Svätovavrinecké alebo St. Laurent? U nás podceňovaná, v Rakúsku jedna z troch nosných modrých odrôd. Svätovavrinecké zo Stiftu je považované za jedno z najlepších vín z tejto odrody vo svete. Počas Masterclassu, ktorý sa uskutočnil 21.3.2024, sme mali príležitosť ochutnať sedem vín z piatich ročníkov a jedno víno - novinku v sprievode exportného manažéra vinárstva Teodora Iennaca a someliera Corner & Co. Rasťa Šutáka.
Víno a ovocie
Víno sa vyrába z hrozna čiže z ovocia. Okrem hroznového vína sa môžeme stretnúť s vínom vyrobeným z ryže alebo iného ovocia ako sú ríbezle, maliny, jahody, višne, slivky, čierna baza a dokonca i z broskyne. Ako si užiť víno v kombinácii s ovocím a jedlom?
Inšpirujte sa: Slovenské jedlá a slovenské vína, ako ich párovať?
V gastronómii sa stretávame so spojením jedla, ktorého súčasťou je aj ovocie. Aróma a chuť vína býva často postavená na ovocí, niektoré odrody hrozna sú viac aromatické. Podľa dominancie niektorých tónov vo víne, môžeme určiť odrodu – pre Rizling rýnsky je typická citrusovo jabĺčková vôňa, v Chardonnay dominuje tropické ovocie a oriešky, v Cabernet Sauvignon čierna ríbezľa a napríklad vo Frankovke kôstkové ovocie ako višne a slivky.
Šumivé vína
Klasickým a najpopulárnejším aperitívom je šumivé víno alebo koktail pripravený na jeho báze . Niektorí ľudia si radi servírujú do šumivého vína ovocie ako sú jahody, brusnice alebo ananás. Určite však ovocie nepatrí do Champagne, skôr sa hodí k sladším a lacnejším variantom ako sú Prosecco, Cava alebo Sekt. Súčasťou jedálneho lístka viacerých reštaurácií sa stalo foie gras alebo paté s ovocným chutney a práve Champagne je rovnocenným partnerom k tomuto pokrmu. Barmani často používajú šumivé vína k príprave koktailov s ovocím. K najobľúbenejším určite patrí Bellini, Rossini a Mimosa.
Biele a ružové vína
V Španielsku sa v lete pije Sangria – nápoj pripravený z ovocia a vína, ktorý je osviežujúci. U nás sa ružové sladšie vína snúbia s ovocným šalátom. Určite si väčšina z vás pamätá na klasiku 90rokov, kedy sa v reštauráciách pripravoval kurací steak so zapečenou broskyňou alebo ananásom a plátkovým syrom.
K tejto úprave sa môžu podávať biele vína z odrôd ako Veltlínske červené skoré, Pesecká Leánka, Iršai Olivier alebo Müller Thurgau. Najmä v ázijskej kuchyni sa používa kombinácia mäsa a ovocia. Napríklad kuracie kari s ananásom, mangový šalát s krevetami, kačka na pomarančoch.
Tieto pokrmy si vyžadujú vína plnšie, aromatické a môžu mať i vyšší zvyškový cukor. Výbornou voľbou sú biele vína z Alsaska ako Pinot Gris alebo Gewürztraminer.
Červené vína
K divine alebo pernatej zverine ako jeleň, daniel, zajac, diviak, prepelička, perlička alebo holub šéfkuchári servírujú s ovocnou omáčkou z lesných plodov ako šípky, brusnice alebo višne.
V tomto prípade sú vhodnými partnermi plné červené vína Shiraz, Tannat, Amaronne della Valpolicella alebo Primitivo.
Prírodne sladké a fortifikované vína
Ovocie sa najčastejšie používa najmä pri dezertov. K jablkovej štrúdli sa výborne hodia sladké vína z odrôd Rizling alebo Veltlínske zelené v kategórii hrozienkový alebo cibébový výber, taktiež ľadové alebo slamové.
K orechovému závinu si môžete dať sladké víno z oblasti Tokaj. Ak vám viac chutia čokoládové dezerty s horúcimi malinami alebo inými lesnými plodmi, určite poteší kombinácia s portským vínom alebo Sherry.
Ďalšie články
Víno a sex rozhodne nie je kombinácia, ktoré vám napadne okamžite. Avšak, aj keď o tom nehovoríme, víno sa neustále používa ako spoločenský prvok, čo nás viedlo k zamysleniu...
Zdroj: Winefolly
Ladislav a Margita Šebovci si jednoznačne zakladajú na pôvode hrozna. Ako jedny z mála slovenských vinárov plynule nadviazali na rodinnú tradíciu vinohradníctva a výroby vína. Znalosti práce vo vinici a umenie výroby vína dostali do vienka od svojich rodičov.
Srdečne vás pozývame ochutnať všetky perly z vinárstva Karpatská Perla na podujatí Pekné víno s rozhľadom, ktoré sa koná už 23. marca.
Každá rodina má svoje vlastné veľkonočné menu. Varia sa údené šunky, pripravujú plnky s bylinkami alebo nadýchaný piškótový baranček. K tomuto sviatku jednoducho patrí dobré jedlo a pitie. Dokonalé gurmánske výtvory si žiadajú aj správne zvolené víno. Užite si párovanie veľkonočných jedál so slovenskými vínami.
Pripravte sa na veľkonočné sviatky s kvalitnými vínami zo Slovenska. Výber vín somelierky.
Inšpirujte sa na blogu: Slovenské vína na Veľkú noc