offerBox
1

4. 4. - Degustácia s vinárstvom Karpatská Perla

offerImage

Prvý štvrtok po Veľkonočnom období bude patriť degustácii vinárstva Karpatská Perla. Je to pekná príležitosť ochutnať tohtoročné novinky, ktoré nám príde predstaviť osobne pán Šebo.

Čítať viac

Každé šieste najlacnejšie slovenské víno ZADARMO.

right-arrow
UŽÍVATEĽSKÉ MENU
VÝBER JAZYKA
Späť Detailný filter
Späť Detailný filter
Späť
Späť
Wine Battle Rakúsko – Slovensko

Wine Battle Rakúsko – Slovensko

Rakúska asociácia somelierov, konkrétne jej viceprezident Bradley Knowles, organizuje zaujímavý eno - gastronomický večer pod názvom Wine Battle. Brad si od septembra 2019 pozýva hostí kvôli súboju vín a kulinárskych špecialít jednotlivých krajín.  Súboj sa odohráva v reštaurácii Handwerk viedenského hotela Arcotel. Záujem o tento večer je obrovský a niektoré sú už na niekoľko mesiacov vopred vypredané!


Svetová účasť

Od jesene minulého roku to boli postupne: Maďarsko, Chorvátsko, Slovinsko, Nový Zéland a Čína. Na Slovensko prišla rada vo februári. Do leta 2020 to bude ešte: Južná Afrika, Španielsko, Francúzsko a napokon USA – Kalifornia.

Päticu našich vín sprevádzala prezidentka ASSR Beáta Vlnková a somelier Rasťo Šuták zo spoločnosti Corner & Co, ktorý zabezpečoval výber a logistiku vín.

Treba pripomenúť, že Wine Battle podporujú okrem obidvoch asociácií somelierov aj samotní vinári či zástupcovia DAC. Všetkým patrí pochvala a vďaka.

O čo ide?

Koncepcia eventu vychádza z degustácie piatich vín z každej krajiny s piatimi chodmi. Každý chod sa skladá z dvoch regionálnych jedál každého štátu. Výber vín by mal teda zohľadňovať charakter pokrmov. Vína nominujú jednotlivé krajiny len k jedlu, pričom súperiace vína nie sú zverejňované vopred.

Vína sa podávajú anonymne naraz do dvoch kalichov k dvom pokrmom. Hlasuje sa pomocou aplikácie a hesla, ktoré dostane každý účastník. Voliť sa môže v troch možnostiach: 1. hlas pre víno, 2. jedlo , 3. kombináciu jedla a vína. Vína a výsledky sa predstavujú až po hlasovaní. Perfektné!

Po milom zoznámení sa s veľvyslankyňou Juhoafrickej Republiky ( ktorá si prišla obzrieť miesto činu pre marcové Wine Battle), krátkej špacírke po Viedni a kontrole vín sa hostia začínajú trúsiť do reštaurácie.

Handwerk pôsobí ako mestská, skôr „pivárska“ reštaurácia s hnedým dreveným obkladom na stenách a zelenými lampami na oknách. Presne takými, aké mávajú americké knižnice v kriminálkach s Morganom Freemanom.

Mimochodom somelier Bradley Knowles je pôvodom z Juhoafrickej Republiky a u susedov v Rakúsku žije už niekoľko rokov. Takže dobre pozná aj naše vína...

Prvým spoločným chodom je dvojica „regionálnych špecialít“. V rakúskom prípade jemne slaná a vynikajúca mangalicová terina s cibuľovou krustou. Nás reprezentuje v retro štýle šunková rolka. Obavy sa naplňujú. I keď sa šéfkuchár zbavil nechutnej chrenovej šľahačky v prospech jemne pikantnej zeleninovej omáčky, jedlo pôsobilo nevyvážene a nudne.

Vzhľadom na to si až prekvapivo skvele počínala broskyňovo - kvetinová tekovská Pesecká Leánka Brut od Braňa Nichtu. K terine bola geniálna, dokonca aj k nešťastnej rolke. Na naše „pommery“ zaujímavé víno. Rakúsky sekt Pinot Blanc A-Nobis 2017 Brut od Norberta Szigetiho bol delikátny a hroznový, výborný ako aperitív. Výsledok? Víno aj kvalita jedla remíza! V kombinácii vína s jedlom víťazstvo Rakúska.

Duel pokračoval druhým kolom v podobe zelerovej krémovej polievky a našej kapustnice so smotanou. Rakúsko reprezentovalo Cuvée na báze Sauvignonu Kohlibri 2018 z vinárstva Kohl v Štajersku. Kapustnicu sprevádzal Viognier 2018 Natural Domin a Kušický z Veľkého Krtíša. Moderný a atraktívny „kolibrík“ bol individualista ale skvelý aj k polievke. Kapustnica to má s vínom ťažké a škoda každého dobrého vína k nej. Ale Viognier sa nevzdával a pôsobil veľmi dôveryhodne. V degustácii samotných vín jednoznačne vynikal. Oproti sediaci autori rakúskeho vína si ho nenápadne nechali doliať...A result? Vďaka ( alebo nanešťastie ) kapustnici tesné víťazstvo Rakúska vo všetkých troch kategóriách.

Našim tromfom mohol byť nasledujúci chod, o ktorom pravdepodobne žiaden slovenský kuchár ešte nepočul. Nám bola pridelená zemiaková placka s uhorkovým prelivom a údeným pstruhom. K tomu sa podával fenomenálny Rarigov Veltlín 2017 z Novín. Na druhej strane ringu stáli miniatúry v podobe kačacích pŕs s červenou repou ochutenou štipkou čili  a manga. Partnerom bol tiež Veltlín Ried Lenichsberg, ale o rok mladší z vinárstva Humer v oblasti Weinviertel. Kačacie prsia boli vynikajúce, krehké a vďaka kapuste „ zvodné“. Placka prekvapivo chutná aj so pstruhom, najmä vďaka uhorkovému prelivu. Rakúska kombinácia bola slabá, prsia si neužil ani jeden adept. Rarigov Veltlín svieži, pikantný a spočiatku diskrétny. O triedu lepší ako rakúsky. Resumé: Jasný víťaz z Rakúska pre víno aj jedlo. Aspoň kombinácia jedla a vína sme vyhrali. Sklamanie.

Kozmopolitní  Viedenčania sa zatiaľ nevyznamenali. Medzi hosťami počuť sem tam aj slovenčinu. Rakúšania rozumejú rizlingom, tak teraz by to mohlo vyjsť. Podávajú sa naše zemiakové pirohy na masle s cibuľkou, pažítkou a štipkou slaniny. Rakúšania sa vyzbrojili „fiaker“ gulášom s vajíčkom a párkom. Vína sa servírujú z tmavých, nepriehľadných kalichov. Najprv St.Laurent 2016 z oblasti Thermenregion a vinárstva Johanneshof Reinisch s certifikátom BIO. Vyrobený ako Sommelier Edition ( kde sú tie časy, keď aj u nás také boli...). Skvelý Vavrinec s čarovnou kôstkovo-ovocnou vôňou, odvážnym dotykom dreva a čistou, osviežujúcou chuťou. Vo „ fiakri“ sa odviezol štýlovo a s noblesou.

K pirohom prichádza nádherný Rizling rýnsky Fundus Regius z Priekopy a ročníka 2013. Polosuchá verzia sa prejavuje s jedlom dokonale, ako keby ho šéfkuchár pridal do jedla. Vedľa mňa sediaci Brad uznanlivo prikyvuje a poznamenáva, že taká kombinácia tu ešte nebola! Po prechádzke medzi hosťami vidieť nadšenie z východoslovenského rizlingu. Verdikt: Víťazstvo vo všetkých troch kategóriách. Bravo Regendovci.

Kto je víťazom

Na záver sladká bodka. My máme žemľovku v modernej úprave s vanilkovým krémom a Rakúšania šúľance s makom. Nemalo to byť opačne...? Velichov Seewinkel 2014 Beerenauslese je zmesou Rizlingu vlašského, Chardonnay a Sämlingu 88 . Vo Falstaffe dostal 94 bodov!

Zo Slovenska skromne pricestoval cibébový Aurelius 2017 z Karpatskej Perly. Ich jedlo bolo lepšie a preto zaslúžene vyhralo. Podobne aj kombinácia s jedlom, ale Aurelius zaslúžene v hlasovaní prevalcoval Seewinkel. Velichove víno malo super nástup, ale rýchlo mu došiel dych. Aurelius bol komplexnejší a sofistikovanejší s viacerými vrstvami a pozoruhodnou sviežosťou. Pôsobil ako parfum, ktorý sa inhaluje ústami. Bravo.

Wine Battle je ojedinelá udalosť a klobúk dolu nad precíznosťou, s akou sa pripravuje. Otvára dvere do sveta vín pre všetkých zúčastnených formou interaktívnej zábavy a potešenia. Zároveň si Bradley Knowles vychováva zanietených gurmánov aj medzi mladými ľuďmi vo forme spoločenského večera naživo, nie na sociálnej sieti. Aj keď tesne vyhralo Rakúsko (zatiaľ s najmenším rozdielom vôbec), všetci sa zhodli, že kvalitné víno nevytvára hranice, ale spája. A to aj v rámci jednej krajiny. Rakúsko je toho dobrým príkladom.

Newsletter
Ustriehnite si zľavy, akcie a degustácie

V newslettroch vám budeme posielať aktuálne akcie na víno, degustácie alebo ďalšie zaujímavé info zo sveta vína.  Z nášho newslettru sa môžete kedykoľvek odhlásiť v jeho spodnej časti.