offerBox
1

4. 4. - Degustácia s vinárstvom Karpatská Perla

offerImage

Prvý štvrtok po Veľkonočnom období bude patriť degustácii vinárstva Karpatská Perla. Je to pekná príležitosť ochutnať tohtoročné novinky, ktoré nám príde predstaviť osobne pán Šebo.

Čítať viac

Každé šieste najlacnejšie slovenské víno ZADARMO.

right-arrow
UŽÍVATEĽSKÉ MENU
VÝBER JAZYKA
Späť Detailný filter
Späť Detailný filter
Späť
Späť
Vinárstvo Sonberk je Vinárstvom Roku 2020

Vinárstvo Sonberk je Vinárstvom Roku 2020

Dňa 4. 2. 2021 sa i napriek pandemickej situácii uskutočnil online prenos už jedenásteho ročníka slávnostného vyhlásenia víťazov v ankete Vinařství roku 2020. V kategórii stědní vinařství /to znamená ročná produkcia vína od 50 000l do 250 000l/ zvíťazilo moderné vinárstvo s neopakovateľným pohľadom na Pálavu, vinárstvo SONBERK.

Objavte u nás - Vína z Moravy


Taktiež získalo ocenenie Absolútny víťaz večera. Vinařství SONBERK získalo tento titul už v roku 2013 a teraz ako prví tak získali najvyššie ocenenie v tejto  prestížnej odbornej  súťaži  druhýkrát. V kategórii malé vinařství uspelo vinařství Piálek & Jäger a v kategórii velké vinařství komisiu najviac  zaujalo vinařství LAHOFER.

Odborná komisia nehodnotila len produkciu vína, ale celkovou kvalitu daných vinárstiev. Všetci finalisti naplnili hlavnú myšlienku súťaže, aby dlhodobo prevyšovali bežnú prax v obore a posúvali sa stále dopredu. Absolútnym víťazom sa stalo vinárstvo, ktorého aktivity v roku 2020 najviac vynikli a zaujali.

Vinárstvo Sonberk

Vinárstvo Sonberk vzniklo v roku 2003 a dnes patrí k najúspešnejším českým vinárstvam podľa Decanter World Wine Awards 2020. Sídli v blízkosti mesta Hustopeče naproti pálavským kopcom, kde sa vinič pestuje už viac ako 700 rokov. Vinohrady s rozlohou 45ha ležia pod Pálavou.

Sonberk vo svojej vinici dodržuje koncept biodiverzity, medzi riadkami révy sú vysiate rastliny, ktoré  podporujú prirodzenú rovnováhu. Súčasťou ekosystému vinohradu je biosad s včelími úľmi.

Sprašové podložie, ktoré dobre zadržuje vodu a južná orientácia vinohradov na vrchu Slunečná viniču praje. Hrozno je zbierané ručne v niekoľkých fázach a jeho spracovanie je šetrné. Vinohradník Roman Slouk pracuje s pôdou podľa pravidiel udržateľnej produkcie spôsobom šetrným k životnému prostrediu. Enológom je Olda Drápal mladší. Sonberk predstavuje  kombináciu modernej architektúry unikátneho vinárskeho domu Josefa Pleskota a jedinečných výhľadov na Pálavu. 

Najobľúbenejšími a na súťažiach najoceňovanejšími vínami sú Riesling, Pálava a Merlot. Tieto 3 odrody doplňuje svieži Sauvignon, korenistý Tramín a cuvée zrejúce v dubových sudoch vo francúzskom štýle. Sonberk preslávila najmä moravská odroda Pálava.

Newsletter
Ustriehnite si zľavy, akcie a degustácie

V newslettroch vám budeme posielať aktuálne akcie na víno, degustácie alebo ďalšie zaujímavé info zo sveta vína.  Z nášho newslettru sa môžete kedykoľvek odhlásiť v jeho spodnej časti.