offerBox
1

4. 4. - Degustácia s vinárstvom Karpatská Perla

offerImage

Prvý štvrtok po Veľkonočnom období bude patriť degustácii vinárstva Karpatská Perla. Je to pekná príležitosť ochutnať tohtoročné novinky, ktoré nám príde predstaviť osobne pán Šebo.

Čítať viac

Každé šieste najlacnejšie slovenské víno ZADARMO.

right-arrow
UŽÍVATEĽSKÉ MENU
VÝBER JAZYKA
Späť Detailný filter
Späť Detailný filter
Späť
Späť
Tipy na vína zo slovenského vinárstva Šimák Zámok Pezinok

Tipy na vína zo slovenského vinárstva Šimák Zámok Pezinok

Vína Zámockého vinárstva sa rodia v takmer tajomných pivničných priestoroch Pezinského zámku. Víno sa vyrába z hrozna vlastných viníc z juhu Slovenska. Vysokú kvalitu dosahuje Cabernet Sauvignon, Rulandské šedé, Chardonnay, Sauvignon, Rizling Vlašský, Veltlinské zelené ale aj ďalšie odrody. Zámocké vinárstvo alias Šimák Zámok Pezinok ponúka pestrú paletu poctivých odrodových vín doplnenú odvážnymi asamblážami.

Na naše otázky odpovedá Rado Polák.


 

Ktoré víno z Vašej ponuky je absolútna topka, na ktoré ste ako vinárstvo hrdý? Odporučte čitateľom víno, ktoré by mali určite ochutnať a prečo.

V ponuke Zámockého vinárstva hrá prím Rizling rýnsky. Hovorí sa, že je to odroda tisícich tvárí, a môžete sa o tom presvedčiť napríklad na ochutnávke v našej vinotéke. Okrem toho, že je to srdcová záležitosť nášho hlavného vinára Romana Janouška, je aj mimoriadne obľúbené u našich zákazníkov. Rizling je teda našou nosnou odrodou, momentálne máme v ponuke ročníky od 2016 až po 2021. Zastúpený je najmä v suchej, ale aj polosuchej a polosladkej podobe. Vinohrady v Dubníku a Svodíne sú známe vynikajúcou kvalitou odrôd Rizling Rýnsky. Ak by sme mali vybrať jedno víno, bolo by to veľmi ťažké, ale v roku 2019 sme z jedného hrozna vyrobili 3 vína: Rizling rýnsky CLUB 1271, Rizling rýnsky 2019 bobuľový výber polosladké a Rizling rýnsky 2019 bobuľový výber polosuché. Všetky nám robia v tomto roku veľkú radosť na najprestížnejších vinárskych súťažiach, každé totiž získalo titul šampión na: Valtických vínnych trhoch, Vínnych trhoch Pezinok a súťaži vo Svätom Jure. 

Vedeli by ste nám odporučiť jesennú kombináciu jedla a Vášho vína?

Náš šéfkuchár Martin Novák odporúča na nadchádzajúcu jesennú sezónu kačaciu vykŕmenú pečeň, so žihľavou, sladko-kyslá cibuľa, granátové jablko. Ideálnym spoločníkom pre toto jedlo je náš Rizling rýnsky - ročník 2019 polosladký. 

Ktoré Vaše víno je najobľúbenejšie a dá sa povedať, že sa na Slovensku najviac predáva?

Každoročne najpredávanejším víno je už spomínaný Rizling rýnsky – najmä suchý a z červených vín je mimoriadne úspešná Frankovka modrá – taktiež z našich viníc v Dubníku. Momentálne sa však ukazuje ako mimoriadne úspešné a perspektívne Veltlínske zelené, Rizling vlašský, či každoročne úspešný Pinot gris. 

Prezraďte nám nejaké novinky alebo aktuálne úspechy vo Vašom vinárstve?

Našu kolekciu vín nedávno doplnilo víno z limitovanej edície ART IN GLASS v červenej podobe – Frankovka modrá Pinot noir. Ide o medziročníkovú kupáž dvoch odrôd, o ktorej ešte budeme veľa počuť.

V tomto roku sme prišli na trh s „moto edíciou“ – ide o štyri vína, na ktorých sú etikety doplnené o Jawa veterány. Ide o dve biele vína vyrobené metódou „sur lie“ a dve červené vína.

Našim najväčším ostatným úspechom bola medailová žatva na prestížnej medzinárodnej súťaži Oenoforum 2022, kde sme získali titul absolútneho šampióna s vínom Rizling rýnsky 2020 "moto edícia" .

Okrem toho náš Cabernet sauvignon 2017 CLUB 1271 získal Cenu Profesora V. Krausa za najlepší Cabernet sauvignon. Okrem toho sme získali 3 veľké zlaté a 8 zlatých medailí. Stále sa však tešíme aj z úspechov na Valtických a Pezinských vínnych trhoch a prvý z tohtoročných veľkých úspechov na súťaži Vinalies Internationales v Paríži.

Celkovo sme len v roku 2022 získali 12 titulov šampión. Čoskoro náš sortiment doplní kupáž odrôd Cabernet sauvignon a Merlot – ročník 2018. Táto  kupáž dvoch červených vín dostala názov Pavon (po latinsky páv), keďže pávy sú našimi neodmysliteľnými zámockými symbolmi. 

Newsletter
Ustriehnite si zľavy, akcie a degustácie

V newslettroch vám budeme posielať aktuálne akcie na víno, degustácie alebo ďalšie zaujímavé info zo sveta vína.  Z nášho newslettru sa môžete kedykoľvek odhlásiť v jeho spodnej časti.