offerBox
1

3. 5. - Degustácia vín El Coto s 5-chodovou večerou v Hoteli Elizabeth

offerImage

Pozývame vás na degustáciu vín El Coto do Hotela Elizabeth, ktorý sa nachádza v srdci mesta Trenčín priamo pod stredovekým hradom. Môžete sa tešiť na kvalitné španielske vína El Coto, ktoré budú podávané k 5-chodovej degustačnej večeri. 

Čítať viac

3+1 ZADARMO na ovocné vína Miluron s kódom RIBEZLA

right-arrow
UŽÍVATEĽSKÉ MENU
VÝBER JAZYKA
Späť Detailný filter
Späť Detailný filter
Späť
Späť
Teplý šalát z pohánky a TIP na víno

Teplý šalát z pohánky a TIP na víno

Pohánku už dávno ľudia považovali za superpotravinu. Momentálne sa opäť objavuje v našej kuchyni. Ako si ju však správne pripraviť? Lenka vám to prezradí. Ochutnajte jej obľúbený teplý šalát z pohánky, pečenej mrkvy s kozím syrom. Výborne sa k nemu hodí rakúske polosuché biele víno z vinárstva Stift Klosterneuburg.

Inšpirujte sa ďalšími receptami na našom blogu.


 

Teplý šalát z pohánky

Čas prípravy: 40 min, počet porcií: 2

Recept pripravila Lenka z WinePlanet.sk

Víno odporučila sommeliérka Denisa Šutáková z WinePlanet.sk. 

 

Ingrediencie
 
3 stredne veľké mrkvy
1 hrnček (150ml) pohánky 
poriadna hrsť zelených listov (špenát, rukola)
1 ČL sušeného cesnaku
kozí polotvrdý syr 
1 PL olivového oleja
soľ a korenie podľa potreby
 
Zálievka
1 granátové jablko
1 PL balzamikového octa
3 PL olivového oleja
1 ČL medu
soľ a korenie podľa potreby

Postup 

1.  V mierne osolenej vode si podľa návodu uvaríme pohánku.

2.  Mrkvu očistíme a nakrájame na hranolky. Následne poukladáme na plech s vystlaným papierom na pečenie.

3.  Pridáme sušený cesnak, mleté čierne korenie a soľ. Pečieme 20 až 30 minút na 180⁰ stupňoch.

4.  Ku koncu pečenia pridáme nakrájané jablká. Medzi tým si spravíme zálievku.

5.  Zálievku si pripravíme vytlačením šťavy z granátového jablka i guľôčok. Následne pridáme všetky ostatné ingrediencie a dobre premiešame.

6.  Do panvice, kde sa varila pohánka, pridáme nasekané umyté zelené listy, jablká z rúry a zalejeme zálievkou. Dobre premiešame.

7.  Na vrh šalátu pridáme hobliny kozieho syra a upečenú mrkvu.

Pohánka ešte pred pár rokmi bola u nás pomerne neznáma, jej popularita však rýchlo stúpa. Pochádza zo Strednej Ázie a patrí k bezlepkovým potravinám, neobsahuje žiadne pšeničné lektíny. Vďaka tomu je plnohodnotnou alternatívou pšenice. Pohánka zlepšuje reguláciu hladiny cukru v krvi pri cukrovke, pomáha pri kŕčových žilách a vysokom krvnom tlaku. Ak ju necháte vyklíčiť, získate superpotravinu. Naklíčená pohánka obsahuje veľa enzýmov, životne dôležitých minerálnych látok a ľahko stráviteľných proteínov. Pohánka obsahuje esenciálne zložky ako magnézium, vápnik, draslík a železo, navyše boduje veľkým obsahom vlákniny. Tá je dôležitá pre správne trávenie a látkovú výmenu.  

Sommeliérka odporúča vhodné víno 

K teplému šalátu z pohánky s pečenou mrkvou, jablkom a kozím syrom odporúčam biele víno Stift Klosterneuburg Zierfandler-Rotgipfler Gumpoldskirchen 2020. Pohánka je neutrálna, dominantná je sladšia chuť mrkvy a kozieho syru. Toto víno má plnú, jemne sladšiu chuť, podporenú šťavnatou kyselinkou. Tá osvieži sladkosť pečenej mrkvy a jablka a podporí chuť kozieho syra. 

Odporúčanie someliérky:

Stift Klosterneuburg Zierfandler-Rotgipfler Gumpoldskirchen polosuché 2020

Senzoricky bohato pôsobiace víno s korenisto florálnym dotykom. Chuť je komplexná a zároveň jemne extravagantná. Dlhý, korenisto medový záver. Výborný potenciál pre vyzrievanie. Ukázať víno na eshope.

 

Stift Klosterneuburg 

Klosterneuburg je jednou z najstarších vinárskych usadlostí na svete, ktorej pôvod siaha až do 12. storočia, kedy kláštor založil gróf Leopold III z Babenbergu. V roku 2014 kláštor Stift Klosterneuburg oslávil svoje 900. výročie. Kláštor vlastní 108 hektárov vinohradov, čo z neho robí jedno z najväčších a najznámejších vinárstiev v krajine. S takmer desiatimi storočiami skúseností sa Stift Klosterneuburg venuje výrobe vín s charakterom miesta pôvodu. Tomuto cieľu slúži špecializácia na pôvodné odrody viniča a šetrná vinifikácia.

Legendárne vinice sú srdcom vinárstva. Nachádzajú  sa vo Viedni a v obciach Klosterneuburg (Wagram), Gumpoldskirchen a Tattendorf (obe v regióne Thermen). Pod kláštorom sa nachádza rozsiahla pivnica z obdobia baroka. Klenutá pivnica sa rozprestiera na štyroch úrovniach do hĺbky 36 metrov. Minimálne zásahy pri výrobe zachováva odrodový charakter vín. V kláštore sídli a najstaršia vinohradnícka škola na svete a nachádzajú sa tu najstaršie výsadby viniča odrody St. Laurent.
 

 
Newsletter
Ustriehnite si zľavy, akcie a degustácie

V newslettroch vám budeme posielať aktuálne akcie na víno, degustácie alebo ďalšie zaujímavé info zo sveta vína.  Z nášho newslettru sa môžete kedykoľvek odhlásiť v jeho spodnej časti.