offerBox
1

4. 4. - Degustácia s vinárstvom Karpatská Perla

offerImage

Prvý štvrtok po Veľkonočnom období bude patriť degustácii vinárstva Karpatská Perla. Je to pekná príležitosť ochutnať tohtoročné novinky, ktoré nám príde predstaviť osobne pán Šebo.

Čítať viac

Každé šieste najlacnejšie slovenské víno ZADARMO.

right-arrow
UŽÍVATEĽSKÉ MENU
VÝBER JAZYKA
Späť Detailný filter
Späť Detailný filter
Späť
Späť
Víno ako ruža

Víno ako ruža

Víno, ktoré bolo navrhnuté tak, aby bolo krásne. Dno fľaše Gérard Bertrand Coté des Roses má tvar kvitnúcej ruže a jeho vrchná časť je uzavretá jedinečným skleneným uzáverom. Biele, ružové alebo červené, celá kytica vín, ktoré sú unikátne svojim dizajnom ale aj chuťou.


Someliér hodnotí Coté des Roses

Náš someliér si tento raz posvietil na ružové víno z Languedocu z vinárstva Gerard Bertrand v tvare ruže. Aké je víno Coté des Roses? Prečítajte si jeho zápisky.

„Francúzsko je domovom najkvalitnejších ružových vín vo svete, takže konkurencia je neuveriteľne veľká a pozorne sledovaná majiteľmi reštaurácii, someliermi ako aj obchodníkmi (a to nie len v lete!). Ružové vína z Languedocu predstavujú 12% podiel celej oblasti. Často sa prirovnávajú k ružovým vínam z Provence. V mnohých prípadoch sa pri spracovaní používa aj malé množstvo bielych odrôd, tie sú sporadicky vysadené spoločne s modrými.  

Degustované víno Coté des Roses vzniklo ako skvelý marketingový nápad. Fľaša má tvar ruže a jej autorom má byť študent umeleckej školy. K rosé (Grenache, Cinsault, Syrah) pribudlo biele (Grenache Blanc, Rolle, Viognier) a červené (Syrah, Grenache, Mourvedre). Odrody sa zbierali a spracovávali priebežne, podľa zrelosti. Hrozno bolo pred šetrným lisovaním schladené. Po fermentácii a jemnom čírení fľašované s efektným a praktickým skleneným uzáverom. Palec hore za adjustáž.

Osobné preferencie pri hodnotení ovplyvňuje aj spôsob a štýl nastavenia "hard disku" každého jednotlivca. Výhodu majú tí, ktorí si formovali názor na rosé aj s prispením vín zo Stredomoria, Rhôny, Burgundska alebo údolia rieky Loiry.“

Vzhľad: Jemná, takmer "typicky hanblivá" ružová farba.

Vôňa: Delikátna, neafektovaná s ovocným prejavom a bylinkovo - kvetinovým vánkom.

Chuť: Suchá, kôstkovo ovocná. Svieža a nežná s broskyňovým pohladením. Grepovo – minerálny záver. Stredne dlhá dochuť.

 

Rastislav Šuták, someliér WinePlanet.sk a Corner & Co.

Francúzske vinárstvo Gerárd Bertrand

Nebyť rodinného vinárstva (vyše 400ha viníc) asi by sa ťažšie hľadal "veľvyslanec" oblasti Languedoc pre svet. Gérard Bertrand úspešne spája víno s turizmom, gastronómiou a kultúrou. Vplyvná doména južného Francúzska sa postupne presadzuje aj v kolekcii veľkolepých vín regiónu, ktorý bude čoraz častejšie rezonovať aj vo frekvenčných vlnách znalcov.

Pozrite vína Gérard Bertrand v našom eshope.

Newsletter
Ustriehnite si zľavy, akcie a degustácie

V newslettroch vám budeme posielať aktuálne akcie na víno, degustácie alebo ďalšie zaujímavé info zo sveta vína.  Z nášho newslettru sa môžete kedykoľvek odhlásiť v jeho spodnej časti.