offerBox
1

3. 5. - Degustácia vín El Coto s 5-chodovou večerou v Hoteli Elizabeth

offerImage

Pozývame vás na degustáciu vín El Coto do Hotela Elizabeth, ktorý sa nachádza v srdci mesta Trenčín priamo pod stredovekým hradom. Môžete sa tešiť na kvalitné španielske vína El Coto, ktoré budú podávané k 5-chodovej degustačnej večeri. 

Čítať viac

3+1 ZADARMO na ovocné vína Miluron s kódom RIBEZLA

right-arrow
UŽÍVATEĽSKÉ MENU
VÝBER JAZYKA
Späť Detailný filter
Späť Detailný filter
Späť
Späť
Treska na masle a pyré z hokkaido tekvice - RECEPT a tip na víno

Treska na masle a pyré z hokkaido tekvice - RECEPT a tip na víno

Slnečné dni posledných týždňov pomaly strieda chladné a upršané počasie, ktoré hlási príchod jesene. Jeseň je o farbách. Oranžová tekvica hokkaido, zelené fazuľky a biela treska síce skôr pripomínajú vlajku Írska, no napriek tomu som k tomuto jedlu vybrala biele portugalské víno z vinárstva Quinta do Crasto.


 

Treska na masle a pyré z hokkaido tekvice so zelenými fazuľkami 

 

Čas prípravy: 30 minút

Počet porcií: 2 ks 

Recept pripravila Lenka z WinePlanet.sk. Víno odporučila someliérka Denisa Šutáková z WinePlanet.sk. 

Inšpirujte sa ďalšími receptami na našom blogu.

 

Ingrediencie
 
1 x čerstvý filet z tmavej tresky asi 500 g
olivový olej
maslo
 soľ
čierne mleté korenie
1 menšia tekvica hokaido 
zeleninový vývar 300 ml 
lyžička sušeného zázvoru, podľa chuti 
2 x lyžice kyslej smotany 10%
250 g zelené fazuľky  (môžu byť aj mrazené )

 

POSTUP

1. Filet tresky umyjeme ,osušíme, okoreníme a nakrájame na kúsky.  

2.  Na rozohriatom oleji na panvici pridáme rybu a smažíme z obidvoch strán niekoľko minút, kým nie je zlatistá.

3.  K hotovej rybe po vypnutí plameňa pridáme maslo, ktorým niekoľkokrát filet pomocou lyžice prelejeme. 

Tekvicové pyré: Tekvicu umyjeme, stred s jadierkami vydlabeme a nakrájame ju na malé kúsky a dáme variť spolu s vývarom asi 10minút, dokedy nie je tekvica mäkká. Potom tekvicu scedíme a pridáme maslo, smotanu, zázvor, korenie a soľ podľa potreby. Rozmixujeme dohladka. Zelené fazuľky orestujeme na olivovom oleji 5 minút a dochutíme soľou. Servírujeme spolu s rybou a hokaidovým pyré. Na ozdobenie môžeme použiť bylinky. 
 

Tekvica hokkaido má univerzálne využitie. Jej príjemná sladko oriešková chuť vynikne pri pečení  a grilovaní. Vhodná je aj do prívarkov, šalátov či polievok. Okrem dužiny sa z nej dajú zužitkovať aj tekvicové semienka, sú bohaté na minerály a vitamíny. Pochádza z Ameriky a práve Krištof Kolumbus priniesol jej semienka do Európy. Obsahuje až 90% vody, vitamín C a betakarotén prospešný pre zdravie. Najväčšia vypestovaná tekvica pochádzala z Ameriky a vážila neuveriteľných 921 kg. Halloween bez poriadne vyzdobenej tekvice si dnes už nevieme predstaviť. 

Someliérka odporúča vhodné víno 

Tmavá treska sa často používa hlavne v portugalskej kuchyni. Portugalsko má priaznivé podmienky k rybolovu a taktiež k pestovaniu ovocia a zeleniny. K treske pripravenej na masle podávanej s pyré z tekvice hokkaido a zelenými fazuľkami som vybrala plnšie biele víno Crasto Superior Douro White 2019 z vinárstva Quinta do Crasto. Tým, že víno zrelo v sudoch, je komplexné, no zároveň neuveriteľne svieže a minerálne. Skvele sa prepojí s maslovou chuťou tresky a vyváži i sladšiu chuť tekvice hokkaido.  

Odporúčanie someliérky:

Crasto Superior Douro White 2019 - Portugalsko

Biele cuvée odrôd 60% Viosinho a 40% Verdelho. Názov tohto vína je odvodený podľa miesta vinice, Douro Superior (Upper Douro) z Quinta da Cabreira. Fermentácia začína v nerezových tankoch, neskôr sa víno prečerpá do sudov. Víno vyzrievalo 6 mesiacov vo francúzskych sudoch. Francúzske sudy (50% nových) s agátovými čelami sa skladujú v regálovom systéme, ktorý umožňuje ich otáčanie. Dochádza k premiešaniu jemných kalov bez prístupu kyslíka. 

Živé, transparentné a koncentrované. Zrelá broskyňa, citrusy a šupka hrozna. Veľmi pekná ovocná textúra. Plné telo plynule prechádza do dlhej, minerálnej dochuti. Pozrieť víno na eshope.

Quinta do Crasto  

Vinárstvo Quinta do Crasto sa nachádza v Portugalsku, na ľavom brehu rieky Douro. Rozlieha sa na území 146 hektárov, pričom 114 hektárov tvoria vinohrady. Názov Crasto pochádza z latinského castrum, čo znamená „rímska pevnosť“. Napriek použitiu najmodernejších technológií si Quinta do Crasto stále zachovala svoju tradičnú metódu šliapania hrozna nohami, ktorá sa uskutočňuje v žulových nádržiach nazývaných lagares. V roku 1981 začali vyrábať okrem portského aj vína Douro DOC. Quinta do Crasto má dnes celý rad vín, od bielych a červených, po prémiové portské a vyrábajú aj extra panenské olivové oleje.

 

Newsletter
Ustriehnite si zľavy, akcie a degustácie

V newslettroch vám budeme posielať aktuálne akcie na víno, degustácie alebo ďalšie zaujímavé info zo sveta vína.  Z nášho newslettru sa môžete kedykoľvek odhlásiť v jeho spodnej časti.