offerBox
1

4. 4. - Degustácia s vinárstvom Karpatská Perla

offerImage

Prvý štvrtok po Veľkonočnom období bude patriť degustácii vinárstva Karpatská Perla. Je to pekná príležitosť ochutnať tohtoročné novinky, ktoré nám príde predstaviť osobne pán Šebo.

Čítať viac

Každé šieste najlacnejšie slovenské víno ZADARMO.

right-arrow
UŽÍVATEĽSKÉ MENU
VÝBER JAZYKA
Späť Detailný filter
Späť Detailný filter
Späť
Späť
Spoznajte vinárstvo v znamení prírody Emiliana z Čile

Spoznajte vinárstvo v znamení prírody Emiliana z Čile

Predstavujeme vám organické a biodynamické vinárstvo Emiliana z Čile. Vína z tohoto vinárstva sú doslova späté s prírodou. Ako jediné vinárstvo v Čile sa Emiliana môže pýšiť azda všetkými certifikátmi v obore biodynamiky a vzťahu k prírode.

Do 27.3. akcia na vín z Čile až do -30%!

Prečítajte si: Čo sú to BIO vína? Organické, biodynamické a naturálne vína a základné rozdiely.


Vráťme sa do začiatku vinárstva, do 90. rokov predminulého storočia, kedy v údolí Maipo neďaleko Santiaga hlavného mesta Čile vzniklo vinárstvo Emiliana. Jeho zakladateľom bolo od začiatku jasné, že najdôležitejšie je využiť svoje prostredie a terroir oblasti.

Zelené vinárstvo

Na to, aby toto všetko bolo vždy prístupné a nedotknuté modernou, si rýchlo uvedomili že jediná cesta, ktorou sa chcú vydať, je práve cesta k tradíciám a k biodynamickej agrokultúre.

Dnes po mnohých pokusoch a dlhotrvajúcich spôsoboch pestovania sa ako jediné vinárstvo v Čile, môže pýšiť azda všetkými certifikátmi v obore biodynamiky a vzťahu k prírode. Jedným z posledných veľkých úspechov bol v roku 2013, keď Emilina získala titul „Green winery of the year“.

Bude to asi aj tým, že keď sa poprechádzate vo viniciach tohto vinárstva, tak nebudete mať problém stretnúť sa z ich vlastnou hydinou, koňmi ba dokonca ani divokými lamami. Toto všetko dotvára pocit o vinárskom nebi na zemi. 

Čo je to biodynamika? 

Určite všade dookola počujete o známom klišé Bio a o Bio vínach, ale vinárstvo Emiliana nemá nič spoločné s tým čo nájdete už skoro všade okolo nás s týmto názvom Bio. Totiž biodynamika je komplikovaný a náročnejší spôsob pestovania viniča a aby ste dosiahli určitú "rovnováhu" medzi človekom, prírodou a vínom.

Dosiahnuť túto rovnováhu trvá až niekoľko rokov. Čo sa týka zberu hrozna, prebieha len ručne a v termínoch, ktoré sa považujú za vhodné a technologicky ideálne. Veľmi záleží od prílivu a odlivu mora, tak isto aj od rozostavenia hviezd na nebi. Samozrejme v chladnejších obdobiach prebieha práca vo viniciach a orba výlučne len pomocou ich domácich koní a byvolov.

Ošetrovanie hrozna prebieha s prírodnými produktmi a pred každou vinicou sú vysadené ruže ako detektor chorôb. Všetky priestory vinárstva sú postavené z prírodných materiálov, tak isto ako aj pivnice kde víno zrie v ich vlastných sudoch z okolitého dubu. Vinárstvo poskytuje domov  celým rodinám pracovníkov aby tak vytvorili ideálne pracovné podmienky, čo sa následne odráža aj v prístupe zamestnancov k výrobe vína.  V neposlednom rade aj samotné fľaše vína a etikety sú vyrobené z recyklovaného skla a papiera.

 

Ako chutí víno z Emiliany?

Emiliana ako prvá v histórií Čile, vyrobila biodynamické víno a to v roku 1997 a bolo ním práve ich vlajková loď Emiliana Gé. Toto víno je často krát cuvée odrôd Cabenet Sauvignon, Syrah a Carmenére a je produkované z najlepšieho hrozna z vinohradov vinárstva.

Pár rokov na to ho nasledovalo ďalšie veľké víno ktoré dostalo názov od domorodcov a to "Coyam", pomenované po prastarých stromoch, ktoré rastú v okolí vinohradov. Dnes je Coyam jedným z najlepších vín v kategórií cena & kvalita. Za prechutnanie stoja aj vína zo selekcií ako napr. Novas alebo Adobe Reserva.

Sú to šťavnaté a svieže vína z organických viníc, ktoré pekne odzrkadľujú terroir krajiny a potvrdzujú pravidlo že dobré nemusí byť výlučne len drahé.

Newsletter
Ustriehnite si zľavy, akcie a degustácie

V newslettroch vám budeme posielať aktuálne akcie na víno, degustácie alebo ďalšie zaujímavé info zo sveta vína.  Z nášho newslettru sa môžete kedykoľvek odhlásiť v jeho spodnej časti.