Blog na tému Karpatská Perla
Odísť z témyĽadové víno
06. 12. 2023Ľadové víno je v mnohých ohľadoch dokonalým zimným vínom. Vplyvom globálneho otepľovania je však čoraz náročnejšie vyrobiť ľadové víno. Nie každý rok sú prírodné podmienky naklonené k jeho výrobe. Hrozno na ľadové víno sa musí zbierať zdravé a len vtedy, keď je prirodzene zamrznuté. Pri zbere musí teplota klesnúť pod -7 °C alebo nižšie.
Väčšina prírodných ľadových vín pochádza zo studených severných vinohradníckych oblastí. Kanada je najväčším svetovým producentom ľadových vín nasledované Nemeckom.
Halloween torta Red Velvet a Tip na „víno“ BOBULO
18. 10. 2023Halloween je oslava všetkého strašidelného a tajomného, na ktorú sa tešia najmä deti. Ak vás tento rok prídu strašiť duchovia, pohostite ich tortou Red Velvet podľa receptu od Lenky. Môžete im k torte naliať Bobulo z Karpatskej Perly, aby vás už viac nestrašili.
Talianske a slovenské Frizzante sú stále populárnejšie
18. 09. 2023V posledných rokoch sa s pojmom Frizzante stretávame aj na etiketách slovenských vín. Trend výroby a pitia Frizzante k nám prichádza najmä z Talianska, ale aj z Nemecka, Rakúska a Moravy. Tento typ vína oceňuje predovšetkým mladá generácia.
Označenie Frizzante pochádza z taliančiny a po slovensky znamená „jemne perlivé“. V Taliansku je Frizzante tradične prívlastkom Prosecca.
Ako chutia nové vína z Karpatskej Perly ročníka 2022
25. 04. 2023Vinárstvo Karpatská Perla zo Šenkvíc prichádza s novými vínami ročníka 2022. Vína tohto ročníka sú vyrobené zo zdravého hrozna s certifikátom BIO kvality. Napriek extrémnym prejavom počasie, vína majú prirodzený a svieži charakter.
Pred týždňom sme ochutnali nové vína Karpatskej Perly, dojmy pre vás spísala naša somelierka Denisa Šutáková.
Pstruh s bazalkovo-zamiakovým pyré a TIP na víno
09. 12. 2022Každý z nás sa teší na Vianoce. Víno je lahodným doplnkom každého jedla a môže byť výborným spoločníkom, ako ešte viac pozdvihnúť vianočné sviatky.
Lenka si pre vás pripravila pstruha s bazalkovo zemiakovým pyré a grilovanou cuketou. K nemu odporúčame biele víno odrody Silvánske zelené z vinárstva Karpatská Perla.