offerBox
1

4. 4. - Degustácia s vinárstvom Karpatská Perla

offerImage

Prvý štvrtok po Veľkonočnom období bude patriť degustácii vinárstva Karpatská Perla. Je to pekná príležitosť ochutnať tohtoročné novinky, ktoré nám príde predstaviť osobne pán Šebo.

Čítať viac

Každé šieste najlacnejšie slovenské víno ZADARMO.

right-arrow
UŽÍVATEĽSKÉ MENU
VÝBER JAZYKA
Späť Detailný filter
Späť Detailný filter
Späť
Späť
Spoznajte vinárske oblasti Španielska

Spoznajte vinárske oblasti Španielska

Len dva španielske regióny majú označenie DOCa, a to Rioja a Priorat. Patria medzi vlajkové lode španielskej výroby vín a práve v týchto oblastiach sídlia niektoré z najvýznamnejších vinohradníckych spoločností. 


Aké sú vína zo španielskej oblasti La Rioja? Prečítate si ďalší náš článok!

Oblasť Rioja sa nachádza v severnej časti stredného Španielska na rieke Ebro a hrozno sa tu pestuje na rozlohe 57 tisíc hektárov. Panujú tu ideálne podmienky na pestovanie viniča, oblasť si svoju reputáciu vybudovala na červených vínach, dorobených z pôvodnej španielskej sorty Tempranillo. Tá je známa svojim skorým dozrievaním, ako už napovedá jej meno.

Rioja - synonymum španielského vína         

Vína z Rioja sú skvelou zmesou zrelého ovocia a zemitých príchutí, jednou nohou v Novom svete a druhou v Starom, táto španielska oblasť produkuje vína sviežeho charakteru, ktoré voňajú po lesnom ovocí a čerešniach, a vekom len naberajú na zamatovosti a kráse.

Najväčším pestovateľom v oblasti Rioja je spoločnosť El Coto. Aj napriek pomerne krátkej histórii sa El Coto úspešne presadzuje v segmente hodnotných vín z apelácie s ohľadom na cenu.

Od začiatku svojej existencie sa vinárstvo sústreďuje na produkciu kvalitného hrozna ako najdôležitejšieho predpokladu pre výrobu špičkových vín, ktorých milovníci obdivujú ich zamatovo jemný profil s harmonickým prejavom vyzrievania v sudoch.  

Hneď vedľa sa nachádza ďalšia oblasť s neuveriteľným potenciálom, Cigales. Vína z nej však pôsobia oproti Ribere ľahšie a jemnejšie. Asi 30 vinárstiev na seba v poslednej dobe upriamuje pozornosť najmä ružovými vínami. Medzi ne patrí aj Finca Museum, ktorá patrí do vlastníctva spoločnosti Barón de Ley. Starostlivá vinifikácia s dôrazom na detail pomáha vytvárať ušľachtilé vína s rukopisom oblasti. Na vrchole ponuky stojí unikátne a limitované Numerus Clausus v číslovanej fľaši z najstarších klonov.

Jerez a nezabudnuteľné sherry

Jednou z najzaujímavejších oblastí je rozhodne región Jerez, po ktorom dostalo svoje meno aj sherry - ktoré sa po španielsky volá jerez. Silné víno vyrábané z miestnych odrôd bieleho hrozna má ľahkú a suchú chuť a podobne ako mnoho ďalších vín, sherry je dnes registrovanou značkou a pýšiť sa týmto označením môžu len vína z provincií Cádiz, Sanlúcar de Barrameda a El Puerto de Santa María.

Jedna z najmenších bodegas v Jereze je spoločnosť Ximenez Spínola, ktorá sa zameriava na odrodu Pedro Ximénez. Vinárstvo založil v roku 1729 Phelipe Antonio Zarzana Spínola a dnes spoločnosť obhospodaruje 16 hektárov organických vinohradov. Filozofiou je ponúkať klientom mimoriadne kvalitné vína, ktoré sa vymedzujú kritériám apelácii. Bodega produkuje tiež skvelé Brandy de Jerez, ako aj nefiltrovaný vínny ocot.

Ďalším známym menom je Sánchez Romate, ktorý patrí v oblasti Jerez medzi najväčších producentov v rodinnom vlastníctve. Vedeli ste, že rešpektované vinárstvo bolo v minulosti pravidelným dodávateľom vín na anglický kráľovský dvor, či do Vatikánu? Nečudo, že sa v pivnici bodegy skrýva množstvo vzácnych vín ešte z minulého storočia. Ich prioritou je však momentálne Sherry a ich brandy Cardenal Mendoza patrí medzi najobľúbenejšie z Jerezu.

Ešte pred niekoľkými desiatkami rokov to bola skôr kvantita nad kvalitou, ktorá určovala hodnotenie a všeobecnú mienku o španielskych vínach. Dnes to je robustné červené, svieže biele, osviežujúce ružové, šumivé cava alebo luxusné sherry - v Španielsku nájdete takmer neobmedzený výber kvalitných vín. Dozrievať im a celému priemyslu síce chvíľu trvalo, no dnes prestíž španielskeho vinárstva siaha do vzrušujúcich výšok. 

 

 

Newsletter
Ustriehnite si zľavy, akcie a degustácie

V newslettroch vám budeme posielať aktuálne akcie na víno, degustácie alebo ďalšie zaujímavé info zo sveta vína.  Z nášho newslettru sa môžete kedykoľvek odhlásiť v jeho spodnej časti.