offerBox
1

4. 4. - Degustácia s vinárstvom Karpatská Perla

offerImage

Prvý štvrtok po Veľkonočnom období bude patriť degustácii vinárstva Karpatská Perla. Je to pekná príležitosť ochutnať tohtoročné novinky, ktoré nám príde predstaviť osobne pán Šebo.

Čítať viac

Každé šieste najlacnejšie slovenské víno ZADARMO.

right-arrow
UŽÍVATEĽSKÉ MENU
VÝBER JAZYKA
Späť Detailný filter
Späť Detailný filter
Späť
Späť
Steak s Chimichurri omáčkou - RECEPT a tip na víno

Steak s Chimichurri omáčkou - RECEPT a tip na víno

Temperamentné argentínske tango v podobe výborného receptu na argentínsky steak s bylinkovou Chimichurri omáčkou podľa našej Lenky.

Atmosféru skvelého jedla doplní výborné víno samozrejme z Argentíny z oblasti Mendóza, konkrétne z vinárstva Norton Malbec Reserva 2018.


V sobotu 17.4.2021 sa ľudia po celom svete  aspoň symbolicky spoja a otvoria si spolu fľašu vína odrody Malbec z Argentíny, aby dali hold tejto odrode a vinárom, ktorí sa o ňu s láskou starajú. Oslava Malbec Day je spojením vína, hudby a jedla. Preto si doma pripravte večer s príchuťou Argentíny ako sa patrí.

Grilovaný Argentínsky steak s Chimichurri omáčkou

Čas prípravy: 20 minút
Počet porcií: 2

Suroviny
2x Argentínsky rump steak, môže byť aj vákuovo balený po 300 g ks
Suroviny na omáčku
1 hrnček/200 ml - petržlenová vňať
1/2 hrnček - čerstvé oregáno
3 paličky čerstvého tymiánu 
2 strúčiky cesnaku  
1 ks šalotka 
1 ks červená špicatá paprika 
4 lyžice červený vínny ocot (balzamový ocot vyluhovaním z červeného vína)
1 dcl olivový olej
soľ, mleté čierne korenie - podľa chuti
 

Postup

1.    Umyté a osušené steaky grilujeme na rozpálenom grile alebo panvici z obidvoch strán približne 8 minút. Ja som zvolila Medium Well. Pozrite si odporúčania ako vybrať a pripraviť dokonalý steak.

2.    Preložíme na tanier, prikryjeme alobalom a necháme chvíľu odpočinúť, osolíme a okoreníme a môžeme pokvapkať limetkovou šťavou. 

3.    Na  omáčku nasekáme všetky suroviny najemno, pridáme olivový olej a červený vínny ocot. Dochutíme ju soľou, korením a podávame k steakom. 

Someliérka odporúča vhodné víno

Ako už samotný názov receptu napovedá, pri výbere vína by sme mali zostať v Argentíne. Nie nadarmo sa hovorí, že lokálne jedlá sa najlepšie snúbia s lokálnymi vínami. Výber konkrétneho vína závisí od úpravy mäsa a tiež omáčky. Steak je pripravený medium well a omáčka Chimichurri je výrazná a jemne pikantná.

Najlepším spoločníkom k pripravenému jedlu je plné červené víno s vyšším podielom trieslovín a jemnou sviežou kyselinkou. A taký je Malbec z vinárstva Nortona. 

Odporúčanie someliérky - Norton Malbec

Malbec Reserva 2018 má hlbokú,  tmavo fialovú farbu. Expresívna aróma ostružín, čučoriedok, fialiek  a tabaku.

Koncentrovaná ovocná chuť s hladkou zamatovou textúrou a dlhou harmonickou dochuťou. Hrozno pochádza z 80 ročných vinohradov a víno vás zaujme hustotou a kompaktnosťou.

Kúpiť na eshope.

 

Vinárstvo Norton založil v roku 1895 Edmund Palmer Norton, ktorý prišiel do Argentíny pomáhať stavať železnicu, ktorá prechádza cez Andy. Zamiloval sa do Mendózy a rozhodol sa založiť si vlastnú vinicu v Luján de Cuyo . V roku 1989 vinárstvo získal Swarovski s cieľom vytvoriť rešpektované a svetovo známe vinárstvo.

Od 2002 pracuje vo vinárstve  David Bonomi, ktorý podľa časopisu Decanter patrí do TOP 10 najlepších winemakers Južnej Ameriky. Veľký úspech zaznamenalo vinárstvo, keď Wine Spectator zaradil Norton Reserva Malbec 2010 do zoznamu 100 najlepších vín.  

Recept pripravila Lenka z WinePlanet.sk. Víno odporučila someliérka Denisa Šutáková z WinePlanet.sk.

 

Lenka vám poradí ako urobiť dokonalý steak: "Najdôležitejším faktorom prípravy vášho dokonalého steaku je kvalita mäsa, ktoré používate, preto som vybrala Rump steak z Argentíny, steak je zo stehna. Je to obľúbený steak, veľmi chudý a primerane tenký. Pred prípravou nechajte mäso na steaky pol až dve hodiny odležať pri izbovej teplote. Potom ho opláchnite vlažnou vodou. Ak máte mäso v celku nakrájajte asi 2,5 cm až 3cm hrubé rezy kolmo na svalovinu.

Pred grilovaním mäso nesoľte. Soľ by z neho vytiahla šťavu. Môžete ho potrieť trochou oleja, ale nie je to potrebné, zvlášť nie pri steakoch s dostatočným podielom tuku. Nie je panvica ako panvica - na prípravu steakov sú vhodné liatinové alebo teflónové panvice. Grilovacie panvice navyše majú drážky, ktoré odvádzajú prebytočný tuk a na mäse zanechajú peknú mriežku ako z grilu. Panvicu alebo gril poriadne rozohrejte. Vysoká teplota je dôležitá, aby sa mäso ihneď po kontakte s plochou panvice zatiahlo a šťava z neho nevytiekla.

Nastavte časovač a po uplynutí potrebnej doby mäso otočte. Keď je steak hotový, nechajte ho ešte pár minút oddýchnuť pod alobalom. Šťava sa rozplynie rovnomerne po celom kuse mäsa a jeho chuť bude všade rovnako intenzívna.!

Newsletter
Ustriehnite si zľavy, akcie a degustácie

V newslettroch vám budeme posielať aktuálne akcie na víno, degustácie alebo ďalšie zaujímavé info zo sveta vína.  Z nášho newslettru sa môžete kedykoľvek odhlásiť v jeho spodnej časti.