offerBox
1

4. 4. - Degustácia s vinárstvom Karpatská Perla

offerImage

Prvý štvrtok po Veľkonočnom období bude patriť degustácii vinárstva Karpatská Perla. Je to pekná príležitosť ochutnať tohtoročné novinky, ktoré nám príde predstaviť osobne pán Šebo.

Čítať viac

Každé šieste najlacnejšie slovenské víno ZADARMO.

right-arrow
UŽÍVATEĽSKÉ MENU
VÝBER JAZYKA
Späť Detailný filter
Späť Detailný filter
Späť
Späť
Víno a Silvester - Zorientujte sa v ponuke šumivých vín

Víno a Silvester - Zorientujte sa v ponuke šumivých vín

5, 4, 3, 2, 1… Šťastný nový rok! Privítajte nový rok 2023, ktorý všetkým prinesie zdravie, šťastie a veľa vína. V skutočnosti neexistuje lepšia príležitosť ako novoročné oslavy na otvorenie fľaše šumivého vína. Bublinky idú ku koncu roka tak isto ako Valentín a čokoláda. Je to tradícia a očakávanie.

Inšpirujte sa: Top výber šumivých vín a champagne


Čo je to šumivé víno?

V definícii šumivého vína sa uvádza, že víno možno definovať ako „šumivé“ po prvej alebo druhej fermentácii vína.  Jeho hlavnou charakteristikou je produkcia oxidu uhličitého. Šumivé víno je vyrobené fascinujúcim spojením vedy a ľudských rúk. Nechať v uzavretom priestore vznikať oxid uhličitý, len aby sa nasýtil do vína, čím sa pod tlakom pneumatiky auta vytvoria perzistentné bubliny. Šumivé víno musí mať pretlak, ktorý nie je nižší ako 3 bary. Vína s bublinkami sa vyrábajú po celom svete, pričom mnohé regióny sú známe svojimi osobitými štýlmi. Vo Francúzsku je to samozrejme Champagne a Crémant, Taliansko vyrába Prosecco a Cava je to, čo nájdete v Španielsku. 

Champagne   

Champagne je jedným z najobľúbenejších šumivých vín na Nový rok. Nie všetky šumivé vína sú teda Champagne, ale všetky Champagne sú šumivé vína. Označuje sa týmto pojmom  len vtedy, ak sa vyrába v regióne Champagne. Vyrába sa metódou Méthode Traditionnelle (klasická metóda), ktorá znamená druhú fermentáciu vína vo fľaši. 

Autentické Champagne  z tohto regiónu chutí o niečo lahodnejšie a špeciálnejšie, pretože pochádza z takého výrazného a jedinečného miesta, takže je pre iné šumivé vína ťažké konkurovať. 

Klasifikácia Champagne podľa dozáže: Brut Nature: 0 – 3 g/l, Extra Brut: 0 – 6 g/l, Brut: 0 – 12 g/l, Extra Sec: 12 – 17 g/l, Sek.: 17 – 32 g/l, Demi-Sec: 32 – 50 g/l, Doux: 50+g/l 

Tipy na vína: Champagne Bollinger Special Cuvée BrutChampagne Bollinger Rosé BrutChampagne Ayala Brut Majeur

Crémant 

Cremant je francúzske šumivé víno, ktoré sa vyrába mimo vinohradníckej oblasti Champagne. Crémanty sa vyrábajú  v ôsmych rôznych vinohradníckych oblastiach. Alsasko, Bordeaux, Bourgogne, Die, Jura, Limoux, Loire a Jura. Vzhľadom na rozsah terroiru a podnebia, ako aj rôzne odrody hrozna, táto kategória predstavuje širokú škálu štýlov. Hoci sa regionálne pravidlá môžu líšiť, všetky Crémanty musia spĺňať špecifické požiadavky. Ide o ručný zber hrozna, lisovanie celých strapcov s obmedzenou extrakciou muštu (100 litrov šťavy zo 150 kg hrozna – predstavte si to ako extra panenský olivový olej) a minimálne deväťmesačné vyzrievanie kalov. Proces sekundárnej fermentácie dodáva Cremantu jeho charakter, vytvára bohatú textúru a stáva sa krémovejším. Za často veľmi férové ceny nielenže zažijete inú stránku francúzskeho šumivého vína, ale aj úplne nový pohľad na kľúčové regióny v krajine. To je niečo, čo stojí za to osláviť fľašou bubliniek Crémant.

Tipy na vína: René Sparr Crémant d´Alsace Le Clos Sainte OdileAlbert Bichot Crémant de Bourgogne PURE Blanc de Blancs, Gérard Bertrand Ballerine ÉTOILE Crémant de Limoux 

 

Prosecco 

Prosecco je talianske šumivé víno číslo 1. Jeho hlavnými charakteristikami sú ovocné a kvetinové tóny a množstvo bubliniek. Prosecco sa vyrába iba z jednej odrody hrozna Glera. Vyrába sa v regiónoch Veneto a Friuli-Venezia Giulia a je to všestranné šumivé víno, ktoré si našlo svojich zákazníkov. Prechádza sekundárnou fermentáciou vo veľkej nádrži, metóda Charmat i preto je lacnejšie. História Prosecca sa začala v kopcovitej oblasti Conegliano Valdobbiadene, 50 km od mesta Benátky. Dnes je oblasť Conegliano Valdobbiadene klasifikovaná ako DOCG a v roku 2019 bola zaradená do zoznamu svetového dedičstva UNESCO. V roku 2021 vzrástla produkcia Prosecca o viac ako 25 percent, pričom v priebehu roka bolo na trh uvedených 627,5 milióna fliaš. Tieto rekordné štatistiky ponúkajú jasný dôkaz, že či už biele alebo ružové Prosecco sa hodí k oslave príchodu nového roku. Je to ovocný a zábavný štýl bubliniek. Tipy na vína: Reya Valdobbiadene Prosecco SuperioreSERENA 1881 Prosecco Rosé 2021SERENA 1881 Prosecco Frizzante

Sekt

Sekt sa vyrába v Nemecku, Rakúsku, v Čechách aj na Slovensku. Začiatkom 19. storočia veľa Nemcov cestovalo do Champagne, aby sa naučili techniku výroby šumivého vína. Niektorí zostali, aby založili slávne domy ako Krug, Piper-Heidsieck, Bollinger a Mumm. Iní priniesli tieto techniky šumivého vína naspäť do Nemecka, aby vyrobili nový štýl šumivého vína, ktorý sa čoskoro stal známym ako Sekt. Kedysi si sekt udržiaval iba nízke štandardy kvality, čo umožnilo prílivovú vlnu lacných bubliniek zo zahraničia na trh. V roku 2014 Nemecko spotrebovalo viac ako 5 fliaš sektu na osobu, čo je päťkrát viac ako v USA. Hneď za ním je Rakúsko, ktoré každý rok vypije štyri fľaše sektu na osobu. Tieto dve krajiny predstavujú najväčšie trhy so šumivým vínom na svete.

Väčšina sektov sa vyrába metódou Charmat ako napríklad Prosecco. Avšak menšie vinárstva  sa snažia vyrábať špičkový sekt metódou „Champenoise“ rovnako ako v Champagne. Vinári vyberajú to najlepšie hrozno z viníc, ktoré sa najlepšie hodí  k výrobe šumivým vín s cieľom vytvoriť jedinečný, osviežujúci  sekt. Mnohé zostávajú na kaloch vo fľaši tri roky alebo viac. Tipy na vína: Max Ferdinand Richter Riesling Brut Mülheimer Sonnenlay 2019Hacaj sekt Brut, Nichta Sekt Pesecká leánka

 

Cava 

Cava je šumivé víno, ktoré prináša na stôl chuť Stredomoria. Rovnako ako Champagne aj Cava sa vyrába tradičnou metódou a patrí k najoceňovanejšiemu šumivému vínu Španielska. Zatiaľ čo pôvodné Cavy sa vyrábali výhradne v Katalánsku, moderné môžu pochádzať z rôznych častí Španielska. Vyrába sa z troch hlavných odrôd: Macabeu, Parallada a Xarello. Táto zmes dáva Cave jedinečnú a vyváženú ovocnú chuť. Na rozdiel od Prosecca, Cava zvyčajne nie je sladším typom šumivého vína. Je to perfektné šumivé víno, ktoré si môžete kúpiť, ak plánujete svojim hosťom naservírovať španielske tapas alebo lahodný Jamón Serrano na oslavu príchodu roku 2023. Tipy na vína: Freixenet Cordon Negro BrutFreixenet Cordon Rosado Seco

 

Newsletter
Ustriehnite si zľavy, akcie a degustácie

V newslettroch vám budeme posielať aktuálne akcie na víno, degustácie alebo ďalšie zaujímavé info zo sveta vína.  Z nášho newslettru sa môžete kedykoľvek odhlásiť v jeho spodnej časti.