offerBox
1

3. 5. - Degustácia vín El Coto s 5-chodovou večerou v Hoteli Elizabeth

offerImage

Pozývame vás na degustáciu vín El Coto do Hotela Elizabeth, ktorý sa nachádza v srdci mesta Trenčín priamo pod stredovekým hradom. Môžete sa tešiť na kvalitné španielske vína El Coto, ktoré budú podávané k 5-chodovej degustačnej večeri. 

Čítať viac

3+1 ZADARMO na ovocné vína Miluron s kódom RIBEZLA

right-arrow
UŽÍVATEĽSKÉ MENU
VÝBER JAZYKA
Späť Detailný filter
Späť Detailný filter
Späť
Späť
Spoznajte Veltlín či Grüner Veltliner

Spoznajte Veltlín či Grüner Veltliner

Grűner Veltliner - Veltlínske zelené je v Rakúsku najvýznamnejšou pestovanou bielou odrodou, ktorá zaberá takmer tretinu viníc a nie je ťažké pochopiť prečo. Je to odroda, ktorá má úspech v rôznych štýloch.

V 50. rokoch 20. storočia sa stala najrozšírenejšou odrodou vďaka zavedeniu vzdelávacieho systému Hochkultur Lenza Mosera.


Dnes sa pestuje najmä v Niederösterreich a severnom Burgenlande. Táto odroda má osobitné postavenie vo viacerých vinohradníckych oblastiach. Aj keď sa jeho pestovanie v rokoch 1999 až 2020 znížilo, stále si udržiava dominantné postavenie na celkovej ploche vinohradov v Rakúsku.

História

Predpokladá sa, že Veltlínske zelené pochádza z rímskych čias, pričom jeho názov je odvodený od Veltlín (Valtellina) v severnom Taliansku, hoci ampelografi a historici vína ešte nenašli spojenie medzi odrodou a talianskou obcou. Pravdepodobne pochádza z Rakúska. Súčasný názov sa prvýkrát objavil v dokumente v roku 1855; predtým to bolo známe ako Weißgipfler. Až v 30. rokoch 20. storočia sa Veltlínske zelené ustálilo ako štandardný názov. V roku 2007 DNA analýza potvrdila, že Veltlínske zelené vzniklo prirodzeným krížením odrody Savagnin (Tramín) a neznámeho rakúskeho viniča z dediny Sankt Georgen am Leithagebirge, ktorá sa nachádza mimo Eisenstadtu v regióne Burgenland vo východnom Rakúsku. Prvýkrát bol nájdený v roku 2000 v zarastenej časti pasienkov na mieste, kde od konca 19. storočia nebol žiadny vinohrad, a predpokladá sa, že bol posledným viničom v tejto lokalite na viac ako storočie. Miestni odborníci nevedeli určiť odrodu viniča. Až keď v roku 2005 hrozilo jej vytrhnutie, odobrali sa ďalšie vzorky, ktoré sa neskôr analyzovali v Klosterneuburgu. Genetická analýza vykonaná Ferdinandom Regnerom v nasledujúcich rokoch dokázala určiť, že St. Georgener-Rebe je rodičovskou odrodou Veltlínskeho zeleného.

St. Georgener-Rebe bol kedysi známy pod synonymom Grüner Muskateller, ale zdá sa, že nemá žiadny priamy vzťah k muškátovej rodine. Vo februári 2011 neznámy útočník vandalizoval a vážne porezal na niekoľkých miestach jediný vinič St. Georgener-Rebe, o ktorom sa predpokladalo, že má viac ako 500 rokov. Vinič prežil, rakúska vláda ho vyhlásila za chránenú prírodnú pamiatku. Ampelografi v súčasnosti množia odrezky viniča na výsadbu viniča a komerčné pestovanie.

Grűner Veltliner má status DAC v piatich regiónoch - Weinviertel, kde je jedinou povolenou odrodou,  Leithaberg, kde sa môže vyrábať ako samostatná odroda alebo v zmesi s Pinot blanc, Chardonnay a Neuburské. Traisental, Kremstal a Kamptal, kde je vysadený spolu s Rizlingom. Pozdĺž Dunaja na západ od Viedne, vo Wachau, Kremstal a Kamptal, Grűner Veltliner rastie na terasách, vína z Wachau majú vlastnú klasifikáciu pomocou jedinečného regionálneho klasifikačného systému – Steinfeder, Federspiel a Smaragd. Výsledkom je veľmi čisté, minerálne víno schopné dlhého vyzrievania, ktoré obstojí v porovnaní s niektorými veľkými vínami sveta. 

Mimo Rakúska

Okrem Rakúska sa Veltlínske zelené pestuje  v Českej republike, na Slovensku, Maďarsku, Taliansku a Nemecku. V Českej republike a na Slovensku je známe ako Veltlín alebo Veltínské zelené. V Maďarsku ako Zöld Veltlini, v Slovinsku pod názvom Zeleni Vetlinac. Niektoré výsadby možno nájsť aj v regióne Rheinhessen v Nemecku a Alto Adige v Taliansku.

Veltlínske zelené sa pestuje aj v regiónoch Severnej Ameriky. V USA ho možno nájsť v rôznych štátoch ako Kalifornia, Oregon, Maryland, New Jersey, Pensylvánia, Virgínia a Washington. Výsadby Veltlínskeho zeleného v Kanade sú sústredené v Britskej Kolumbii. Taktiež ho nájdete aj Austrálii – najmä v Adelaide Hills a v novozélandských regiónoch Gisborne, Marlborough a Central Otago.

Ako chutí

Veltlínske zelené je všestranná odroda  a môže produkovať širokú škálu vín, od šumivých, tichých, ľahkých až po bohaté a koncentrované. Má tendenciu ponúkať vína s tónmi citrónu, limetky a grapefruitu. Najlepšie sladké vína vyrobené z Veltlínskeho zeleného sa vyznačujú výraznou arómou perníkového korenia a kôstkového ovocia s bohatým, plným pocitom v ústach, ktorý je vyvážený sviežou kyselinkou.

Veltlín a gastronómia

Vína odrody Grüner Veltliner sa spájajú s klasickými rakúskymi jedlami. Skvelá je kombinácia s teľacím vysmážaným rezňom a rakúskym zemiakovým šalátom. Taktiež výborný partner k restovaným teľacím ľadvinkám. Je to tiež jedno z mála tichých vín, ktoré odolávajú náročným zeleninovým jedlám ako sú artičoky a grilovaná špargľa. Často sa kombinuje i ázijskými pokrmami. 

Somelierka odporúča: Winzer Krems Grüner Veltliner Edition Chremisa 2021Winzer Krems Grüner Veltliner Kremser Sandgrube 2021Zillinger WEINTAL Grüner Veltliner BIO 2019Zillinger HIRSCHENREYN Grüner Veltliner BIO 2020Weingut Frischengruber Grüner Veltliner Smaragd Ried Kreuzberg 2021Weingut Frischengruber Grüner Veltliner Smaragd Ried Kirnberg 2021Weingut Frischengruber Grüner Veltliner Federspiel Frauenweingärten 2021

Newsletter
Ustriehnite si zľavy, akcie a degustácie

V newslettroch vám budeme posielať aktuálne akcie na víno, degustácie alebo ďalšie zaujímavé info zo sveta vína.  Z nášho newslettru sa môžete kedykoľvek odhlásiť v jeho spodnej časti.