offerBox
1

4. 4. - Degustácia s vinárstvom Karpatská Perla

offerImage

Prvý štvrtok po Veľkonočnom období bude patriť degustácii vinárstva Karpatská Perla. Je to pekná príležitosť ochutnať tohtoročné novinky, ktoré nám príde predstaviť osobne pán Šebo.

Čítať viac

Každé šieste najlacnejšie slovenské víno ZADARMO.

right-arrow
UŽÍVATEĽSKÉ MENU
VÝBER JAZYKA
Späť Detailný filter
Späť Detailný filter
Späť
Späť
Zápisky z degustácie Masterclass Sangiovese

Zápisky z degustácie Masterclass Sangiovese

Dňa 15. novembra 2022 sa vo vinotéke Wineplanet na Starej Vajnorskej uskutočnil Masterclass zameraný na odrodu Sangiovese. Degustáciu viedla pani Eva Horáková, export manažérka vinárstva Marchesi Antinori a Rastislav Šuták, someliér spoločnosti Corner &Co. V rámci tohto večera sme si mali možnosť porovnať rôzne štýly vín z odrody Sangiovese od Rosso di Montalcino, cez Chianti Classico až po vlajkovú loď vinárstva Antinori Tignanello.


Sangiovese 

Odroda Sangiovese je najrozšírenejšou modrou odrodou v Taliansku. Jej názov pochádza z latinského sanguis Jovis, „krv Jupitera“. V roku 2004 boli vykonané DNA analýzy výskumníkmi v San Michele All'Adige, ktoré dokazujú, že Sangiovese pravdepodobne vzniklo krížením odrôd Ciliegiolo a Calabrese Montenuovo. Výsadby Sangiovese sa nachádzajú po celom svete, domovinou je stredné Taliansko. Odtiaľ bola dovezená talianskymi prisťahovalcami do Severnej a Južnej Ameriky.

Najprv si získala táto odroda popularitu v Argentíne, kde v regióne Mendoza vyrábali vína, ktoré však mali len málo spoločné s toskánskymi. V Kalifornii nastal nárast popularity Sangiovese koncom 80. rokov 20. storočia vďaka hnutiu „Cal-Ital“ vinárov, ktorí hľadali alternatívy červeného vína k štandardným francúzskym odrodám Cabernet Sauvignon, Merlot a Pinot noir. Vo Francúzsku v Languedocu experimentujú s odrodou Sangiovese, dlhú históriu má na ostrove Korzika, kde je známa ako Nielluccio.

V Grécku v severovýchodnej vinohradníckej oblasti Drama, vo východnom Macedónsku a Trácii vinári experimentujú so zmesami Sangiovese a Cabernet Sauvignon v štýle „supertoskánskych“ vín. Sangiovese možno nájsť v Izraeli, na Malte, v Turecku a vo Švajčiarsku i jeden riadok v bývalej šľachtiteľskej škôlke v Šenkviciach a v južnoslovenskej vinohradníckej oblasti. 
 

Vinárstvo Marchesi Antinori

Marchesi Antinori patrí k najstarším rodinným vinárstvam na svete, ktoré sídli vo Florencii v srdci Toskánska. Históriu rodiny sa spája s vínom od roku 1385, kedy sa Giovanni di Piero Antinori stal členom „Arte Fiorentina dei Vinattieri“, čiže cechu florentských vinárov. Dnes toto slávne talianske vinárstvo vedie 26. generácia rodiny. Na čele vinárstva stojí Albiera Antinori, ktorá je  prezidentkou spoločnosti Marchesi Antinori spolu so sestrami  Allegra a Alessia. Ich otec Marchese Piero Antinori je súčasným čestným prezidentom spoločnosti. Rodina Antinori patrila medzi najvplyvnejších pri vytváraní novej a najvyššej kategórie v oblasti Chianti Classico - Gran Selezione. 

Prvé dve Sangiovese boli z vinárstva La Braccesca. Vinárstvo sa nachádza pár kilometrov od Montepulciana a rozprestiera sa na ploche 508 hektárov, z čoho je 340 hektárov vysadených viničom. Názov panstva pochádza z historickej farmy, ktorá tam kedysi stála a vlastnil ju gróf z Bracci, Jeho erb je uvedený na logu panstva,  ruka pokrytá brnením mávajúca mečom. Marchesi Antinori vlastní usadlosť s vinohradmi od roku 1990. Sabazio Vino Rosso di Montepulciano  2021 je stále mladé, postavené na kôstkovom ovocí so šťavnatou, ovocnou štruktúrou. Víno je pomenované podľa Sabatina Lulliho, známeho ako „Sabazio“, mnícha z opátstva Montepulciano, ktorý ako prvý naznačil, ako vyrábať víno z miestnych odrôd.  Druhé víno Vino Nobile di Montalcino 2018 zaujalo svojou čistou, ovocno kvetinovou vôňou. Elegantné už teraz s hladkou tanínovou štruktúrou a peknou harmóniou. Nobile bolo kedysi určené len pre šľachtické rody, no dnes ho môžeme piť s radosťou i my smrteľníci. 

Druhá časť degustácie patrila vínam zo známej,  vinohradníckej, kopcovitej krajiny, kde pôdy tvorí hlavne piesok a íl, Chianti. Od roku 1996 musia vína Chianti DOCG obsahovať minimálne 70 percent Sangiovese. Vo vínach (do 30%) sa nachádzajú aj pôvodné odrody Canaiolo a Colorino, ale aj medzinárodné odrody  Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot a Syrah. Cabernety môžu tvoriť len 15 percent. Základné Chianti môže tiež obsahovať až 10% povolených bielych odrôd najmä Trebbiano a Malvasia. Najuznávanejšie vína pochádzajú z oblasti Chianti Classico. Rovnako ako v iných talianskych regiónoch, označenie Classico zodpovedá pôvodnej (a teda teoreticky najlepšej) oblasti výroby v Chianti. Fľaše Classico majú známy symbol čierneho kohúta (gallo nero).
 

Sangiovese je víno k jedlu. Klasickou kombináciou v talianskej kuchyni sú paradajkové cestoviny a omáčky na pizzu s Chianti. Sangiovese dokáže zvýrazniť chute relatívne nevýrazných jedál ako je sekaná a pečené kura. Pamätáte si na film Hannibal a Hopkinsovu pečeň s Chianti.? K dobrému Chianti sa klasicky hodí bistecca fiorentina, pečená kačka i jahňacina. Ak je Sangiovese kupážované s odrodami Cabernet Sauvignon, Merlot alebo Syrah, tieto vína sú skvelé k steakom a hustým polievkam ako je ribollita a fazuľová polievka. 

Santa Cristina patrí medzi stabilné destinácie milovníkov Chianti. Prvý ročník bol vyrobený v roku 1946, po tom čo usadlosť kúpil Pierov otec Niccolò Antinori. Vína Santa Cristina sú vyrobené z nakúpeného hrozna. Chianti Superiore 2019 má atraktívnu ovocnú vôňu zrelých čerešní a višní s tónmi korenia a fialiek. Chuť je čistá a ovocná s jemnou štruktúrou a tanínmi. Klasické Chianti do gastronómie. 

Vinárstvo Pèppoli sa nachádza 5 kilometrov severovýchodne od usadlosti Tignanello s celkovou rozlohou 100 hektárov, z ktorých 50 hektárov  je vysadených vinohradmi. Malé okolité údolie udržuje oblasť v teple a jej štrkové pôdy sú bohaté na minerály, ktoré dodávajú hroznu Sangiovese živý a ovocný charakter. Od roku 2013 prebieha vinifikácia vín Pèppoli v oblasti Chianti Classico. Vína zrejú v tradičných veľkých 2000 až 3000l sudoch zo slavónskeho dubu. Péppoli Chianti Classico 2020 má atraktívnu ovocno kvetinovú vôňu s ľahkým tónom vanilky a punču. V chuti je harmonické s termickým prejavom, hravou kyselinkou a hladkou tanínovou štruktúrou. 

Villa Antinori sa nachádza v južnejšej časti Chianti. Víno Chianti Classico Riserva 2016 vo vôni pripomína červené ríbezle, škoricu, silicu čierneho čaju a možno mätu alebo eukalyptus. Chuť je harmonická so živou aciditou a hladkou tanínovou štruktúrou.

Tignanello Marchese Antinori je historická značka rodiny Antinori, ktorá vznikla  v roku 2011. Chianti Classico Riserva 2019 sa vyrába z hrozna z vinohradu Tignanello, takmer výlučne zo Sangiovese s malým asi 10% podielom Cabernetu Sauvignon. Sangiovese zreje vo veľkých slavónskych sudoch a Cabernet v použitých francúzskych barikových sudoch po Tignanelle. Rustikálne víno s ušľachtilou tanínovou štruktúrou. Extraktívna a zároveň šarmantná chuť. Víno vyjadruje kvalitu a eleganciu hrozna Sangiovese v tejto vinohradníckej oblasti. Neoficiálne druhé víno Tignanella.

S predposledným vínom Pian Delle Vigne Brunello di Montalcino 2017 sme sa presunuli do Montalcina. Vinárstvo dostalo meno podľa miestnej železničnej stanice z 19. storočia, ktorá je stále funkčná. Rozprestiera sa na ploche 184 hektárov z ktorých 65 hektárov je vysadených vinohradmi. Rodina Antinori získala usadlosť v roku 1995, v tom istom roku bola zozbieraná prvá úroda Brunella -Pian delle Vigne. Vôňa vína je koncentrovaná s ovocnými tónmi. Neskôr tabak,  mletá káva a cédrové drevo. Chuť je plná, ovocná s jemne termickým prejavom. „Ročník 2017 bol komplikovaný a veľmi horúci s malým množstvom zrážok“, spomínala pani Horáková. „Je to aktuálne posledný ročník na trhu“, dodala. 

Posledným vínom degustácie bolo samozrejme Tignanello 2017 servírované z magnum (1,5L) fľaše. Tignanello bolo prvé víno z odrody Sangiovese zrejúce v barikových sudoch, súčasne prvé červené víno s použitím medzinárodných odrôd (Cabernet Sauvignon a Cabernet Franc) a jedno z prvých červených vín v regióne Chianti Classico, ktoré nepoužívalo biele odrody hrozna. Etiketu navrhol Silvio Coppola v roku 1974 pre vydanie Tignanello 1971. Etiketa obsahuje chránené prvky. Víno z ročníka 2017 je stále pomerne mladé. Koncentrovaná, ovocno – kvetinovo - herbálna vôňa. Prirodzený prejav elegancie ovocných tónov ako aj z vyzrievania v dubových sudoch. Delikátne a napriek zloženiu aj s veľmi pekným prejavom oblasti Chianti. 

Vďaka tejto degustácii sme mali možnosť porovnať rôzne prejavy odrody Sangiovese. Vína Antinori naozaj patria k najlepším, čo Chianti môže ponúknuť. Ako bolo spomínané počas celého večera, vína z odrody Sangiovese  si najlepšie vychutnáte s dobrým jedlom. V decembri na Mikuláša sa môžete tešiť na MasterClass s portskými Graham´s. 

Newsletter
Ustriehnite si zľavy, akcie a degustácie

V newslettroch vám budeme posielať aktuálne akcie na víno, degustácie alebo ďalšie zaujímavé info zo sveta vína.  Z nášho newslettru sa môžete kedykoľvek odhlásiť v jeho spodnej časti.