offerBox
1

18. 4. - MasterClass Chateau du Cedre na Starej Vajnorskej

offerImage

18. apríla budete mať príležitosť ochutnať v sprievode Aurore del Vitto zo Chateau du Cedre osem vín, medzi nimi aj vzácny Le Cédre Blanc.

Čítať viac

3+1 ZADARMO na ovocné vína Miluron s kódom RIBEZLA

right-arrow
UŽÍVATEĽSKÉ MENU
VÝBER JAZYKA
Späť Detailný filter
Späť Detailný filter
Späť
Späť
Spoznajte vinárstvo v znamení prírody Emiliana z Čile

Spoznajte vinárstvo v znamení prírody Emiliana z Čile

Predstavujeme vám organické a biodynamické vinárstvo Emiliana z Čile. Vína z tohoto vinárstva sú doslova späté s prírodou. Ako jediné vinárstvo v Čile sa Emiliana môže pýšiť azda všetkými certifikátmi v obore biodynamiky a vzťahu k prírode.

Do 27.3. akcia na vín z Čile až do -30%!

Prečítajte si: Čo sú to BIO vína? Organické, biodynamické a naturálne vína a základné rozdiely.


Vráťme sa do začiatku vinárstva, do 90. rokov predminulého storočia, kedy v údolí Maipo neďaleko Santiaga hlavného mesta Čile vzniklo vinárstvo Emiliana. Jeho zakladateľom bolo od začiatku jasné, že najdôležitejšie je využiť svoje prostredie a terroir oblasti.

Zelené vinárstvo

Na to, aby toto všetko bolo vždy prístupné a nedotknuté modernou, si rýchlo uvedomili že jediná cesta, ktorou sa chcú vydať, je práve cesta k tradíciám a k biodynamickej agrokultúre.

Dnes po mnohých pokusoch a dlhotrvajúcich spôsoboch pestovania sa ako jediné vinárstvo v Čile, môže pýšiť azda všetkými certifikátmi v obore biodynamiky a vzťahu k prírode. Jedným z posledných veľkých úspechov bol v roku 2013, keď Emilina získala titul „Green winery of the year“.

Bude to asi aj tým, že keď sa poprechádzate vo viniciach tohto vinárstva, tak nebudete mať problém stretnúť sa z ich vlastnou hydinou, koňmi ba dokonca ani divokými lamami. Toto všetko dotvára pocit o vinárskom nebi na zemi. 

Čo je to biodynamika? 

Určite všade dookola počujete o známom klišé Bio a o Bio vínach, ale vinárstvo Emiliana nemá nič spoločné s tým čo nájdete už skoro všade okolo nás s týmto názvom Bio. Totiž biodynamika je komplikovaný a náročnejší spôsob pestovania viniča a aby ste dosiahli určitú "rovnováhu" medzi človekom, prírodou a vínom.

Dosiahnuť túto rovnováhu trvá až niekoľko rokov. Čo sa týka zberu hrozna, prebieha len ručne a v termínoch, ktoré sa považujú za vhodné a technologicky ideálne. Veľmi záleží od prílivu a odlivu mora, tak isto aj od rozostavenia hviezd na nebi. Samozrejme v chladnejších obdobiach prebieha práca vo viniciach a orba výlučne len pomocou ich domácich koní a byvolov.

Ošetrovanie hrozna prebieha s prírodnými produktmi a pred každou vinicou sú vysadené ruže ako detektor chorôb. Všetky priestory vinárstva sú postavené z prírodných materiálov, tak isto ako aj pivnice kde víno zrie v ich vlastných sudoch z okolitého dubu. Vinárstvo poskytuje domov  celým rodinám pracovníkov aby tak vytvorili ideálne pracovné podmienky, čo sa následne odráža aj v prístupe zamestnancov k výrobe vína.  V neposlednom rade aj samotné fľaše vína a etikety sú vyrobené z recyklovaného skla a papiera.

 

Ako chutí víno z Emiliany?

Emiliana ako prvá v histórií Čile, vyrobila biodynamické víno a to v roku 1997 a bolo ním práve ich vlajková loď Emiliana Gé. Toto víno je často krát cuvée odrôd Cabenet Sauvignon, Syrah a Carmenére a je produkované z najlepšieho hrozna z vinohradov vinárstva.

Pár rokov na to ho nasledovalo ďalšie veľké víno ktoré dostalo názov od domorodcov a to "Coyam", pomenované po prastarých stromoch, ktoré rastú v okolí vinohradov. Dnes je Coyam jedným z najlepších vín v kategórií cena & kvalita. Za prechutnanie stoja aj vína zo selekcií ako napr. Novas alebo Adobe Reserva.

Sú to šťavnaté a svieže vína z organických viníc, ktoré pekne odzrkadľujú terroir krajiny a potvrdzujú pravidlo že dobré nemusí byť výlučne len drahé.

Newsletter
Ustriehnite si zľavy, akcie a degustácie

V newslettroch vám budeme posielať aktuálne akcie na víno, degustácie alebo ďalšie zaujímavé info zo sveta vína.  Z nášho newslettru sa môžete kedykoľvek odhlásiť v jeho spodnej časti.