offerBox
1

4. 4. - Degustácia s vinárstvom Karpatská Perla

offerImage

Prvý štvrtok po Veľkonočnom období bude patriť degustácii vinárstva Karpatská Perla. Je to pekná príležitosť ochutnať tohtoročné novinky, ktoré nám príde predstaviť osobne pán Šebo.

Čítať viac

Každé šieste najlacnejšie slovenské víno ZADARMO.

right-arrow
UŽÍVATEĽSKÉ MENU
VÝBER JAZYKA
Späť Detailný filter
Späť Detailný filter
Späť
Späť
Slovenské červené vína

Slovenské červené vína

Slovensko bolo vždy krajinou bielych a neskôr ružových vín. Či už Rizling, Veltlín alebo Tramín patrili k stáliciam vo vinohradoch.

Z modrých odrôd vo vinici dominovala Frankovka, Svätovavrinecké a Modrý Portugal. Neskôr ich vytlačil Cabernet Sauvignon a v poslednom čase novošľachtence.


Veľa ľudí nepriťahujú slovenské červené vína. Odôvodňujú to tým, že nie sú dostatočne plné a bývajú príliš suché. Lenže ako sa ukazuje, to je práve devíziou slovenských červených.

Vo svete  sú momentálne uprednostňované ľahšie, ovocné červené vína, ktoré odrážajú svoj pôvod. Je to aj vplyvom klimatického otepľovania. Dnes nie je problém nechať hrozno vo vinohrade prezrieť do cukornatosti nad 28°NM. Práve naopak, je to o skúsenosti vinohradníka, ktorý svojmu viniču rozumie a vie, kedy je ten správny čas zberu. Aby sa v hrozne zachovala kyselinka, ale zároveň s dostatočnou fenolickou zrelosťou  hrozna s harmonickým pomerom tanínov, cukrov a acidity. Nie nadarmo sa hovorí, že kvalitné víno vzniká vo vinohrade.

Rozhoduje kvalita hrozna a poloha

Dobré červené víno nerobia drahé a nové dubové sudy. Najdôležitejšia je kvalita hrozna, jeho následne spracovanie a až potom nasleduje vyzrievanie vína v sudoch, ktoré majú už len podčiarknuť jeho charakter. So sudmi by mal vinár pracovať s citom, nové totiž môžu víno znehodnotiť až do tej miery, že chutí ako víno s príchuťou vanilky. Slovenské červené vína by mali mať rukopis pôvodu, čo znamená zvýrazňovať ovocnosť a sviežosť. Nemali by sme zabúdať ani na odrody ako Modrý Portugal a Svätovavrinecké, ktoré sa v poslednej dobe používajú takmer len k výrobe jednoduchých vín. 

Najväčšiu úlohu pri modrých odrodách zohráva poloha a pôda. Niektoré odrody prezrievajú v teplejších oblastiach veľmi rýchlo a tiež každej odrode vyhovuje iný typ pôdy. Vysádzať napríklad odrodu Dunaj ambiciózne všade okrem Tokaja, len preto, lebo trh si ho žiada, nemusí byť prezieravé. 

Veľký vplyv na červené vína má na Slovensku ročník. Každý vinohradnícky rok je iný a to sa musí odraziť i vo víne. Nie každý rok dozreje hrozno rovnako. Predvídavosťou pri výsadbe sa môže vinohrad prispôsobiť zmenám klímy. Hlavne v spojení s ekologickým prístupom, ktorý v dlhšom časovom horizonte umožňuje rastlinám sa lepšie prispôsobiť. 

Každým rokom nám klesá počet rodiacich vinohradov a terajšia situácia vinárom nepomáha. Hrozí nám, že menší pestovatelia budú pestovať hrozno už len ako hobby popri inej práci. Za týchto podmienok je táto poľnohospodárska činnosť neatraktívna s predstavou riadiť vinárstvo z kancelárie. Vinohrad je však stále najdôležitejšie miesto, kde sa všetko podstatné rodí a odohráva.

Výhodou slovenských červených vín je ich „cool climate“ charakter s ovocnou sviežosťou a zdravými trieslovinami.  Ideálny partner k našej tradičnej kuchyni, ktorá je úplne odlišná od tej stredomorskej.  Čo neznamená, že k zubáčovi  alebo králikovi na zelenine si nemôžete otvoriť ľahko podchladený, mladý Portugal. Dnes je trendom klásť dôraz na tradície. Netreba sa prispôsobovať, práve naopak, treba sa prezentovať takými slovenskými červenými vínami, aké nám naše podmienky dovoľujú a aké si sami doma vieme najviac ceniť.

Pri výbere červeného vína rozhoduje taktiež cena a obal /tvar fľaše a etiketa/. Veľa ľudí tvrdí, že cena slovenských vín je vysoká oproti zahraničným červeným vínam.  Na Slovensku nemáme také klimatické podmienky na výrobu rovnakého množstva vín ako napr. v Čile. Lokalita, orientácia a charakter našich vinohradov uprednostňujú produkciu veľmi kvalitných až sofistikovaných vín s prejavom malých parciel. Snaha podobať sa na španielske či talianske vína aj váhou fľaše či množstvom nových sudov pri ich vyzrievaní, nie je šťastná. 

Inšpirujte sa výberom someliéra: TOP vína zo Slovenska

Newsletter
Ustriehnite si zľavy, akcie a degustácie

V newslettroch vám budeme posielať aktuálne akcie na víno, degustácie alebo ďalšie zaujímavé info zo sveta vína.  Z nášho newslettru sa môžete kedykoľvek odhlásiť v jeho spodnej časti.