offerBox
1

3. 5. - Degustácia vín El Coto s 5-chodovou večerou v Hoteli Elizabeth

offerImage

Pozývame vás na degustáciu vín El Coto do Hotela Elizabeth, ktorý sa nachádza v srdci mesta Trenčín priamo pod stredovekým hradom. Môžete sa tešiť na kvalitné španielske vína El Coto, ktoré budú podávané k 5-chodovej degustačnej večeri. 

Čítať viac

3+1 ZADARMO na ovocné vína Miluron s kódom RIBEZLA

right-arrow
UŽÍVATEĽSKÉ MENU
VÝBER JAZYKA
Späť Detailný filter
Späť Detailný filter
Späť
Späť
Tipy na aperitív a digestív

Tipy na aperitív a digestív

Správny výber, poradie a servírovanie nápojov k jedlu je v gastronómii alfa omegou a má svoj význam.

Trápite sa nad otázkou aký aperitív alebo digestív vybrať? Poradíme vám a v nasledujúcich riadkoch odporučíme najlepšie tipy od someliéra.


Aperitív ako štart

Aperitív má za úlohu naštartovať vaše chuťové bunky a pripraviť žalúdok na prijímanie potravy. Podáva sa pred jedlom, ale môžeme s ním pokračovať aj k predjedlu. Kedysi sa ako aperitív podávalo Cinzano alebo Vermut s cukrovou krustou okolo pohára, avšak váš žalúdok to viac zaťažilo ako pripravilo.

Na Slovensku sú taktiež populárne ovocné destiláty. Pri aperitíve je potrebné myslieť na to, že má povzbudiť, čiže nesmie obsahovať veľa alkoholu, ktorý čiastočne paralyzuje chuť.

Nemal by byť ťažký a hustý, aby nevytvoril na jazyku povl a rovnako by ho nemalo byť veľa, aby nezasycoval. V teplejšom období je výborné zvoliť ľahší a menej alkoholický nápoj, v chladnejšom môže byť aperitív aj výraznejší.

TIP: Správne tipy na aperitív nájdete v našej inšpirácii APERITÍV.

Bublinky sú príjemné

Najlepším aperitívom pre vaše zdravie a žalúdok je servírovať šumivé víno samozrejme nie sladké, lepšie je uprednostniť v kategórii extra brut, brut, maximálne extra dry. Aké šumivé víno zvolíme, závisí od udalosti a tiež od menu.

Ak je aperitív vnímaný ako welcome drink na privítanie hostí, podáva sa s drobnými amose bouche. Podľa toho volíme i tip šumivého vína.

Šumivé víno servírujeme vo flautách a na pláte pri veľkom počte ľudí. Dôležitá je správna teplota. Ak je aperitív podávaný priamo pri stole s menším počtom ľudí, fľašu treba priniesť prezentovať a následne správne servírovať. Vhodne zvoleným aperitívom môže byť Champagne, Sekt, Prosecco, Cava alebo iné šumivé víno, závisí od dôležitosti udalosti. Vyskúšajte Champagne Bollinger, Sekt Hacaj Brut, Sekt Pavelka, Reya Prosecco alebo Cavu od Freixenet.

Digestív na koniec

TIP: Správne tipy na digestív nájdete v našej inšpirácii DIGESTÍV.

Na záver stolovania je servírovaný digestív, ktorý má za úlohu napomôcť nášmu tráveniu. Ak je správne zvolený, pôsobí v organizme pri trávení jedla, napomáha k tvorbe pepsínu, činnosti žalúdka a pankreasu. Nemusí sa podávať nakoniec len  po jedle, ale môže byť servírovaný k poslednému chodu. Digestív má vyšší obsah alkoholu a je výborným partnerom ku kvalitnej cigáre alebo ku kúsku vysoko percentnej horkej čokoláde.

Veľmi populárnym digestívom je koňak, rum alebo whisky, na Slovensku sú to ovocné destiláty. Ako digestív môže byť servírované aj portské víno alebo sherry, závisí k akému dezertu je digestív podávaný. Nezabudnite na správny kalich a teplotu digestívu. Vyskúšajte Cognac ABK6, Blue Stamp Rum, írsku whisky Knappogue. Ak ste milovníkom portských vín odporúčame Graham´s a ak sherry Ximénez-Spínola.

K digestívu môžeme zaradiť aj stále populárnejšie miešané drinky a koktaily alebo i bylinné likéry. Pre ľudí, ktorí skôr uprednostňujú nealkoholické nápoje, môžeme zvoliť ako digestív kvalitnú kávu Lavazza alebo čaj Dammann.

Newsletter
Ustriehnite si zľavy, akcie a degustácie

V newslettroch vám budeme posielať aktuálne akcie na víno, degustácie alebo ďalšie zaujímavé info zo sveta vína.  Z nášho newslettru sa môžete kedykoľvek odhlásiť v jeho spodnej časti.