Práve teraz vinárstvo Pavelka prichádza so svojim novým sladkým vínom odrody Rizling rýnsky 2022, ktorý už stihol zaujať na viacerých slovenských súťažiach. Pri tejto príležitosti sme sa porozprávali s pánom Milanom Pavelkom, ktorý už niekoľko desaťročí stojí na čele vinárstva.
Stretnutie s vinárom – Chateau Grand Bari
Chateau GRAND BARI je mladé a dynamické vinárstvo pôsobiace v tokajskej vinohradníckej oblasti, obci Veľká Bara. Okúzľuje nadčasovým pohľadom na výrobu vína v tradičnej tokajskej oblasti. Vyjadruje spojenie modernej architektúry vinárstva, ubytovania, reštaurácie a zážitkov.
Nielen o víne sme sa porozprávali s marketingovým a PR manažérom Chateau Grand Bari pánom Krištínom.
Ste mladé vinárstvo ležiace v srdci Tokajskej vinohradníckej oblasti. Prečo ste sa rozhodli, založiť si vinárstvo práve tu? Čo Vás k tomu inšpirovalo?
Tokaj je unikát v rámci sveta. Jedná sa o najmenšiu vinohradníckych oblasť na Slovensku a jednu z najstarších oblastí sveta, kde sa darí dopestovať hrozno na výrobu prírodne sladkých vín. Vinohradnícka oblasť Tokaj je známa pre svoje geografické a klimatické špecifiká, ktoré umožňujú tokajským odrodám prosperovať a tvoriť povestné cibéby. Málo sa však hovorí o jedinečnosti samotnej pôdy. Jej hodnota spočíva vo vulkanických horninách, ktoré sú natoľko špecifické, že pomohli presne vymedziť Tokajskú oblasť z hľadiska terroiru.
Podľa uznávaného profesora geológie, p. Ivana Krausa, je práve tokajský terroir jedným z najvzácnejších na svete – pretože sa v rámci neho výrazne prejavuje väzba medzi pôdou a pôvodnou materskou horninou. Navyše, takmer celé územie našich vinohradníckych honov spadá z hľadiska terroiru do tej najkvalitnejšej kategórie 1A. Označenie terroir robí víno identifikovateľným a rozpoznateľným pre svoje osobité vlastnosti. Tie sú dané prírodnými podmienkami, výrobnými postupmi, tradíciami a v neposlednom rade konkrétnym územím (vinohradníckou oblasťou).
Chateau Grand Bari je názov spojení s touto oblasťou, môžete nám prezradiť, ako vznikol?
Názov vinárstva vznikol z názvu obce Veľká Bara – GRAND BARI. Málo kto však vie, že túto oblasť prišli zveľaďovať po nájazde tatárov práve talianski prisťahovalci z mesta Bari. Následne tak obec pomenovali aj na našom území a až následným poslovenčením sa obec premenovala na Bara.
Vaše vinárstvo je často označované v štýle slovenského Toskánska? Naozaj ste sa nechali inšpirovať práve touto vinohradníckou oblasťou? Čo Vás k tomu viedlo?
Pri príprave projektu pre vinárstvo sme sa rozhodli inšpirovať prvkami talianskej architektúry. Talianom vďačíme za položenie základov prosperujúceho vinohradníctva a tiež za to, že u nás rastie výnimočná odroda Furmint.
Okrem vzdušnej architektúry a čistých línií si určite všimnete aj to, že je vinárstvo zasadené (akoby ukryté) priamo v terasovitom teréne na úpätí kopca Piliš vulkanického pôvodu. To odkazuje na dávnu tradíciu, kedy sa výrobcovia vína po stáročia schovávali pod zemou v malým pivniciach.
Pre región Tokaj je charakteristický veľký počet slnečných dní, ktoré pozitívne ovplyvňujú chuť a kvalitu vín. A keďže slnko je jej neoddeliteľnou súčasťou, rozhodli sme sa ho preniesť aj do interiéru. Celú halu s galériou sme presvetlili dômyselným presklením v hornej časti budovy.
Dnes obhospodárujete 60ha viníc, čo Vás radí medzi stredne veľké vinárstva. Dokážete všetko hrozno i spracovať, či hrozno ponúkate iným vinárstvam?
Všetko hrozno, ktoré vypestujeme v našich viniciach, slúži na výrobu nášho vína. Hrozno nepredávame.
Ktoré sú podľa vás najlepšie polohy vinohradov v Tokaji a čím sa odlišujú od ostatných v rámci Slovenska?
Variabilita geomorfologickej štruktúry pôdy vplýva na to, aký bude mať víno charakter. Rozličným zložením pôdy sa vyznačujú aj naše vinohradnícke hony: Čelejka, Ružičky, Katy, Konopisko a Piliš, na ktorých pestujeme odrody Furmint, Lipovinu a Muškát žltý.
Umiestnenie jednotlivých odrôd sme prispôsobili skladbe pôdy daných honov. Takto vieme podporiť potenciál každej jednej odrody.
Ako vás prijali ostatní vinári v Tokaji? Spolupracujte s nimi v rámci akcií?
Každý príbeh novej značky je spočiatku ťažký, no so správnymi ľuďmi a víziou je možné dosiahnuť čokoľvek.
S vinárstvami na Tokaji dnes spolupracujeme pri organizovaní väčších podujatí, ktoré majú v tejto oblasti tradíciu. Z mnohými z nich sme nadviazali priateľské vzťahy.
Ako covid ovplyvnil Vaše vinárstvo?
Pandémia má globálny dopad. Dotýka sa všetkých od bežných ľudí až po gastro prevádzky. Zmenili sme stratégiu komunikácie so zákazníkom a z časti aj predajné kanály. V čase najväčšej pandémie sme pre ľudí pripravili virtuálne degustácie, ktoré sa tešili veľkej obľube.
Priamo vo vinárstve máte i krásnu reštauráciu. Aká najzaujímavejšia kombinácia jedla a Vášho vína vás prekvapila, ktorú by ste nám odporučili?
Reštaurácia sa teší veľkej obľube, hlavne aj kvôli krásnej slnečnej terase s panaromatickým výhľadom. Ťažko vypichnúť konkrétnu kombináciu jedla, lebo každý hľadá niečo iné a preto je aj naša ponuka rôznorodá. Odporúčame napríklad grilovaný filet zo pstruha s opekanými zemiakmi, ktorý sa pekne páruje s našim VULKANOM.
Ďalšie články
Oslovili sme slovenských vinohradníkov, aby nám predstavili novinky pre tieto jarné mesiace. Všetky novinky nájdete už v predaji. Pozrite si novinky od Mrva & Stanko a Fundus Regius. Veľkú pozornosť si zaslúži 100-bodový rizling z vinárstva Pavelka!
Prečítajte si rozhovor: Oceňovaný sladký Rizling od Pavelkovcov
Od francúzskeho paradoxu po stredomorskú stravu a najnovšie štúdie o starnutí, podnecujú k debate o víne a zdraví. Na základe nových vedeckých výskumov sa nižšie v článku pozrieme na zdravotné a psycho-sociálne výhody vína.
Ovocné vína sú samostatná kapitola vo svete vín. Svojej obľube sa tešia najmä v oblastiach s chladným podnebím v Severnej Amerike, Škandinávii, ale aj na Slovensku. Spoločnosť Pereg, ktorá sídli v meste Modra, sa zaoberá výrobou ovocných aj hroznových vín. Nadväzuje na tradície predkov, ktoré prepájajú s novými poznatkami a modernou technológiou.