Svätovavrinecké alebo St. Laurent? U nás podceňovaná, v Rakúsku jedna z troch nosných modrých odrôd. Svätovavrinecké zo Stiftu je považované za jedno z najlepších vín z tejto odrody vo svete. Počas Masterclassu, ktorý sa uskutočnil 21.3.2024, sme mali príležitosť ochutnať sedem vín z piatich ročníkov a jedno víno - novinku v sprievode exportného manažéra vinárstva Teodora Iennaca a someliera Corner & Co. Rasťa Šutáka.
Aké sú vína zo španielskej oblasti La Rioja? Prečítate si ďalší náš článok!
Oblasť Rioja sa nachádza v severnej časti stredného Španielska na rieke Ebro a hrozno sa tu pestuje na rozlohe 57 tisíc hektárov. Panujú tu ideálne podmienky na pestovanie viniča, oblasť si svoju reputáciu vybudovala na červených vínach, dorobených z pôvodnej španielskej sorty Tempranillo. Tá je známa svojim skorým dozrievaním, ako už napovedá jej meno.
Rioja - synonymum španielského vína
Vína z Rioja sú skvelou zmesou zrelého ovocia a zemitých príchutí, jednou nohou v Novom svete a druhou v Starom, táto španielska oblasť produkuje vína sviežeho charakteru, ktoré voňajú po lesnom ovocí a čerešniach, a vekom len naberajú na zamatovosti a kráse.
Najväčším pestovateľom v oblasti Rioja je spoločnosť El Coto. Aj napriek pomerne krátkej histórii sa El Coto úspešne presadzuje v segmente hodnotných vín z apelácie s ohľadom na cenu.
Od začiatku svojej existencie sa vinárstvo sústreďuje na produkciu kvalitného hrozna ako najdôležitejšieho predpokladu pre výrobu špičkových vín, ktorých milovníci obdivujú ich zamatovo jemný profil s harmonickým prejavom vyzrievania v sudoch.
Hneď vedľa sa nachádza ďalšia oblasť s neuveriteľným potenciálom, Cigales. Vína z nej však pôsobia oproti Ribere ľahšie a jemnejšie. Asi 30 vinárstiev na seba v poslednej dobe upriamuje pozornosť najmä ružovými vínami. Medzi ne patrí aj Finca Museum, ktorá patrí do vlastníctva spoločnosti Barón de Ley. Starostlivá vinifikácia s dôrazom na detail pomáha vytvárať ušľachtilé vína s rukopisom oblasti. Na vrchole ponuky stojí unikátne a limitované Numerus Clausus v číslovanej fľaši z najstarších klonov.
Jerez a nezabudnuteľné sherry
Jednou z najzaujímavejších oblastí je rozhodne región Jerez, po ktorom dostalo svoje meno aj sherry - ktoré sa po španielsky volá jerez. Silné víno vyrábané z miestnych odrôd bieleho hrozna má ľahkú a suchú chuť a podobne ako mnoho ďalších vín, sherry je dnes registrovanou značkou a pýšiť sa týmto označením môžu len vína z provincií Cádiz, Sanlúcar de Barrameda a El Puerto de Santa María.
Jedna z najmenších bodegas v Jereze je spoločnosť Ximenez Spínola, ktorá sa zameriava na odrodu Pedro Ximénez. Vinárstvo založil v roku 1729 Phelipe Antonio Zarzana Spínola a dnes spoločnosť obhospodaruje 16 hektárov organických vinohradov. Filozofiou je ponúkať klientom mimoriadne kvalitné vína, ktoré sa vymedzujú kritériám apelácii. Bodega produkuje tiež skvelé Brandy de Jerez, ako aj nefiltrovaný vínny ocot.
Ďalším známym menom je Sánchez Romate, ktorý patrí v oblasti Jerez medzi najväčších producentov v rodinnom vlastníctve. Vedeli ste, že rešpektované vinárstvo bolo v minulosti pravidelným dodávateľom vín na anglický kráľovský dvor, či do Vatikánu? Nečudo, že sa v pivnici bodegy skrýva množstvo vzácnych vín ešte z minulého storočia. Ich prioritou je však momentálne Sherry a ich brandy Cardenal Mendoza patrí medzi najobľúbenejšie z Jerezu.
Ešte pred niekoľkými desiatkami rokov to bola skôr kvantita nad kvalitou, ktorá určovala hodnotenie a všeobecnú mienku o španielskych vínach. Dnes to je robustné červené, svieže biele, osviežujúce ružové, šumivé cava alebo luxusné sherry - v Španielsku nájdete takmer neobmedzený výber kvalitných vín. Dozrievať im a celému priemyslu síce chvíľu trvalo, no dnes prestíž španielskeho vinárstva siaha do vzrušujúcich výšok.
Ďalšie články
Víno a sex rozhodne nie je kombinácia, ktoré vám napadne okamžite. Avšak, aj keď o tom nehovoríme, víno sa neustále používa ako spoločenský prvok, čo nás viedlo k zamysleniu...
Zdroj: Winefolly
Ladislav a Margita Šebovci si jednoznačne zakladajú na pôvode hrozna. Ako jedny z mála slovenských vinárov plynule nadviazali na rodinnú tradíciu vinohradníctva a výroby vína. Znalosti práce vo vinici a umenie výroby vína dostali do vienka od svojich rodičov.
Srdečne vás pozývame ochutnať všetky perly z vinárstva Karpatská Perla na podujatí Pekné víno s rozhľadom, ktoré sa koná už 23. marca.
Každá rodina má svoje vlastné veľkonočné menu. Varia sa údené šunky, pripravujú plnky s bylinkami alebo nadýchaný piškótový baranček. K tomuto sviatku jednoducho patrí dobré jedlo a pitie. Dokonalé gurmánske výtvory si žiadajú aj správne zvolené víno. Užite si párovanie veľkonočných jedál so slovenskými vínami.
Pripravte sa na veľkonočné sviatky s kvalitnými vínami zo Slovenska. Výber vín somelierky.
Inšpirujte sa na blogu: Slovenské vína na Veľkú noc