offerBox
1

3. 5. - Degustácia vín El Coto s 5-chodovou večerou v Hoteli Elizabeth

offerImage

Pozývame vás na degustáciu vín El Coto do Hotela Elizabeth. Môžete sa tešiť na kvalitné španielske vína El Coto, ktoré budú podávané k 5-chodovej degustačnej večeri. 

Čítať viac

Jarná akcia do -40% na vína a alkohol

right-arrow
UŽÍVATEĽSKÉ MENU
VÝBER JAZYKA
Späť Detailný filter
Späť Detailný filter
Späť
Späť
Z čoho budeme piť víno v budúcnosti?

Z čoho budeme piť víno v budúcnosti?

Hľadanie fľaše na víno šetrnej k životnému prostrediu je pre vinársky priemysel dôležitým faktorom. Výroba vína by mala byť v budúcnosti menej energeticky náročná a zároveň šetrná k životnému prostrediu. Ide o dvojitý tlak na zníženie spotreby energie pri výrobe vín a potom ešte väčší na zníženie hmotnosti fľaše na prepravu, aby sa znížila spotreba paliva a tým aj produkcia CO2. Konečným výsledkom je, že konzument vína v budúcnosti bude považovať sklenenú fľašu skôr za raritu.


Green Gen Technology

Najnovšia inovácia prichádza s komerčným uvedením nových fliaš Green Gen Technology vyrobených z ľanu. Od roku 2019 intenzívne vyvíjajú svoju výrobnú metódu. Inovatívna vláknová väzba, ktorá je vnútorne potiahnutá rPET, potravinovo nezávadnou vložkou, ktorá bezpečne môže obsahovať tekutinu až do 95 % alkoholu. Vzhľadom pripomína klasickú fľašu Luxardo Maraschino. Výhodou týchto fliaš oproti tradičným skleneným je použitie neenergeticky náročného ľanu ako základnej zložky. Sú 2-3 krát ľahšie ako priemerná sklenená fľaša. Zakladateľ spoločnosti James de Roany povedal: „Našim cieľom je vyrábať také fľaše, ktoré by mali čo najnižšiu uhlíkovú stopu, aby sme mohli zásobovať francúzsky, španielsky a taliansky trh. Plánujú postaviť závody aj na iných kontinentoch, aby sme zásobovali i ďalšie trhy.“ Výrobca cognacu A de Fussigny začal používať tento typ fľaše a dokonca tohto roku sa k nim pridá aj vinárstvo v Bordeaux Maison Wessman. 

Papierová fľaša na víno

Podobne v Ipswichi v Anglicku spoločnosť Frugalpac vytvorila novú papierovú fľašu s ľahkou plastovou vložkou. Firma spolupracuje s talianskym výrobcom vína Cantina Goccia. Výsledné fľaše sú veľmi ľahké s hmotnosťou iba 83 g v porovnaní so sklenenými fľašami. Fľaša je z 94 % recyklovateľná. Konečným cieľom spoločnosti však nie je byť výrobcom fliaš, ale vytvoriť stroje a nainštalovať ich na miesta po celom svete. Ako povedal zakladateľ Malcolm Waugh: „V súčasnosti máme viac ako 55 odberateľov na kúpu našich strojov, každý z nich dokáže vyrobiť 2,5 milióna fliaš ročne“. 

Dokonca aj známy výrobca luxusných značiek, LVMH, začal plniť svoje Côtes-de-Provence Galoupet Nomade Rosé do plochej, 100 % recyklovanej, plastovej fľaše. Navyše Château Galoupet Rosé sa predáva vo fľaši, ktorá váži 499 g. Na rozdiel od typickej sklenej fľaše pre ružové vína z tohto regiónu, ktorá váži 770 g.

Vyzrievanie vína len v skle 

Na prvý pohľad by sa ako najsľubnejšie nové formáty javili plastové a plastom potiahnuté, nesklené formáty fliaš. Vzhľadom na to, že roztavenie plastu sa deje pri teplote 200 °C pri skle 1 500 °C. Spolu so zníženou spotrebou paliva na prepravu sa výrazne znižuje produkcia CO2 v obchode s vínom. Sklo však napriek týmto zmenám ešte nejaký čas zostane. Hlavným dôvodom je, že výrobcovia všetkých týchto nových formátov fliaš, či už ľanových, papierových alebo celoplastových, majú trvanlivosť 12-18 mesiacov, čo je štandardná doba obratu vín v supermarketoch. Vína určené na dlhé vyzrievanie teda nebudú fungovať v týchto nových formátoch. Úplný prechod na plasty pre 80 % vín vypitých do 12 mesiacov od fľašovania by mohol potenciálne skončiť ako u Coca-Coly. Tá vymenila sklenené za plastové fľaše, čo malo obrovský negatívny vplyv na životné prostredie.

Čísla recyklácie sa môžu naďalej zlepšovať, existuje možnosť opätovného použitia fliaš. Sklenené fľaše sa môžu znova použiť 8 až 10-krát v prípade označených fliaš a až 13-krát v prípade fľaše bez označenia. Pilotný program v Katalánsku s názvom ReWine vybudoval miestne zariadenia na umývanie fliaš a ich následnú recykláciu, ktoré výrazne znížili dopad na životné prostredie.

Kedy začneme správne recyklovať

Recyklácia plastov zostáva však nízka, rovnako ako recyklácia skla. V súčasnosti je miera recyklácie skla vo forme opätovne použitých „črepov“ 70 %. Toto je súčasná realita v Európe. Recyklácia plastov v celosvetovom meradle predstavuje menej ako 10 % všetkého vyprodukovaného plastového odpadu, pričom podľa Programu OSN pre životné prostredie v súčasnosti končí približne 85 % všetkých plastov na skládkach. A to aj napriek tomu, že plastové nádoby sú súčasťou našich životov.

V súčasnosti zjavne neexistuje riešenie na boj s nádobami na víno, ktoré by vyhovovalo potrebám riešenia klimatických zmien. Je však riskantné presadzovať len jeden prístup, pretože pri pohľade na globálne meradlo, existuje veľa prekážok, ktoré je potrebné riešiť, aby bol skutočne šetrný k životnému prostrediu. Existuje určité uistenie, že na tejto problematike pracuje viacero aspektov vinárskeho priemyslu. Starú sklenenú fľašu vína treba aktualizovať.

Newsletter
Ustriehnite si zľavy, akcie a degustácie

V newslettroch vám budeme posielať aktuálne akcie na víno, degustácie alebo ďalšie zaujímavé info zo sveta vína.  Z nášho newslettru sa môžete kedykoľvek odhlásiť v jeho spodnej časti.