offerBox
1

4. 4. - Degustácia s vinárstvom Karpatská Perla

offerImage

Prvý štvrtok po Veľkonočnom období bude patriť degustácii vinárstva Karpatská Perla. Je to pekná príležitosť ochutnať tohtoročné novinky, ktoré nám príde predstaviť osobne pán Šebo.

Čítať viac

Každé šieste najlacnejšie slovenské víno ZADARMO.

right-arrow
UŽÍVATEĽSKÉ MENU
VÝBER JAZYKA
Späť Detailný filter
Späť Detailný filter
Späť
Späť
Vyberte správne víno pre ženu a pre muža

Vyberte správne víno pre ženu a pre muža

Muži a ženy sa odlišujú nielen povahou, ale i chuťami. Netýka sa to len jedla, ale aj nápojov. Hovorí sa, že keď sa muž a žena stretnú pri pive, sú priatelia. Keď sedia a pijú koktaily, ide obom o flirt. Ale keď si objednajú fľašu kvalitného vína, ich konverzácia bude nerušená a môže trvať celý večer.

Odporúčania pre vás pripravila someliérka Denisa Šutáková.


Aké sú ženské a mužské chute na víno

Ženy dokážu vnímať citlivejšie vôňu a chuť. Dnes si vína vyberajú hlavne z pohľadu zdravého životného štýlu a taktiež podľa toho, čo budú variť. Už neplatí pravidlo, že ženy pijú len sladké vína. Práve naopak, uprednostňujú vína suché. Veľmi obľúbené sú šumivé vína, bieleružové víno a samozrejme suché.

Cukor zbytočne zaťažuje organizmus a ešte viac ho zahrieva. Suché vína majú i menej kalórii a podľa najnovších štúdii deci kvalitného vína je prospešné pre zdravie. Ženy používajú vína aj pri varení a ako správne hostiteľky servírujú víno k menu.

Muži, na rozdiel od žien, sú ochotní investovať viac peňazí do vína a nakupujú vína na dlhšiu archiváciu. Väčšina uprednostňuje vína ťažšie suché, avšak nájdu sa i výnimky, ktorí konvertovali na vína polosladkésladké.

Tipy na výber vína

Vybrať víno pre muža alebo ženu je veľmi individuálne. Víno je najideálnejší darček, ponúka zážitok, nie je to gýč, ktorý dotyčný odloží na policu a bude z neho len oprašovať prach, nezaberie veľa miesta a je zdravší ako bonboniéra. Ak si nie ste úplne istí, aké víno darovať  vášmu priateľovi/ľke, kolegovi/gyni, ponúkame vám pár typov, ako vybrať to správne víno.

Univerzálny výber pre každého

Ako univerzálne víno sa daruje šumivé. Pri okrúhlom jubileu je najlepšie vybrať šampanské. Odporúčame Champagne Bollinger, Rosé pre dámu, Special Cuveé pre pána.  Ak ide o menší sviatok ako meniny alebo ako poďakovanie, výbornou voľbou môže byť Sekt v kategórii brut, Crémant, Prosecco alebo Cava.  Prosecco je na Slovensku čoraz obľúbenejšie, vyskúšajte prosecco od Terra Serena alebo Reya, zaručene nesklame.

Výber vína pre ženu

Pokiaľ sa rozhodnete pre tiché víno, podľa štatistík, pre ženu sú vhodné vína z aromatických bielych odrôd v kategórii suché alebo polosuché. Sú to odrody ako Tramín červený/Gewürztraminer, Sauvignon Blanc. Ženám pristanú aj ružové vína. Ak viete, že dotyčná žena má rada sladké vína, skúste ju prekvapiť Tokajským putňovým vínom alebo lahodným španielskym Sherry. Ženy sú ochotné viac experimentovať a skúšať nové veci.

Výber vína pre muža

Ak sa chystáte obdarovať muža, vyberte vína z odrôd typu: Rizling rýnsky /Riesling/, Veltlínske zelené/Grüner Veltliner/, Rulandské šedé a biele /Pinot Gris a Blanc/alebo Chardonnay. Čo sa týka modrých odrôd, odporúčame vína ako Frankovka modrá, Svätovavrinecké, Cabernet Sauvignon alebo Rulandské modré /Pinot Noir/. Ak viete, že dotyčný pán fajčí cigári, vhodným darčekom môže byť aj portské víno.

Tipy na dary pre milovníkov vína

Pokiaľ má ísť o hodnotný darček, určite dobrou voľbou budú vína z Francúzska – ponúka široké spektrum vín od Alsaska cez BordeauxBurgundska, vína od rieky Loiry a Rhony až po juhovýchodné pobrežie Provance. Na Slovensku sú stále populárne talianske vína najmä z Toskánska, kde Slováci radi trávia dovolenku. Čo sa týka bielych vín, stále vedie Riesling z Nemecka z Mosel alebo Rakúska z Wachau. Mimo Európy je to stále Sauvignon blanc z Nového Zélandu a Malbec z Argentíny.

Ak o niekom viete, že má svoju obľúbenú značku, nekupujte mu to isté, čo ostatní. Skúste ho niečím nových prekvapiť. Svet vína sa nedá spoznať počas jedného života. Určite vás prekvapia vína z Austrálie, Afriky alebo Uruguaja. Nechajte si vo vinotéke poradiť someliérom, ktorý vám pomôže s výberom toho správneho vína alebo ak si to chcete naozaj uľahčiť, darujte jednoducho darčekovú poukážku na víno.

Someliérka odporúča vína pre ženu:

Champagne Ayala Brut Rosé Majeur, Francúzsko

Štýl Ayaly pomáha formovať talentovaná enologička Caroline Latrive, ktorá preferuje moderný, suchý, delikátny a čistý prejav. Romantické a nežné Champagne. 

Elena Walch Selezione Gewurztraminer 2018, Taliansko

Rodinné vinárstvo Eleny Walch a jej dcér Julie a Karolíny patrí k najlepším v oblasti Alto-Adige v Taliansku. Intenzívna kvetinovo ovocná vôňa. Bohatá a temperamentná chuť s korenistým prejavom. 

Mascota Vineyards La Mascota Rosé 2017, Argentína

Delikátne a elegantné rosé, ktoré vyniká tým, že je vyrobené z odrody Malbec. Suché ružové víno, ktoré je ideálnym letným partnerom ku grilovaným rybám a morským plodom. 

Ximénez-Spínola Old Harvest Medium Sherry, Španielsko

Lákavá vôňa sušeného ovocia, fíg a créme brulée. Plná, telnatá chuť s množstvom jemných nuáns. Dlhý orieškový záver. Keď chce mať žena čas len pre seba. 

Someliérka odporúča vína pre muža:

Max Ferdinand Richter Riesling Brut Mülheimer Sonnenlay 2015, Nemecko

300 ročné vinárstvo strednej Mosely z obce Mülheim. Ušľachtilý šumivý Riesling poteší každého muža. Živá a transparentná chuť s jemným perlením a vynikajúcou harmóniou.

Domaine Chanson Viré-Clessé 2016

Vinárstvo s bohatou históriou, ktoré tvorí víno vo vinohrade. Viré-Clessé leží v srdci Mâcon. Čisté, striktné, minerálne Chardonnay s pulzujúcou kyselinkou a noblesnou štruktúrou.

 

Gímenez Mendéz BUHO Microvinificaciones Tannat  2015

Čo tak skúsiť niečo nové, červené víno z Uruguaja. Napriek vysokému indexu tanínov pre Tannat je Buho chutné a šťavnaté víno pripravené na pitie. Bohatý a termický prejav chuti harmonizuje príjemná ovocná sviežosť. BUHO znamená sova, ideálny dar pre múdreho muža.

Nederburg Ingenuity 2014

Pre muža, ktorý tvrdí, že ho už nič nedokáže prekvapiť. Sangiovese, Barbera a Nebbiolo z južnej Afriky v jedinečnom cuvée Ingenuity. Elegantné, vyvážené a plné víno, ktorého čas vyzrievania ešte len príde.

Newsletter
Ustriehnite si zľavy, akcie a degustácie

V newslettroch vám budeme posielať aktuálne akcie na víno, degustácie alebo ďalšie zaujímavé info zo sveta vína.  Z nášho newslettru sa môžete kedykoľvek odhlásiť v jeho spodnej časti.