offerBox
1

4. 4. - Degustácia s vinárstvom Karpatská Perla

offerImage

Prvý štvrtok po Veľkonočnom období bude patriť degustácii vinárstva Karpatská Perla. Je to pekná príležitosť ochutnať tohtoročné novinky, ktoré nám príde predstaviť osobne pán Šebo.

Čítať viac

Každé šieste najlacnejšie slovenské víno ZADARMO.

right-arrow
UŽÍVATEĽSKÉ MENU
VÝBER JAZYKA
Späť Detailný filter
Späť Detailný filter
Späť
Späť
Víno a ovocie

Víno a ovocie

Víno sa vyrába z hrozna čiže z ovocia. Okrem hroznového vína sa môžeme stretnúť s vínom vyrobeným z ryže alebo iného ovocia ako sú ríbezle, maliny, jahody, višne, slivky, čierna baza a dokonca i z broskyne. Ako si užiť víno v kombinácii s ovocím a jedlom?

Inšpirujte sa: Slovenské jedlá a slovenské vína, ako ich párovať?


 

 

V gastronómii sa stretávame so spojením jedla, ktorého súčasťou je aj ovocie. Aróma a chuť vína býva často postavená na ovocí, niektoré odrody hrozna sú viac aromatické. Podľa dominancie niektorých tónov vo víne, môžeme určiť odrodu – pre Rizling rýnsky je typická citrusovo jabĺčková vôňa, v Chardonnay dominuje tropické ovocie a oriešky, v Cabernet Sauvignon čierna ríbezľa a napríklad vo Frankovke kôstkové ovocie ako višne a slivky. 

Šumivé vína

Klasickým a najpopulárnejším aperitívom je šumivé víno alebo koktail pripravený na jeho báze . Niektorí ľudia si radi servírujú do šumivého vína ovocie ako sú jahody, brusnice alebo ananás. Určite však ovocie nepatrí do Champagne, skôr sa hodí k sladším a lacnejším variantom ako sú Prosecco, Cava alebo Sekt. Súčasťou jedálneho lístka viacerých reštaurácií sa stalo foie gras alebo paté s ovocným chutney a práve Champagne je rovnocenným partnerom k tomuto pokrmu. Barmani často používajú šumivé vína k príprave koktailov s ovocím. K najobľúbenejším určite patrí Bellini, Rossini a Mimosa.

 

Biele a ružové vína

V Španielsku sa v lete pije Sangria – nápoj pripravený z ovocia a vína, ktorý je osviežujúci. U nás sa ružové sladšie vína snúbia s ovocným šalátom. Určite si väčšina z vás pamätá na klasiku 90rokov, kedy sa v reštauráciách pripravoval kurací steak so zapečenou broskyňou alebo ananásom a plátkovým syrom.

K tejto úprave sa môžu podávať biele vína z odrôd ako Veltlínske červené skoré, Pesecká Leánka, Iršai Olivier alebo Müller Thurgau. Najmä v ázijskej kuchyni sa používa kombinácia mäsa a ovocia. Napríklad kuracie kari s ananásom, mangový šalát s krevetami, kačka na pomarančoch.

Tieto pokrmy si vyžadujú vína plnšie, aromatické a môžu mať i vyšší zvyškový cukor. Výbornou voľbou sú biele vína z Alsaska ako Pinot Gris alebo Gewürztraminer.

 

Červené vína

K divine alebo pernatej zverine ako jeleň, daniel, zajac, diviak, prepelička, perlička alebo holub šéfkuchári servírujú s ovocnou omáčkou z lesných plodov ako šípky, brusnice alebo višne.

V tomto prípade sú vhodnými partnermi plné červené vína Shiraz, Tannat, Amaronne della Valpolicella alebo Primitivo.

Prírodne sladké a fortifikované vína

Ovocie sa najčastejšie používa najmä pri dezertov.  K jablkovej štrúdli sa výborne hodia sladké vína z odrôd Rizling alebo Veltlínske zelené v kategórii hrozienkový alebo cibébový výber, taktiež ľadové alebo slamové.

K orechovému závinu si môžete dať sladké víno z oblasti Tokaj. Ak vám viac chutia čokoládové dezerty s horúcimi malinami alebo inými lesnými plodmi, určite poteší kombinácia s portským vínom alebo Sherry.

Newsletter
Ustriehnite si zľavy, akcie a degustácie

V newslettroch vám budeme posielať aktuálne akcie na víno, degustácie alebo ďalšie zaujímavé info zo sveta vína.  Z nášho newslettru sa môžete kedykoľvek odhlásiť v jeho spodnej časti.