Od francúzskeho paradoxu po stredomorskú stravu a najnovšie štúdie o starnutí, podnecujú k debate o víne a zdraví. Na základe nových vedeckých výskumov sa nižšie v článku pozrieme na zdravotné a psycho-sociálne výhody vína.
Slovenské červené vína
Slovensko bolo vždy krajinou bielych a neskôr ružových vín. Či už Rizling, Veltlín alebo Tramín patrili k stáliciam vo vinohradoch.
Z modrých odrôd vo vinici dominovala Frankovka, Svätovavrinecké a Modrý Portugal. Neskôr ich vytlačil Cabernet Sauvignon a v poslednom čase novošľachtence.
Veľa ľudí nepriťahujú slovenské červené vína. Odôvodňujú to tým, že nie sú dostatočne plné a bývajú príliš suché. Lenže ako sa ukazuje, to je práve devíziou slovenských červených.
Vo svete sú momentálne uprednostňované ľahšie, ovocné červené vína, ktoré odrážajú svoj pôvod. Je to aj vplyvom klimatického otepľovania. Dnes nie je problém nechať hrozno vo vinohrade prezrieť do cukornatosti nad 28°NM. Práve naopak, je to o skúsenosti vinohradníka, ktorý svojmu viniču rozumie a vie, kedy je ten správny čas zberu. Aby sa v hrozne zachovala kyselinka, ale zároveň s dostatočnou fenolickou zrelosťou hrozna s harmonickým pomerom tanínov, cukrov a acidity. Nie nadarmo sa hovorí, že kvalitné víno vzniká vo vinohrade.
Rozhoduje kvalita hrozna a poloha
Dobré červené víno nerobia drahé a nové dubové sudy. Najdôležitejšia je kvalita hrozna, jeho následne spracovanie a až potom nasleduje vyzrievanie vína v sudoch, ktoré majú už len podčiarknuť jeho charakter. So sudmi by mal vinár pracovať s citom, nové totiž môžu víno znehodnotiť až do tej miery, že chutí ako víno s príchuťou vanilky. Slovenské červené vína by mali mať rukopis pôvodu, čo znamená zvýrazňovať ovocnosť a sviežosť. Nemali by sme zabúdať ani na odrody ako Modrý Portugal a Svätovavrinecké, ktoré sa v poslednej dobe používajú takmer len k výrobe jednoduchých vín.
Najväčšiu úlohu pri modrých odrodách zohráva poloha a pôda. Niektoré odrody prezrievajú v teplejších oblastiach veľmi rýchlo a tiež každej odrode vyhovuje iný typ pôdy. Vysádzať napríklad odrodu Dunaj ambiciózne všade okrem Tokaja, len preto, lebo trh si ho žiada, nemusí byť prezieravé.
Veľký vplyv na červené vína má na Slovensku ročník. Každý vinohradnícky rok je iný a to sa musí odraziť i vo víne. Nie každý rok dozreje hrozno rovnako. Predvídavosťou pri výsadbe sa môže vinohrad prispôsobiť zmenám klímy. Hlavne v spojení s ekologickým prístupom, ktorý v dlhšom časovom horizonte umožňuje rastlinám sa lepšie prispôsobiť.
Každým rokom nám klesá počet rodiacich vinohradov a terajšia situácia vinárom nepomáha. Hrozí nám, že menší pestovatelia budú pestovať hrozno už len ako hobby popri inej práci. Za týchto podmienok je táto poľnohospodárska činnosť neatraktívna s predstavou riadiť vinárstvo z kancelárie. Vinohrad je však stále najdôležitejšie miesto, kde sa všetko podstatné rodí a odohráva.
Výhodou slovenských červených vín je ich „cool climate“ charakter s ovocnou sviežosťou a zdravými trieslovinami. Ideálny partner k našej tradičnej kuchyni, ktorá je úplne odlišná od tej stredomorskej. Čo neznamená, že k zubáčovi alebo králikovi na zelenine si nemôžete otvoriť ľahko podchladený, mladý Portugal. Dnes je trendom klásť dôraz na tradície. Netreba sa prispôsobovať, práve naopak, treba sa prezentovať takými slovenskými červenými vínami, aké nám naše podmienky dovoľujú a aké si sami doma vieme najviac ceniť.
Pri výbere červeného vína rozhoduje taktiež cena a obal /tvar fľaše a etiketa/. Veľa ľudí tvrdí, že cena slovenských vín je vysoká oproti zahraničným červeným vínam. Na Slovensku nemáme také klimatické podmienky na výrobu rovnakého množstva vín ako napr. v Čile. Lokalita, orientácia a charakter našich vinohradov uprednostňujú produkciu veľmi kvalitných až sofistikovaných vín s prejavom malých parciel. Snaha podobať sa na španielske či talianske vína aj váhou fľaše či množstvom nových sudov pri ich vyzrievaní, nie je šťastná.
Inšpirujte sa výberom someliéra: TOP vína zo Slovenska
Ďalšie články
Ovocné vína sú samostatná kapitola vo svete vín. Svojej obľube sa tešia najmä v oblastiach s chladným podnebím v Severnej Amerike, Škandinávii, ale aj na Slovensku. Spoločnosť Pereg, ktorá sídli v meste Modra, sa zaoberá výrobou ovocných aj hroznových vín. Nadväzuje na tradície predkov, ktoré prepájajú s novými poznatkami a modernou technológiou.
Jarná úroda vyvoláva obraz chrumkavej, čerstvej zeleniny. Tradične býva zelenina nepriateľom vína. Horkosť v artičokoch a špargli sa často považuje za protiklad k vínu. Nebojte sa, existuje niekoľko skvelých tipov, ako si správne vybrať vína s jarným pokrmom.
Jarná ponuka vín až -40%, akcia platná len do 30.4.2024.
Emiliana je najväčšie čílske organické vinárstvo, ktoré sa každý rok 22.4. pripája k oslavám Dňa Zeme. Vinárstvo sa plne venuje organickému a biodynamickému pestovaniu hrozna a hospodáreniu, ktoré chráni našu planétu a samozrejme prináša skvelé vína.
Limitovaná akcia - vína Emiliana -40%