offerBox
1

4. 4. - Degustácia s vinárstvom Karpatská Perla

offerImage

Prvý štvrtok po Veľkonočnom období bude patriť degustácii vinárstva Karpatská Perla. Je to pekná príležitosť ochutnať tohtoročné novinky, ktoré nám príde predstaviť osobne pán Šebo.

Čítať viac

Každé šieste najlacnejšie slovenské víno ZADARMO.

right-arrow
UŽÍVATEĽSKÉ MENU
VÝBER JAZYKA
Späť Detailný filter
Späť Detailný filter
Späť
Späť
Zápisky z degustácie - Rozhovory k poháru vína

Zápisky z degustácie - Rozhovory k poháru vína

20. októbra 2022 sa vo vinotéke Wineplanet na Starej Vajnorskej prvýkrát uskutočnilo autorské čítanie knihy Historky k poháru vína. Jednotlivé príbehy o víne čítal priamo autor knihy pán Vladimír Marko, ktorý je pravidelným účastníkom našich degustácií. K jednotlivým kapitolám someliér Corner a Wineplanet Rastislav Šuták vybral vína, ktoré sa v historkách objavili. Spojenie poézie a vína zanechalo v nás veľa príjemných i vtipných dojmov.


Kapitola Najstaršie víno

Rizling rýnsky je považovaný za kráľa bielych vín. Táto historka hovorí o degustácii Rieslingu z roku 1540. Víno pochádza zo suda, ktorý stále stojí v pivnici vo franckom meste Würzburg na brehu rieky Mohan. Hrozno je z vinohradu Stein, ktorý sa nachádza na strmom svahu nad mestom. Víno ležalo v sude približne 150 rokov, do fľaše sa dostalo až koncom 17. storočia. Ak chcete vedieť, ako chutí tento Riesling, dočítate sa v knihe. K historke najstaršie víno someliér Rasťo vybral víno z vinárstva Prinz von Hessen Dachsfilet Rheingau 2011, ktoré sme mali možnosť ochutnať na Prowine 2022 a podarilo sa nám získať aspoň 6 fliaš. Dospelý Riesling s vôňou kandizovaných citrusov a ľahkým dotykom petroleja. V chuti stále živé s dobrou koncentráciou a sviežou kyselinkou 6,9 g/l. 

Kapitola Falšovateľ 

Historka rozpráva príbeh o najznámejšom falšovateľovi vín Rudy Kurniawan. Víno sa falšovalo od čias, ako sa stalo obchodnou komoditou. Rudy sa prvýkrát objavil na akcii v roku 2002, keď vydražil svoju prvú fľašu vína. Postupne začal organizovať bohaté večere s veľkými vínami v najlepších reštauráciách. Jeho postup bol raketovo rýchly, stal sa najväčším nákupcom vína v Spojených štátoch v 21. storočí. Avšak i majster tesár sa utne a to sa stalo i Rudymu. Aká chyba sa mu stala osudnou? Všetko sa dočítate v knihe. Víno k historke falzifikát nebol. Fľašu Fundus Regius Cabernet Sauvignon 2012 mal Rasťo odloženú už niekoľko rokov a čakal, kedy ju použije. Vo fľaši sa nenachádzal Cabernet, ale biele víno, ktoré omylom nafľašoval ešte pán Regenda. Každý čakal, aké víno je vo fľaši . Po ochutnaní sme zistili, že pravdepodobne išlo o Rizling rýnsky, ale toto víno ostane pre nás tajomstvom rovnako ako sa z neznámeho indonézana Rudyho stal najväčší falšovateľ vín na svete. 

Kapitola Angličania a Bordeaux 

Prvá zmienka o víne Bordeaux pochádza z roku 1663 a napísal ju Samuel Pepys. Išlo o víno z vinárstva Château Haut-Brion, ktoré sa predávalo pod menom vinárstva. Angličania boli vždy spojení s Bordeaux, tri štvrtiny všetkého vína pre kráľovské pivnice pochádzali práve z Bordeaux. Tie najkvalitnejšie vína sa predávali už vtedy za vysoké ceny. Vína prvej kvality boli dvakrát tak drahé, ako tie druhej. V roku 1855 cisár Napoleon III. vytvoril v Paríži klasifikáciu vín Bordeaux Les Grands Crus Classé. Konzumácia francúzskych vín nielen v Anglicku stále rastie. Počas čítania sme mali možnosť ochutnať biele víno z Pessacu Château Carbonnieux Blanc 2019. Zámok s históriou siahajúcou až do 12.storočia. Carbonnieux patrilo medzi prvé Château v Cru Classé de Graves s klasifikáciou pre biele aj červené vína. V súčasnosti je vo vlastníctve rodiny Perrin. Ročník 2019 65% Sauvignon Blanc a 35% Sémillon, 10 mesiacov v dubových sudoch. Stále na začiatku svojej cesty. Ovocno kvetinové s krémovou textúrou a grepovou kyselinkou. Klasický štýl. 

Kapitola Islamské ódy na víno

Arabi neboli abstinenti od nepamäti, ani Korán víno úplne nezatracuje. Spolu s vodou, mliekom a medom ho radí medzi dobré veci. Až od roku 630 Korán zakazuje v Iráne alkohol. Avšak rebeli básnici písali ódy na víno a taktiež i filozofia radi filozofovali s pohárom vína. V Gruzínsku sa víno vyrába už vyše osemtisíc rokov. Tak ako vtedy, i dnes sa vína v tejto oblasti vyrábajú v qvevroch. Qvevry sú ílovito hlinité nádoby s objemom 800 až 3500l, ktoré sú uložené v zemi a používajú sa k fermentácii a vyzrievaniu vín. Aké iné víno k historke ako z Gruzínska. Bruale Rkatsiteli Qvevri 2017 je unikátne oranžové víno. Hrozno z pôvodnej odrody Rkatsiteli pochádza z menších parciel pri Kvareli v regióne Kakheti. Po selekcii hrozno kvasí spoločne so strapinou 6 mesiacov v amforách. Marhuľovo mandľová vôňa s jemným dotykom čierneho čaju a agátového medu. Prirodzené víno s bohatou tanínovou štruktúrou a sviežosťou. Výborný partner k bravčovému perkeltu na východniarsky spôsob s chlebom.
 

Kapitola Americký chrobák

Voška viničová známa ako fyloxéra viniča zmenila európske vinohradníctvo od základov. Fyloxéra nebola jediným škodcom. Pred ňou na vinič zaútočila múčnatka a po fyloxére perenospóra. Všetko to prišlo z Ameriky. Keď sa hľadali druhy viniča odolné voči múčnatke, doniesli sa z Ameriky. A s nimi prišla fyloxéra. A keď sa hľadali druhy odolné voči fyloxére, doviezli sa z Ameriky  a s nimi penenospóra. V kapitole sa dozviete ako francúzski vinári začali bojovať proti voške. Len veľmi málo vinohradov vo svete zostalo nedotknutých fyloxérou. Jedným z nich sa nachádza aj v Čile, ktoré je izolované na západe Tichým oceánom a na východe Andami. Emiliana je najväčšie organické čilské vinárstvo. V rámci degustácie sme ochutnali novinku Salvaje 2021. 95% Syrah a 5% Roussanne. Hrozno sa po viacnásobnej selekcii šetrne spracuje a následne prirodzene fermentuje v nerezových nádržiach, spoločne bez pridania oxidu siričitého. Po fermentácií vyzrieva 5 mesiacov v betónových, kónických nádobách. Koncentrovaná ovocná vôňa s dominanciou čučoriedok, černíc, čiernych olív a byliniek. Prirodzená, vitálna ovocná vôňa so sviežou kyselinkou a hladkou tanínovou textúrou. Jemne minerálne v závere.  

Kapitola Osvietenec alebo tyran

1. novembra 1755 Lisabon postihlo zemetrasenie o sile 9. stupňov Richterovej stupnice. Hoci otrasy trvali len niekoľko minút, ich sila bola ohromujúca. Asi 40 minút po zemetrasení Lisabon zasiahli tri trojmetrové prívalové vlny. Skaza mohla byť ešte väčšia, keby nebolo muža, ktorý sa ujal záchranných prác. Postupne zmenil Portugalsko na nepoznanie. Sebastiãn José de Carvalo e Melo alebo aj Marquês de Pombal. Jedni ho velebili, iní ho považovali za tyrana a diktátora. Ak sa chcete dozvedieť viac o jeho živote, ako výrazne ovplyvnil vinárstvo nielen v Porte, ale i v celej Európe, treba si kúpiť knihu a k nej si otvoriť jedno z najlepších vín Doura – Chryseia 2018 z vinárstva Prats & Symington. 75% Touriga Nacional, 25% Touriga Franca. Hrozno pochádza z troch usadlostí: Quinta de Roriz, Quinta de Perdiz a Quinta de Vila Velha. Víno vyzrievalo 16 mesiacov vo francúzskych dubových sudoch. Bohaté, koncentrované víno s elegantným prejavom a vnútornou energiou. Ovocno herbálne s termickým prejavom, zachováva si sviežosť a charakter Doura. 
 

Kapitola Dvesto barov pompejských 

Pompeje boli na začiatku nášho letopočtu bohatým a prosperujúcim mestom Rímskej ríše. Mesto pod Vezuvom patrilo medzi hlavné centrá produkcie a obchodu s vínom. Hovorí sa, že obyvatelia Pompejí boli skutočne zdatní pijani. Zásobovali sa vínom z vlastných vinohradov, pôda tu bola veľmi úrodná. Okrem toho dovážali i víno z oblasti Falernum. Falernské víno bolo synonymom luxusu, preto často sa i falšovalo. Osudným pre Pompeje sa stal rok 79, kedy sa prebudila sopka Vezuv. Hlavný výbuch vyvrhol do výšky 30 kilometrov oblak úlomkov, popola a plynov. Z neho dvadsať hodín padala do okolia zmes popola a pemzy. A ktoré víno sa často spája s pôvodným falernským vínom? Je to modrá odroda Aglianico, ktorá sa pestuje hlavne v Kampániii. V rámci degustácie sme ochutnali víno z vinárstva Tormaresca, ktoré patrí rodine Antinori. Bocca di Lupo Aglianico Castel del Monte BIO 2015 pochádza z ekologických vinohradov v Minervino Murge. Po ročnom vyzrievaní vo francúzskych dubových sudoch oddychovalo ešte rok vo fľaši. Vo vôni dominujú tóny čerešňového kompótu, opracovanej kože a čierneho čaju. Bohatá ovocná chuť s vynikajúcou koncentráciou. 

Kapitola Charizmatický mystik alebo nenapraviteľný zhýralec?

I takto označovali Rasputina, obdivovaný, milovaný, zatracovaný, liečiteľ, smilník a veľký pôžitkár madeiry. Ak chcete poznať jeho životné peripetie a neschopnosť zomrieť, treba sa začítať do kapitoly 22 a k nej si naliať Madairu. My sme si na záver pochutnali na Madeire Rainwater Medium Dry z vinárstva Blandy´s. Ľahká trojročná Madeira s orieškovo medovej vône. V chuti stredne  plná s pekným nástupom. Odporúčam podávať vychladenú na 8-10⁰ C.

Ak máte radi víno, určite vás k Vianociam poteší nielen víno, ale i kniha Historky k poháru vína.

Newsletter
Ustriehnite si zľavy, akcie a degustácie

V newslettroch vám budeme posielať aktuálne akcie na víno, degustácie alebo ďalšie zaujímavé info zo sveta vína.  Z nášho newslettru sa môžete kedykoľvek odhlásiť v jeho spodnej časti.