šebom.


Vinárstvo Karpatská Perla je perlou slovenského vinohradníctva a vinárstva už viac ako dve desaťročia. Spomínate si na svoje začiatky? Čo bolo pre Vás v tej dobe najťažšie?

Spomínam si veľmi dobre. Najťažšie bolo životné rozhodnutie, či sa vydať profesijnou cestou, kde naplno využijem svoje odborné vzdelanie, alebo dám prednosť rodinným vinárskym tradíciám a vedomostiam našich rodín. A vinohradníctvo a vinárstvo zvíťazilo.

Dnes je trend piť vína od malých vinárov. Karpatská Perla je považovaná slovenskými zákazníkmi za veľké vinárstvo, i keď vo svete by ste sa radili určite k malým. Aký je Váš názor?

Samozrejme nepovažujeme sa za veľké vinárstvo. Považujeme sa za vinárstvo, ktoré má to šťastie, že všetko svoje hrozno z vinice môže „posunúť“ do fľaše, že sme rodinná firma, v ktorej pracujú naše deti a všetky  vinice máme v okruhu do 7 kilometrov od lisovne. A čo je veľké a čo malé necháme na našich zákazníkov.

Vlastníte takmer 60ha vinohradov v okolí Modry. Ako prví ste začali uvádzať na etikete názvy vinohradov. Kladiete veľký dôraz na pôvod hrozna?

Zákazníkom chceme po takmer 30 rokoch práce s hroznom ukázať, že víno je predovšetkým prírodný produkt, kde hlavnú úlohu hrá vinohrad. Vysadením správnych odrôd vieme ovplyvniť charakter a kvalitu vína.  Už pri pomyslení na krásu určitého vinohradu, fanúšikovi vína poskočí srdce, keď pije pohár vína z tohto miesta. Preto považujeme názov vinohradu za veľmi dôležitý údaj na našich etiketách.  V Malokarpatskej oblasti sme dnes svedkami ničenia viníc i krajiny. Treba už konečne niečo urobiť s týmto smerovaním. 

Karpatská Perla prešla v poslednom čase viacerými zmenami. Tou najviditeľnejšou je nová etiketa. Aké novinky nás čakajú v Karpatskej Perle?

Áno na našej novej etikete sa vyníma práve jej jednoduchosť. Prírodný typ papiera a zemitá farba má zvýrazniť prirodzenosť s akou obhospodarujeme vinohrady a vyrábame víno. A mok vo vnútri vo fľaši nech hovorí sám za seba. Tento rok chceme zjednotiť naše vína novými etiketami pre biele, červené, sladké, šumivé vína a aj 4 živly, aby vynikla naša rodinka s bodkou /teda perlou/.    

Ste rodinné vinárstvo, vedľa Vás stojí a pracuje už niekoľko rokov Vaša manželka Margita. Nezasahuje práca do rodinnej pohody?

S manželkou tandem v práci ťahám od začiatku nášho podnikania. Do 1989 sme si svojpomocne postavili svoj dom /aj pri ňom sme veľa spoločne pracovali/ a potom hneď začali podnikať spoločne. Jej to určite nevadí. Za tie roky sa vieme jeden druhému prispôsobiť, aj tolerovať.

Pod Vašim vinárstvom máte uložené rarity – archív vín zo starších ročníkov. Ktoré víno Vás časom prekvapilo? Vyrobili ste v rámci Vašej vinárskej kariéry víno, ktoré považujete za to najlepšie?

Najviac ma prekvapilo Veltlínske zelené r.1999, je to takmer 20ročné víno. Stále je v kondícii a to, čo sme cítili pri zrode tohoto  vína, sa potvrdilo. Kvasilo v cisterne č. 42 – dodnes si pamätám to číslo.

Veľakrát som dostal otázku, ktoré víno je najlepšie, resp. ktoré mne najviac chutí. Ja som sa spýtal, koľko máte detí. Je ťažké vybrať jedno víno, je ich viac.  

Vo vinárstve ponúkate aj veľa domácich produktov a spolupracujete s domácimi dodávateľmi. Akú najzaujímavejšiu kombináciu jedla a Vášho vína ste ochutnali?

Kombinácií jedla s vínom bolo viac. Najviac mám však  zapamätanú kombináciu sladkého ľadového vína so syrom s modrou plesňou, po ktorom mi ostala v ústach výrazná banánová chuť. 

Každý človek potrebuje občas povzbudiť a naštartovať, čo je Vašou a motiváciou?

Dobré jedlo, víno, turistika, cyklistika a príroda.

 

Newsletter
Ustriehnite si zľavy, akcie a degustácie

V newslettroch vám budeme posielať aktuálne akcie na víno, degustácie alebo ďalšie zaujímavé info zo sveta vína.  Z nášho newslettru sa môžete kedykoľvek odhlásiť v jeho spodnej časti.