Od francúzskeho paradoxu po stredomorskú stravu a najnovšie štúdie o starnutí, podnecujú k debate o víne a zdraví. Na základe nových vedeckých výskumov sa nižšie v článku pozrieme na zdravotné a psycho-sociálne výhody vína.
Žitavské vinice, klenot z dolného Požitavia
Vinárska výroba na Slovensku zažíva v posledných rokoch malú revolúciu. Neustále sa objavujú nové talenty, pod ktorých starostlivými rukami víno doslova spieva. Spomedzi tvorcov krásnych vín vyčnieva maličké vinárstvo Žitavské Vinice z Úľan nad Žitavou, za ktorým stoja dvaja nadšení producenti dobrého vína, Jozef Teplan a Tomáš Strelinger.
Víno ľudia na dolnej Žitave dorábali od nepamäti a každoročne sa kvasilo aj v rodinách Strelingerovcov a Teplanovcov. Dá sa preto povedať, že dobré víno majú obaja vinohradníci priamo v krvi. A cestu k dobrému vínu otvára podľa Teplana vrodený cit pre víno.
Vinár ochutná hrozno a jeho ústa, ničím nezameniteľné laboratórium, vyhodnotia parametre lahodnej tekutiny. Priamo v jeho hlave sa rodí postup vedúci k vzniku vína, ktoré neskôr očarí aj dušu. Túto schopnosť považuje Jozef Teplan za boží dar, dar zdedený po predkoch, ktorí cibrili svoje vedomosti a odovzdávali si vinársku múdrosť z pokolenia na pokolenie.
Táto dlhá história dýcha na návštevníka už od prvého momentu, keď vstúpi do Žitavských viníc. Ak vám priamo neotvoria bránu, asi ich vinárstvo v Úľanoch ani nenájdete. A keď už vojdete do nízkeho staručkého vidieckeho domčeka s hrubými bielymi múrmi, stále sa obzeráte, či to vinárstvo neukryli niekam do pivnice. „Keď som tam bol po prvý raz, povedal som si – tak tu sa vyrábajú jedny z najlepších vín na svete?“ spomína Rastislav Šuták, someliér dovozcu vín Corner & Co.
„Nikde nič − ani tabuľa na dome. Jožko Teplan mi vtedy povedal, že je rád, že je to takto. Aspoň nie sú zbytočne na očiach zvedavcom.“ Všetko je tu maličké a minimalistické: vinohrad, priestory na výrobu a dozrievanie vín, počet ľudí, ktorí ich robia, a samozrejme aj veľkosť alebo lepšie povedané malosť produkcie: ročne je to len asi 15 000, maximálne 20 000 fliaš.
„Pivnica? Nemáme! To je však len jeden aspekt výnimočnosti. S ňou kontrastuje výnimočne bohaté portfólio vín. Vieme, že trendom, aj na Slovensku, je špecializácia, znižovanie počtu vín u jedného výrobcu,“ hovorí Jozef Teplan. Tomáš Strelinger k tomu dodáva: „My sme sa stotožnili s názorom jedného z našich učiteľov, šľachtiteľa Ondreja Korpása, že tromfom Slovenska je práve rôznorodosť odrôd. To je naše bohatstvo, tak by sme sa ho mali snažiť využívať.“
Priestor ich vinárne i prístup oboch producentov vína prezrádza, že im rozhodne nechýba prirodzená vlastnosť každého dobrého vinohradníka − skromnosť. Pokoru voči hroznu a vínu vinohradník Tomáš chápe ako rešpekt voči prírode. „Jedno je celkom isté a síce, že víno sa rodí vo vinici. Už z nej si prináša nezameniteľný kód ročníka, polohy, odrody,“ hovorí.
Po desiatich rokoch fungovania patria Jozef a Tomáš medzi najvýraznejšie postavy slovenského vinárstva. Je jedno, či ich úspechy budete merať počtom medailí z medzinárodných súťaží, alebo originálnosťou ich vín. Keď sa ich spýtate na ocenenia, začnú vymenúvať: „Zlato z Paríža, z Bruselu, zo Štrasburgu, z Izraela, zo Španielska, z Viedne. Šampión Československej vinárskej ligy, najlepší slovenský producent a tri hviezdičky na AWC vo Viedni, čím sme sa zaradili do elitného klubu medzi tridsať najlepších vinárstiev sveta! Toto ocenenie nemá okrem nás na Slovensku ani v okolitých štátoch okrem Rakúska ani jedno vinárstvo.“
Nie je to samozrejmosť, skrýva sa za tým ručná výroba dovedená k dokonalosti. A tu sa dostávame k najdôležitejšiemu pilieru výnimočnosti Žitavských Viníc. Ako vlastne chutia? „Naše vína nie sú bežné. Vytvorili sme si vlastný štýl, v ktorom sa snažíme spájať tradičné postupy s modernými trendmi. Väčšina ľudí, čo ochutná naše víno, je jednoducho očarená,“ hovorí Strelinger. Všetky biele suché vína vyrábajú metódou „sur lie“ minimálne 6 mesiacov. To im dáva nádhernú plnosť a eleganciu, zároveň získavajú zrecí potenciál netypický pre biele suché vína.
Červené vína zas nechávajú vyzrievať v barikových sudoch a po minimálne 6-mesačnom zrení ich plnia do fliaš bez filtrácie. Vína potom vynikajú plnosťou, jemnosťou a vysokým zrecím potenciálom. Napokon všetky vína, ktoré vyrábajú, sú limitované edície v počte len niekoľko sto kusov fliaš, a preto netreba dlho váhať nad tým, prečo mať doma v archíve Žitavské Vinice. Ich vína sú rozhodne výnimočným spôsobom svojské a unikátne zároveň, v našom regióne rozhodne nezameniteľné. Majú jedinečný štýl a určite vo vás zanechajú hlboký dojem. Rozhodne sa ich oplatí ochutnať.
Ďalšie články
Ovocné vína sú samostatná kapitola vo svete vín. Svojej obľube sa tešia najmä v oblastiach s chladným podnebím v Severnej Amerike, Škandinávii, ale aj na Slovensku. Spoločnosť Pereg, ktorá sídli v meste Modra, sa zaoberá výrobou ovocných aj hroznových vín. Nadväzuje na tradície predkov, ktoré prepájajú s novými poznatkami a modernou technológiou.
Jarná úroda vyvoláva obraz chrumkavej, čerstvej zeleniny. Tradične býva zelenina nepriateľom vína. Horkosť v artičokoch a špargli sa často považuje za protiklad k vínu. Nebojte sa, existuje niekoľko skvelých tipov, ako si správne vybrať vína s jarným pokrmom.
Jarná ponuka vín až -40%, akcia platná len do 30.4.2024.
Emiliana je najväčšie čílske organické vinárstvo, ktoré sa každý rok 22.4. pripája k oslavám Dňa Zeme. Vinárstvo sa plne venuje organickému a biodynamickému pestovaniu hrozna a hospodáreniu, ktoré chráni našu planétu a samozrejme prináša skvelé vína.
Limitovaná akcia - vína Emiliana -40%