Od francúzskeho paradoxu po stredomorskú stravu a najnovšie štúdie o starnutí, podnecujú k debate o víne a zdraví. Na základe nových vedeckých výskumov sa nižšie v článku pozrieme na zdravotné a psycho-sociálne výhody vína.
Vinárstvo Golguz postavilo latku vysoko
Medailová žatva na rôznych prestížnych výstavách doma i v zahraničí, dve ocenenia Vinárstvo roka (2015 a 2017) a najmä spokojní zákazníci. To je vizitka vinárstva Golguz, ktoré sa za 11 rokov etablovalo medzi najlepšími na Slovensku i v zahraničí.
Spoločnosť Food Farm Hlohovec uviedla na trh víno pod značkou Golguz v roku 2007. Dodnes obhospodaruje a produkuje víno z viníc medzi obcami Bojničky a Dvorníky v lokalite nazývanej Pannonia. „Špecifikom tejto vinohradníckej lokality je poloha a blízkosť rieky Váh, ktorá pozitívne vplýva na mikroklimatické podmienky a dotvára unikátny charakter tejto vinohradníckej lokality,“ rozhovoril sa riaditeľ vinárstva Miloš Holík. Golguz patrí do hlohoveckej oblasti, ktorá tvorí významnú časť Malokarpatskej vinohradníckej oblasti. Lokalita vinohradov je rozdelená do 2 vinohadníckych honov Taličmany a Veľký Háj.
„Rozprestierajú sa na celkovej rozlohe 240 ha a vďaka zvlnenému terénu pripomínajú známu oblasť Burgundsko,“ pripomenul Holík a nezabudol ani na Ferdinanda Fussmanna, ktorý položil v roku 1916 základy vinohradov v tejto oblasti. „Mimoriadne odborné a organizačné schopnosti zaradili Ferdinanda Fussmanna medzi najvplyvnejších podnikateľov Hlohovca v medzivojnovom období, jeho osud však tragicky zasiahol príchod druhej svetovej vojny,“ poznamenal.
Golguz je rešpektovanou značkou
V jeho stopách úspešného podnikania dnes kráča aj Golguz. Počas svojej 11 ročnej existencie získal mnoho významných ocenení, medailí, tešili sa z titulov šampióna a v rokoch 2015 a 2017 sa stal Golguz Vinárstvom roka na Slovensku. „Je to vďaka práci všetkých ľudí. Od tých čo pracujú vo vinohrade, cez výrobu až po obchod. Máme kvalifikovaných zamestnancov, ktorý sa svojmu remeslu rozumejú. Robia ho kvalitne a s citom. Golguz sa stal rešpektovanou značkou. Vnímame zvýšený záujem ľudí o naše vína, pravidelne sa zúčastňujeme degustácií. Stále hľadáme nové výzvy, stanovujeme si nové ciele. Chceme sa držať na špici. Najlepšou vizitkou sú spokojní zákazníci. Máme pozitívnu spätnú väzbu a to nás nesmierne teší, ale aj zaväzuje,“ uviedol Miloš Holík.
Ďalšie články
Ovocné vína sú samostatná kapitola vo svete vín. Svojej obľube sa tešia najmä v oblastiach s chladným podnebím v Severnej Amerike, Škandinávii, ale aj na Slovensku. Spoločnosť Pereg, ktorá sídli v meste Modra, sa zaoberá výrobou ovocných aj hroznových vín. Nadväzuje na tradície predkov, ktoré prepájajú s novými poznatkami a modernou technológiou.
Jarná úroda vyvoláva obraz chrumkavej, čerstvej zeleniny. Tradične býva zelenina nepriateľom vína. Horkosť v artičokoch a špargli sa často považuje za protiklad k vínu. Nebojte sa, existuje niekoľko skvelých tipov, ako si správne vybrať vína s jarným pokrmom.
Jarná ponuka vín až -40%, akcia platná len do 30.4.2024.
Emiliana je najväčšie čílske organické vinárstvo, ktoré sa každý rok 22.4. pripája k oslavám Dňa Zeme. Vinárstvo sa plne venuje organickému a biodynamickému pestovaniu hrozna a hospodáreniu, ktoré chráni našu planétu a samozrejme prináša skvelé vína.
Limitovaná akcia - vína Emiliana -40%