offerBox
1

18. 4. - MasterClass Chateau du Cedre na Starej Vajnorskej

offerImage

18. apríla budete mať príležitosť ochutnať v sprievode Aurore del Vitto zo Chateau du Cedre osem vín, medzi nimi aj vzácny Le Cédre Blanc.

Čítať viac

3+1 ZADARMO na ovocné vína Miluron s kódom RIBEZLA

right-arrow
UŽÍVATEĽSKÉ MENU
VÝBER JAZYKA
Späť Detailný filter
Späť Detailný filter
Späť
Späť
Veľkonočné soiré - párovanie jedla a vína

Veľkonočné soiré - párovanie jedla a vína

Gastronomické veľkonočné špeciality v jednotlivých regiónoch sú odlišné, je preto ťažšie nájsť jednoznačnú odpoveď, aké víno sa hodí k veľkonočnému menu.

Po štyridsaťdňovom pôste s príchodom jari pomaly akosi automaticky prechádzame k ľahším typom vín. Pozrite sa na odporúčanie someliéra a párovanie veľkonočných jedál s vínom.


Zelené jedlo a víno?

Na Zelený štvrtok sa má jesť niečo zelené, aby sme boli zdraví, aspoň tak to hovorili naše staré mamy. Obľúbeným jedlom tohto dňa je špenát s pošírovaným vajíčkom a zemiakmi, zapekaná brokolica alebo špargľa.

Zelené potraviny sa ťažšie párujú s vínom, pretože s niektorými tipmi vín vytvárajú v ústach nie príjemnú kombináciu. Vhodným spoločníkom sú sekty alebo mladé biele suché vína ako Müller Thurgau, Veltlínske zelené alebo mladé Rosé.

Veľký piatok s rybou

Veľký piatok je pôstnym dňom, väčšinou sa teda v slovenských rodinách nekonzumuje mäso. Ryby sú vhodným spoločníkom pre šumivé, biele i ružové vína, v závislosti od druhu ryby a aj jej úpravy. K ľahkým úpravám sladkovodných rýb ako je napríklad zubáč sa výborne hodí šumivé víno alebo crémant. Z bielych suchých vín si môžete vybrať Veltlínske zelené, Silvánske zelené i Rizling.

K stredomorským rybám ako treska, makrela alebo pražma vyskúšajte plnšie biele vína so sviežou kyselinkou. K mušliam Sv. Jakuba odporúčam hodnotnejšie víno a to Champagne v kategórii Blanc de Blancs.

K grilovaným morským plodom, krevetám alebo languste vyskúšajte ľahké ružové suché víno, prípadne ružové Prosecco alebo Champagne.

Ako samotný názov biela sobota napovedá, mala by patriť bielym vínam. K vajíčkovej roláde alebo hrudke sa výborne hodí biely sekt, vína z odrody Pinot Blanc alebo Pinot Gris. K studeným mäsovým nárezom taktiež i ľahké suché ružové vína z Nového sveta.

Slávnostné veľkonočné jedlá

Veľkonočná nedeľa a pondelok patria k slávnostným pokrmom. Vo väčšine slovenských rodín sa pripravuje bravčové mäso, údené koleno alebo varená šunka so zemiakovým šalátom. K týmto pokrmom uprednostnite biele vína s vyššou kyselinkou, ktorá aspoň čiastočne redukuje mastné jedlo. Či už sa rozhodnete pre Rizling alebo Veltlín nezabudnite, že treba uprednostniť kvalitu pred kvantitou. V posledných rokoch sa na veľkonočných stoloch objavuje i pečené jahňa alebo teľacina. K nim sa výborne hodia i ľahšie červené mladé vína ako Modrý Portugal, Svätovavrinecké alebo Pinot Noir

Veľkonočné sladkosti a koláče

Samotnou kapitolou Veľkonočných sviatkov sú sladkosti a koláče. Kysnuté orechové koláče a záviny sa príjemne zladia s tokajskými výbermi.

Mazanec plnený tvarohom si sadne s prírodne sladkým bielym vínom aromatickej odrody ako je Tramín alebo Devín.

Na sviatočnom stole by nemal chýbať ani symbol Veľkej noci pocukrovaný baranček s vetvičkou a červenou mašľou a k nemu si môžete dopriať napríklad kalich sladkého Rizlingu. K dezertom na báze tmavej čokolády kalich portského vína.

Na Slovensku je zvykom privítať oblievačov niečím ostrým, najmä slovenským bielym destilátom. Ak si ich vážite a chcete aby prišli i budúci rok, vyberte pre nich kvalitný ovocný destilát, ktorý si môžete dopriať i vy ak digestív po výdatnom obede.  

Newsletter
Ustriehnite si zľavy, akcie a degustácie

V newslettroch vám budeme posielať aktuálne akcie na víno, degustácie alebo ďalšie zaujímavé info zo sveta vína.  Z nášho newslettru sa môžete kedykoľvek odhlásiť v jeho spodnej časti.