offerBox
1

4. 4. - Degustácia s vinárstvom Karpatská Perla

offerImage

Prvý štvrtok po Veľkonočnom období bude patriť degustácii vinárstva Karpatská Perla. Je to pekná príležitosť ochutnať tohtoročné novinky, ktoré nám príde predstaviť osobne pán Šebo.

Čítať viac

Každé šieste najlacnejšie slovenské víno ZADARMO.

right-arrow
UŽÍVATEĽSKÉ MENU
VÝBER JAZYKA
Späť Detailný filter
Späť Detailný filter
Späť
Späť
Úrodné údolia pre vína z Čile

Úrodné údolia pre vína z Čile

Čile patrí medzi vinárske krajiny Nového sveta, ktorým má Európa čo závidieť - nízke náklady a vysoké výnosy, no tiež maximálne dobré počasie a minimum škodcov. Napriek niekoľkostoročnej tradícii je čilská produkcia vína považovaná za sviežu a modernú, a krajina dnes patrí do prvej päťky najväčších exportérov vína a prvej desiatky producentov vína na svete. Ako teda chutí Čile?


Na jednu z krajín Nového sveta má Čile pozoruhodne dlhú históriu výroby vína. Už v 16. storočí tu španielski conquistadori so sebou priniesli prvé výhonky viniča, táto odroda sa stala predchodcom dnes najrozšírenejšieho čilského hrozna Pais.

Po španielskych dobyvateľoch sa o pestovanie viniča starali jezuitskí kňazi, ktorí potrebovali víno na náboženské účely. Ich úspech pri pestovaní vína sa však nepáčil Španielom, ktorí prikázali, že nová kolónia Čile nesmie viac svoje víno vyvážať. Obyvatelia Čile si nariadením ťažkú hlavu príliš nerobili a zákaz exportu i výroby jednoducho ignorovali. Rozhodne sa im to vyplatilo, po epidémii fyloxéry na konci 19. storočia sa Čile chopilo príležitosti a začalo svoje víno vyvážať vo veľkom, keďže sa im podobní škodcovia vyhli a aj stále vyhýbajú.

Ešte v 19. storočí, pred epidémiou filoxéry, často cestovali bohatí čilskí vlastníci pôdy do Francúzska, aby si odtiaľ zaobstarali pravé francúzske výhonky viniča.

Medzi významného priekopníka francúzskych vín v Chile patrí Don Silvestre Ochagavia Echazarreta, ktorý ako prvý do krajiny priviezol nielen Cabernet Sauvignon, ale aj Merlot, Cabernet Frank, Malbec, Sauvignon Blanc a Sémillon. Po ničivej epidémii fyloxéry sa však karta obrátila a namiesto odrezkov viniča do Čile začali putovať samotní francúzski vinári. Víno je tak dodnes cítiť výraznou francúzskou inšpiráciu.

V Čile sa pestuje viac ako dvadsať odrôd hrozna, hlavne zmes španielskych a francúzskych odrôd, no čoraz častejšie začínajú vinohradníci experimentovať s novými druhmi. V minulosti bol najrozšírenejšou odrodou Pais, dnes táto pocta patrí Cabernetu Sauvignon. Z červeného vína sa tiež pestujú odrody Merlot, Cabernet Frank, Pinot Noir, Syrah a ďalšie. Medzi populárne biele vína zas patria odrody Chardonnay, Sauvignon Blanc, Sauvignon Vert, Sémillon, Riesling a iné.

Úrodné údolia

Asi každý pozná jedinečný tvar krajiny aj bez pohľadu na mapu. Čile je nesmierne dlhé a úzke, na západnej strane ohraničené Tichým oceánom a na východe Andami. Na juhu siaha k patagónskym ľadovcom, na severe sa zas rozkladá najsuchšia púšť na svete, Atacama. Stred krajiny je však nesmierne úrodný a spolu s klimatickými podmienkami krajiny v stredomorskom štýle vytvára rozmanitý terroir vhodný pre vinohradníctvo.

6 regiónov 

Podmienky pre vinárstvo sú v Čile mimoriadne priaznivé. Významným faktorom je suché podnebie s štedrým počtom slnečných dní, vynikajúca kombinácia pre prevenciu výskytu ochorení vínnej révy. Výrazným faktorom, ktorý ovplyvňuje kvalitu čilského vína, je Humboldtov prúd, ktorý neustále ochladzuje horúce čilské pobrežie. Zavlažovanie zas poskytuje voda z topiaceho sa ľadu z neďalekých Ánd. Blízkosť vysokých hôr tiež pomáha vytvárať širokú dennú teplotnú odchýlku medzi dennými a nočnými teplotami. Tento dramatický pokles teploty je životne dôležitý pre udržanie úrovne kyslosti hrozna.

Krajina sa delí na šesť vinohradníckych regiónov, na severe krajiny sa nachádza suchý región Atacama, kde sa vyrába prevažne pálenka menom pisco a hrozno určené na priamu konzumáciu. Južné regióny krajiny majú viac daždivých dní, nižšiu priemernú teplotu a menej slnečného svetla, darí sa tu preto odrodám ako Pais, Muscat a Carignan. Nás však omnoho viac zaujímajú regióny ako Aconcagua a Centrálne údolie, kde sa dlhoročná tradícia pestovania hrozna spája s umením výroby vína. 

Asi najvýznamnejšou časťou regiónu Aconcagua je rovnomenné údolie Aconcagua, malá vinárska oblasť s rozlohou o čosi väčšou ako 1000 hektárov, ktorá produkuje svetoznáme kvalitné vína. Hoci je údolie známe hlavne pre červené hrozno pestované vo vnútrozemí, v poslednej dobe sa začalo pestovať aj biele hrozno v nových pobrežných plantážach. Práve tu má sídlo spoločnosť Viňa Errázuriz, pod ktorých vlajkou sa vyrába napríklad aj známe víno Seña, ktoré v roku 2004 porazilo v slepej degustácii v Berlíne také mená ako Château Lafite a Château Margaux a preslávilo tak čilsky vinársky priemysel na celom svete.

Čile znamené Errazuriz

Čilske vino sa s menom Errázuriz neodmysliteľne spája už od roku 1870, kedy miestny podnikateľ Don Maximiano Errázuriz zasadil v tomto regióne prvé výhonky viniča a dal tak základ jednému z dnešných top producentov z Čile s obdivuhodným portfóliom vín. V súčasnosti spoločnosť reprezentuje Eduardo Chadwick, ktorý ju od dôb Dona Maximiana poriadne zmodernizoval. Pôvodné parcely vysadené klonmi z Francúzska sú postupne dosádzané novšími a vhodnejšími, jednotlivé parcely sú tiež vinifikované osobitne s ohľadom na dozrievanie a selekciu hrozna. 

Značka Seña bola založená ako spolupráca vinárskeho umenia Eduarda Chadwicka s Robertom Mondavim, no od roku 2005 je jej stopercentným vlastníkom Chadwick. Dal si za úlohu vytvoriť ikonické čilské víno, ktoré by dokonale vyjadrilo terroir údolia Aconcagua. Víno je vyrobené zo zmesi šiestich klasických červených hroznových odrôd: Cabernet Sauvignon, Merlot, Carmenère, Cabernet Franc, Petit Verdot a Malbec. Hrozno pochádza z vinohradov Seña Hillside v údolí Aconcagua, v ktorom sa pestuje podľa bio-dynamických princípov, a víno neskôr fermentuje v nerezových tankoch a zreje v malých francúzskych sudoch po dobu 22 mesiacov.

S menami Chadwick a Mondavi sa tiež spája vinárstvo Vina Caliterra. Vzniklo v roku 1996 ako ďalší spoločný projekt oboch vínnych velikánov, no od roku 2004 patrí výlučne Chadwickovi. Nachádza sa v srdci Colchagua Valley a patrí jej 1085 ha vinohradov, z čoho 75 % tvorí nedotknutá pôda. Nečudo, že hlavnou filozofiou vinárstva je dôraz na harmóniu medzi prírodou a človekom. Na vrchole ponuky stojí prestížne víno Cenit v štýle Bordeaux.

Centrálne úspešné

Ďalším významným regiónom Čile je Centrálne údolie, o ktorom už jeho meno napovedá o polohe i úspechu. Práve toto je najproduktívnejšia a medzinárodne najznámejšia vinohradnícka oblasť Čile, z veľkej časti aj vďaka blízkosti hlavného mesta Santiaga. Práve tu majú sídlo najvýznamnejší čilskí producenti vína ako Lapostolle, Emiliana i Arboleda

Aj napriek pomerne krátkej histórii sa vinárstvu Casa Lapostolle darí produkovať pozoruhodné vína s organickým a biodynamickým prístupom. Jeho majiteľka Alexandra Marnier-Lapostolle ho za tri dekády premenila na jednu z najvýznamnejších čílskych spoločností, a ich víno Clos Alpata patrí medzi trojicu vín, ktoré ako jediné vína z Čile získali 95 alebo viac bodov na 100-bodovej stupnici Wine Spectator. Vinárstvo sa nachádza v údolí Colchagua, kde im patrí 500 ha vinohradov, medzi nimi aj viac než polstoročie starý vinohrad Apalta.

Už ste objavili Čile?

Za zmienku tiež stojí najväčšie čilské organické vinárstvo Emiliana, ktoré v roku 1986 založili Rafael a Juan Guilisasti. Patrí im 1 550 ha certifikovaných vinohradov v tieni Ánd v oblastiach Maipo, Colchagua, a Casablanca. Do ponuky spoločnosti patrí základná rada Adobe Reserva, Novas a Signos de Origen, nasledovaná prestížnými vínami Gê a Coyam. Gê z ročníka 2001 bolo vyhlásené za najlepšie víno Južnej Ameriky v kategórii biodynamic. Ide o zmes Carmenere, Syrah a Cabernet Sauvignon, ktorý zreje 16 mesiacov vo francúzskych sudoch. 

Už vyššie spomínaný Edward Chadwick má svoje „záujmy” aj v tomto regióne. Medzi jeho novšie projekty patrí vinárstvo Arboleda, ktoré Chadwick založil v roku 1999. Vinice sa nachádzajú v údolí Aconcagua Valleya pestujú sa tu odrody Sauvignon Blanc, Chardonnay a Pinot Noir, všetko svieže, ovocné vína s dobrou kyselinkou. Úrodu dopĺňa 32 hektárov modrých odrôd ako Cabernet Sauvignon či Syrah, typické svojou harmóniou, komplexnosťou a čistotou. V októbri 2012 získala oblasť Aconcagua Costa aj vďaka Chadwickovi štatút apelácie DO.

Aj napriek svojim úspechom čilský vinársky priemysel rozhodne v posledných rokoch nezačal odpočívať na vavrínoch, práve naopak. Neustále sa snažia o uchopenie rôznorodého terroiru krajiny a uschovať ho do fľaše plnej lahodného moku. Čo myslíte, ako sa im to zatiaľ darí?

 

Newsletter
Ustriehnite si zľavy, akcie a degustácie

V newslettroch vám budeme posielať aktuálne akcie na víno, degustácie alebo ďalšie zaujímavé info zo sveta vína.  Z nášho newslettru sa môžete kedykoľvek odhlásiť v jeho spodnej časti.