Degustácia
MasterClass tento krát začal odzadu. Somelier Rasťo Šuták sa rozhodol zoradiť v rámci degustácie Veltlíny z Karpatskej Perly z Novín od najstaršieho ročníka 2011 po aktuálny 2021. Spolu s Lacom Šebom viedli zaujímavý rozhovor ako sa postupne menil nielen štýl, ale aj spôsob pestovania a následne i výroby Veltlínu.
Prvým vínom bolo Veltlínske zelené z ročníka 2011. „V tomto roku bola veľmi pekná, suchá jeseň a hrozno dobre dozrelo,“ zaspomínal Laco Šebo. Veltlín zaujal najmä svojou vôňou, ktorá chvíľami dokonca pripomínala vyzretý Rizling, pri vyššej teplote dokonca Pinot blanc. Muškátový oriešok, chlebová kôrka, ľahký dotyk medu. V chuti stále svieže s dobrou štruktúrou a minerálnym prejavom. Pekný príklad, že Veltlín dokáže vyzrievať minimálne dekádu.
Pokračovali sme s ročníkom 2013, ktorý pôsobil teplejšie oproti 2011. V chuti rýchlejší nástup, marhuľa, žltá zrelá hruška a mandľa doplnená tónmi bieleho korenia. Momentálne v najlepšej kondícii.
Ročník 2014 bol pre vinohradníkov dosť komplikovaný z hľadiska počasia. „Podľa našich údajov, v tomto roku padlo najviac zrážok. Dokonca pred zberom za tri dni napršalo 160mm zrážok. Toľko nenapadne niekedy ani za dva-tri mesiace“, skonštatoval Laco Šebo. Napriek tenšiemu telu si Veltlín zachoval svoj charakter. Zelené jabĺčko, vinohradnícka broskyňa a žltý melón, neskôr biele kvety doplnené sviežou, šťavnatou kyselinkou.
Ročník 2015 môžeme pokladať za klasický pre Veltlín. Vôňa zeleného grapefruitu, limetky, hrušky, horkej mandle a korenia. V chuti odrodový, prirodzený a vyvážený s pokojným priebehom, ktorému sekunduje pekná kyselinka a minerálna stopa. Potenciál na vyzrievanie.