offerBox
1

4. 4. - Degustácia s vinárstvom Karpatská Perla

offerImage

Prvý štvrtok po Veľkonočnom období bude patriť degustácii vinárstva Karpatská Perla. Je to pekná príležitosť ochutnať tohtoročné novinky, ktoré nám príde predstaviť osobne pán Šebo.

Čítať viac

Každé šieste najlacnejšie slovenské víno ZADARMO.

right-arrow
UŽÍVATEĽSKÉ MENU
VÝBER JAZYKA
Späť Detailný filter
Späť Detailný filter
Späť
Späť
Vianoce u slovenských vinárov

Vianoce u slovenských vinárov

Vianočné sviatky sú jediným obdobím, kedy sa vinár môže na chvíľu zastaviť a oddýchnuť si. V kľude si otvorí víno, ktoré má odložené v pivnici a teší sa, že ho ochutná so svojou rodinou a priateľmi. Ako však trávia Vianoce slovenskí vinári? Aké víno si otvoria k štedrej večeri a hlavne, čo si želajú do Nového roku 2021? Prinášame Vám rozhovory s piatimi vinármi na tému Vianoce u slovenských vinárov.

Prečítajte si články Vianoce u vinárov z južnej Moravy a Ako trávia Vianoce zahraniční vinári 


Vinárstvo Nichta /Braňo Nichta/

"Vianoce sú pre našu rodinu symbolom tradícií, pohody a spoločne strávených chvíľ. Každý rok sa počas vianočných sviatkov stretávame celá rodina, ktorá je počas roka “rozlezená” po celom svete. K štedrovečernej večeri preferujeme suché vína s vyšším obsahom kyselín. Tento rok voľba pravdepodobne padne na Rizling vlašský 2017 z kolekcie NICHTA, ktorý by mohol vytvoriť výbornú dvojičku k hlavnému chodu k pečenému kaprovi s vlašskými orechmi. Po večeri nás potešia svieže bublinky z Peseckej leánky v prevedení brut.

Do Nového roka želáme všetkým hlavne veľa zdravia a veríme, že dnešná situácia nebude trvať dlho. Veľmi sa tešíme na moment, keď sa budeme môcť opäť stretávať s našimi známymi a priateľmi pri pohári výborného vína. Ako každoročne v našom vinárstve chystáme viacero noviniek. Prvou z nich sú jemne perlivé vína typu SPARKLING, ktoré uvedieme na trh po viac ročnej prestávke.

Ďalšou novinkou bude Frankovka modrá z výnimočného ročníka 2018, ktorá vyzrievala viac ako 18 mesiacov vo veľkých dubových sudoch a pred uvedením na trh dostane minimálne polročný priestor na zharmonizovanie vo fľaši. Zaradili sme ju do našej najvyššej kolekcie - NICHTA a u nás vo vinárstve ju považujeme za najlepšiu Frankovku, akú sme kedy vyrobili."

Vinárstvo Karpatská Perla /Ladislav Šebo/

 

"Vianoce trávime v rodinnom kruhu. Manželka Gitka pochádza z 5 detí a v jej rodine fungujú 4 vinárstva. U nás v rodine všetci, teda 2 dcéry a zať, pracujú vo vinárstve.  

Vinšovanie a posedenie v rodinnom kruhu je vždy spojené s degustáciou hlavne mladých vín. Máme kľud a čas si porovnať vína a zhodnotiť si celý ročník.

Pri šťedrovečernej večeri si pripíjame s mladým bielym vínom. Starostlivo vyberáme, ktoré to bude. Poďakujeme sa za úrodu a vychutnávame si príjemné chvíle.

V novom roku 2021 máme prichystaných viac noviniek. V prvom rade sa postupne predstavia všetky vína ročníka 2020 z našej produkcie. K osvedčenému sortimentu pribudne v kolekcii KARPATSKÁ PERLA odroda Silvánske zelené, vstúpili sme do ekologickej produkcii hrozna a ... Neprezradíme všetko, necháme si ešte pár prekvapení, ktoré postupne odprezentujeme našim fanúšikom."  

Vinárstvo Hacaj /Ján Hacaj/

"Keďže v našej ponuke dominujú sekty, vyše 70 % našej produkcie predáme posledný štvrťrok. Okrem dodávok sektov na vianočné sviatky a Silvestra sú sekty atraktívnym koncoročným darčekom pre majiteľov, klientov, a zamestnancov firiem. Takisto býva koniec roka bohatý na rôzne mikulášske večierky, či vianočné kapustnice, čo ale tento rok kvôli pandémii bolo zrušené. Napriek každodennému stresu si ale vždy nájdem čas na zdobenie vianočného stromčeka v kruhu rodiny.

 

Dopoludnie pred štedrou večerou ešte predávam sekty posledným opozdilcom a už sa teším na tradičný pôstny obed pozostávajúci z pečených zemiakov s maslom a kvasenou kapustou. K štedrej večery ako aperitív podávam pochopiteľne ľahší sekt kategórie extra brut a vianočného kapra zapíjame buď sektom alebo suchým rosé z mladého Rulandského modrého.

No a samozrejme k oplátkam s medom nemôže chýbať Sauvignon so zvyškovým cukrom. V Novom roku 2021 si želám predovšetkým pevné zdravie  a úspešné zvládnutie pandémie ako nevyhnutný predpoklad návratu do normálu v osobnom i podnikateľskom živote. Pripravovanou novinkou vo vinárstve Hacaj bude pestovateľský sekt postavený na bielom Rulande modrom v spojení s jednou domácou odrodou."

 

Vinárstvo J&J Ostrožovič /Jaroslav Ostrožovič/: "Vianoce u nás vo vinárstve sú zvyčajne rovnaké ako u všetkých tých, ktorí majú víno radi. Sú plné zvykov, chystania, pratania, ale zároveň sú preložené fľašami kvalitného vína. V našej firme už niekoľko rokov ponúkame ,,Kufrík“  ku štedrovečernej večeri,  v ktorom sú odporúčané vína k všetkým slávnostným chodom. Začíname aperitívom Tokajským 3-putňovým výberom, pokračujeme kapustnicou s hríbmi a s Tokajským samorodým suchým. K vianočnému kaprovi so zemiakovým šalátom si pripíjame polosuchou Lipovinou Virginia. K východniarskym bobáľkam s makom si doprajeme Saturniu, sladké slamové víno z Tokaja ročníka 2009. Do Nového roku si ako všetci ľudia na tejto planéte prajeme zdravie pre všetkých a pohodu."

 

Vinárstvo Rariga /Marek Rariga/

"Pre väčšinu vinárov je koniec roka vyvrcholením celoročnej driny vo vinici i pivnici. Je to čas, ktorý zároveň ukáže ako úspešne sa kto popasoval s nástrahami i výzvami pri pestovaní,  zbere hrozna a pri výrobe vína. Pre nás je to čas veľkého zhonu s chystaním a expedovaním vína. Na Štedrý večer sme konečne všetci spolu. Na večeru máme hubovú polievku, hubovú omáčku so zemiakmi a kapra so zemiakovým šalátom. Celý deň sa snažíme stráviť pokojne v kruhu najbližšej rodiny.

Ku slávnostnej sviatočnej atmosfére víno neodmysliteľne patrí. U nás začíname oplátkami s medom a orieškami, ku ktorým si dáme slamový Alibernet. K rybe si dáme dobrý ružový Cabernet alebo petrolejový Rizling. Budúci rok 2021 nás čaká výsadba nového vinohradu na svahoch v Modre.

Ďalší rok by sme chceli mať menej chaotický ako bol tento. Veríme že nasledujúci rok sa budeme môcť viac povenovať našim zákazníkom na rôznych podujatiach ako otvorené pivnice, vinice a podobe. Do roku 2021 si želáme veľa spokojných stálych, ale aj nových zákazníkov."

Vinárstvo Fundus Regius /Barborka Rakúsová a Veronika Regendová/

"Vianoce aj advent sú pre našu rodinu vzácny čas. Je to konečne čas bez naháňania a stresu. Tento rok si na Štedrý večer určite otvoríme Rizling rýnsky 2011, ktorý sme tento rok naplnili z nového tanku. Je to výnimočné víno, pôsobí veľmi sviežo, ale zároveň sa v ňom prebúdzajú petrolejové arómy.

Ďalšie sviatočné dni budeme ochutnávať aj sladké rizlingy z ročníkov 2005 a 2006, ale určite aj nové vína - Tramín 2019 a Rizling rýnsky 2016 sur le peau. V Novom roku 2021 by sme si priali pokojnejšiu atmosféru bez hrozby pandémie na spokojné venovanie sa našej práci. Hneď od začiatku nového roka sa tešíme na strihanie spiaceho vinohradu a na predlžujúce sa dni. Radi by sme v budúcom roku naplnili ďalšie vína - Cabernet cuvéé z rôznych ročníkov a veľmi zaujímavý Rizling 2018."

Newsletter
Ustriehnite si zľavy, akcie a degustácie

V newslettroch vám budeme posielať aktuálne akcie na víno, degustácie alebo ďalšie zaujímavé info zo sveta vína.  Z nášho newslettru sa môžete kedykoľvek odhlásiť v jeho spodnej časti.