Práve teraz vinárstvo Pavelka prichádza so svojim novým sladkým vínom odrody Rizling rýnsky 2022, ktorý už stihol zaujať na viacerých slovenských súťažiach. Pri tejto príležitosti sme sa porozprávali s pánom Milanom Pavelkom, ktorý už niekoľko desaťročí stojí na čele vinárstva.
Spoznajte vinárstvo v znamení prírody Emiliana z Čile
Predstavujeme vám organické a biodynamické vinárstvo Emiliana z Čile. Vína z tohoto vinárstva sú doslova späté s prírodou. Ako jediné vinárstvo v Čile sa Emiliana môže pýšiť azda všetkými certifikátmi v obore biodynamiky a vzťahu k prírode.
Do 27.3. akcia na vín z Čile až do -30%!
Prečítajte si: Čo sú to BIO vína? Organické, biodynamické a naturálne vína a základné rozdiely.
Vráťme sa do začiatku vinárstva, do 90. rokov predminulého storočia, kedy v údolí Maipo neďaleko Santiaga hlavného mesta Čile vzniklo vinárstvo Emiliana. Jeho zakladateľom bolo od začiatku jasné, že najdôležitejšie je využiť svoje prostredie a terroir oblasti.
Zelené vinárstvo
Na to, aby toto všetko bolo vždy prístupné a nedotknuté modernou, si rýchlo uvedomili že jediná cesta, ktorou sa chcú vydať, je práve cesta k tradíciám a k biodynamickej agrokultúre.
Dnes po mnohých pokusoch a dlhotrvajúcich spôsoboch pestovania sa ako jediné vinárstvo v Čile, môže pýšiť azda všetkými certifikátmi v obore biodynamiky a vzťahu k prírode. Jedným z posledných veľkých úspechov bol v roku 2013, keď Emilina získala titul „Green winery of the year“.
Bude to asi aj tým, že keď sa poprechádzate vo viniciach tohto vinárstva, tak nebudete mať problém stretnúť sa z ich vlastnou hydinou, koňmi ba dokonca ani divokými lamami. Toto všetko dotvára pocit o vinárskom nebi na zemi.
Čo je to biodynamika?
Určite všade dookola počujete o známom klišé Bio a o Bio vínach, ale vinárstvo Emiliana nemá nič spoločné s tým čo nájdete už skoro všade okolo nás s týmto názvom Bio. Totiž biodynamika je komplikovaný a náročnejší spôsob pestovania viniča a aby ste dosiahli určitú "rovnováhu" medzi človekom, prírodou a vínom.
Dosiahnuť túto rovnováhu trvá až niekoľko rokov. Čo sa týka zberu hrozna, prebieha len ručne a v termínoch, ktoré sa považujú za vhodné a technologicky ideálne. Veľmi záleží od prílivu a odlivu mora, tak isto aj od rozostavenia hviezd na nebi. Samozrejme v chladnejších obdobiach prebieha práca vo viniciach a orba výlučne len pomocou ich domácich koní a byvolov.
Ošetrovanie hrozna prebieha s prírodnými produktmi a pred každou vinicou sú vysadené ruže ako detektor chorôb. Všetky priestory vinárstva sú postavené z prírodných materiálov, tak isto ako aj pivnice kde víno zrie v ich vlastných sudoch z okolitého dubu. Vinárstvo poskytuje domov celým rodinám pracovníkov aby tak vytvorili ideálne pracovné podmienky, čo sa následne odráža aj v prístupe zamestnancov k výrobe vína. V neposlednom rade aj samotné fľaše vína a etikety sú vyrobené z recyklovaného skla a papiera.
Ako chutí víno z Emiliany?
Emiliana ako prvá v histórií Čile, vyrobila biodynamické víno a to v roku 1997 a bolo ním práve ich vlajková loď Emiliana Gé. Toto víno je často krát cuvée odrôd Cabenet Sauvignon, Syrah a Carmenére a je produkované z najlepšieho hrozna z vinohradov vinárstva.
Pár rokov na to ho nasledovalo ďalšie veľké víno ktoré dostalo názov od domorodcov a to "Coyam", pomenované po prastarých stromoch, ktoré rastú v okolí vinohradov. Dnes je Coyam jedným z najlepších vín v kategórií cena & kvalita. Za prechutnanie stoja aj vína zo selekcií ako napr. Novas alebo Adobe Reserva.
Sú to šťavnaté a svieže vína z organických viníc, ktoré pekne odzrkadľujú terroir krajiny a potvrdzujú pravidlo že dobré nemusí byť výlučne len drahé.
Ďalšie články
Oslovili sme slovenských vinohradníkov, aby nám predstavili novinky pre tieto jarné mesiace. Všetky novinky nájdete už v predaji. Pozrite si novinky od Mrva & Stanko a Fundus Regius. Veľkú pozornosť si zaslúži 100-bodový rizling z vinárstva Pavelka!
Prečítajte si rozhovor: Oceňovaný sladký Rizling od Pavelkovcov
Od francúzskeho paradoxu po stredomorskú stravu a najnovšie štúdie o starnutí, podnecujú k debate o víne a zdraví. Na základe nových vedeckých výskumov sa nižšie v článku pozrieme na zdravotné a psycho-sociálne výhody vína.
Ovocné vína sú samostatná kapitola vo svete vín. Svojej obľube sa tešia najmä v oblastiach s chladným podnebím v Severnej Amerike, Škandinávii, ale aj na Slovensku. Spoločnosť Pereg, ktorá sídli v meste Modra, sa zaoberá výrobou ovocných aj hroznových vín. Nadväzuje na tradície predkov, ktoré prepájajú s novými poznatkami a modernou technológiou.