Práve teraz vinárstvo Pavelka prichádza so svojim novým sladkým vínom odrody Rizling rýnsky 2022, ktorý už stihol zaujať na viacerých slovenských súťažiach. Pri tejto príležitosti sme sa porozprávali s pánom Milanom Pavelkom, ktorý už niekoľko desaťročí stojí na čele vinárstva.
Víno a špargľa
O pozitívnom vplyve zeleniny na ľudský organizmus, najmä v tomto období, určite netreba polemizovať, rovnako tak ako o priaznivom vplyve vína na naše zdravie.
Ktoré víno je k jedlám zo špargle najlepšie? Pozrite si tipy od našej someliérky.
Ako variť špargľu
V jarnom období je vyhľadávanou prvou zeleninou špargľa, ktorá sa pestuje aj u nás na Záhorí v Levároch. Poznáme dva typy špargle bielu a zelenú. Rozdiel je v pestovaní, biela sa pestuje bez prístupu svetla. Špargľa obsahuje kyselinu listovú, vitamín B, C, E, K, minerálne látky a stopové prvky ako fosfor, draslík a vápnik.
Znižuje hladinu cholesterolu a zlepšuje látkovú výmenu. Pôsobí aj ako diuretikum, odvodňuje a pomáha pri infekciách močových ciest. Špargľa je populárna v Nemecku, Rakúsku, Alsasku a aj u nás na Slovensku.
Pred použitím treba špargľu očistiť škrabkou a odstrániť zdrevnatené spodné časti, tie sa dajú využiť pri príprave polievky. Vždy by mala prejsť krátkou tepelnou úpravou, variť ju nastojato, aby voda dosahovala tesne pod hlavičky.
Vhodná je aj úprava v pare. Zelená farba sa zachová blanšírovaním, to znamená, že okamžite po varení ju treba schladiť vo vode s ľadom.
Aké víno k špargli
Čo sa týka výberu vín, občas to môže byť problém. Špargľa obsahuje chlorofyl, ktorá s vínom môže vytvárať nepríjemnú kovovú chuť. Kľúčovým aromatickým prvkom je 3-alkyl 2-metoxypyrazín, rovnaká aromatická zlúčenina, ktorá tiež vytvára „zelený“ charakter v paprikách a zelenom hrášku. Veľmi dobrým partnerom sú šumivé vína a ľahšie svieže biele vína suché.
Výber vín závisí od prípravy a tiež od použitých ingrediencii a od spôsobu prípravy /varenie, dusenie, grilovanie/. Asi najpopulárnejšou, najviac používanou a najistejšou kombináciou je špargľa a Sauvignon Blanc z Nového Zélandu.
Keďže práve začína špargľová sezóna, ponúkame vám pár typov na chutný ľahký obed alebo večeru i s výberom vína od našej someliérky.
Špargľa s holandskou omáčkou a pošírovaným vajíčkom – neročníkové Champagne alebo suchý Muscat z Alsaska, Chablis - Champagne Bollinger Special Cuvée, Zind Humbrecht Muscat Turckheim
Quiche so špargľou – Pinot Blanc, Sauvignon Blanc z Nového Zélandu - Vinárstvo Ratuzky Pinot Blanc, Elena Walch Pinot Bianco, Soho Peggy Sauvignon Blanc
Špargľa s kozím syrom – biele minerálne vína z Loiry – Sancerre, Pouilly-Fumé - Domaine Laporte Sancerre, Pouilly-Fumé
Špargľa s pošírovaným pstruhom – mladšie biele víno z Bordeaux alebo zo západnej Austrálie - Clos FlorideneBlanc, Printhie MMC Chardonnay
Krémové rizoto so špargľou – Pinot Grigio z Alto Adige, Grűner Veltliner z Rakúska - Santa Cristina Pinot Grigio, Zillinger Hohes Eck Grűner Veltliner
Zeleninový šalát so zelenou špargľou a vínnym octom – Silvánske zelené a Műller Thurgau zo Slovenska - Igor Rariga Silvánske zelené, Mrva & Stanko Műller Thurgau
Zapekaná špargľa s panchettou s omáčkou zo syra Brie – šumivé biele víno alebo ľahké suché rosé - Karpatská Perla Chardonnay Sekt, Villa Maria Private Bin Lighter Rosé
Jarný špargľový krém - Hacaj Sekt Brut, Santa Margherita Prosecco di Valdobbiadene Superiore Brut
Cestoviny so špargľou a bryndzou – polosuchý Riesling - Prinz von Hessen Riesling Classic, Max Ferdinand Richter Riesling Classic, Fundus Regius Rizling rýnsky Extra
Varená špargľa s kuracím supreme – jemnejší štýl Chardonnay z Burgundska - Domaine Chanson Viré-Clessé, Albert Bichot Domaine Long-Depaquit Chablis
Ďalšie články
Oslovili sme slovenských vinohradníkov, aby nám predstavili novinky pre tieto jarné mesiace. Všetky novinky nájdete už v predaji. Pozrite si novinky od Mrva & Stanko a Fundus Regius. Veľkú pozornosť si zaslúži 100-bodový rizling z vinárstva Pavelka!
Prečítajte si rozhovor: Oceňovaný sladký Rizling od Pavelkovcov
Od francúzskeho paradoxu po stredomorskú stravu a najnovšie štúdie o starnutí, podnecujú k debate o víne a zdraví. Na základe nových vedeckých výskumov sa nižšie v článku pozrieme na zdravotné a psycho-sociálne výhody vína.
Ovocné vína sú samostatná kapitola vo svete vín. Svojej obľube sa tešia najmä v oblastiach s chladným podnebím v Severnej Amerike, Škandinávii, ale aj na Slovensku. Spoločnosť Pereg, ktorá sídli v meste Modra, sa zaoberá výrobou ovocných aj hroznových vín. Nadväzuje na tradície predkov, ktoré prepájajú s novými poznatkami a modernou technológiou.