offerBox
1

4. 4. - Degustácia s vinárstvom Karpatská Perla

offerImage

Prvý štvrtok po Veľkonočnom období bude patriť degustácii vinárstva Karpatská Perla. Je to pekná príležitosť ochutnať tohtoročné novinky, ktoré nám príde predstaviť osobne pán Šebo.

Čítať viac

Každé šieste najlacnejšie slovenské víno ZADARMO.

right-arrow
UŽÍVATEĽSKÉ MENU
VÝBER JAZYKA
Späť Detailný filter
Späť Detailný filter
Späť
Späť
Sauvignon Blanc - kráľ vín Nového Zélandu

Sauvignon Blanc - kráľ vín Nového Zélandu

Novozélandský Sauvignon Blanc je jedným z najväčších komerčných úspechov vín vôbec. Profesionáli v oblasti vína môžu byť trochu striktní, pokiaľ ide o jeho jednoduchosť a často aj ľahkú sladkosť, no milovníci vína na celom svete ho milujú hneď, ako sa s ním zoznámia. A pre výrobcov má veľkú výhodu, že je vyrobený z produktívnej odrody hrozna a je pripravený na predaj do niekoľkých týždňov od zberu. Nie sú potrebné veľké investície do vyzrievania v dubových sudov, takže Sauvignon možno v supermarkete nájsť od približne 10 eur za fľašu.

 


Marlborough, na severe Južného ostrova, je srdcom Sauvignonu. Sauvignon Blanc tvorí 67 % všetkého novozélandského vína. Najprv mu prepadli britskí a potom americkí milovníci vína až do takej miery, že USA dovážajú viac vína z maličkého Nového Zélandu ako z Austrálie, ktorá produkuje viac ako štvornásobok. Vývoz prudko stúpal, až kým neprišiel ročník 2021, ktorý sa zmenšil o pätinu, čo je najmenšia úroda Marlborough za šesť rokov v dôsledku jarných mrazov a leta, ktoré bolo také suché, že bobuľkám hrozna chýbala šťava. V roku 2021 zažil novozélandský vinársky priemysel prvý pokles hodnoty exportu za 26 rokov.

Celý minulý rok a začiatkom roku 2022 bol sedem miliónov prípadov nedostatku Sauvignonu z Nového Zélandu a zákazníci dúfali, že tohtoročná úroda zozbieraná minulý mesiac doplní zásoby. Vinobranie však opäť zasiahlo problematické počasie. Tento rok La Niña priniesol počas dozrievania hrozna nepríjemné dažde, ktoré si v niektorých prípadoch vynútili skorý zber. Ale skutočným problémom bol nedostatok sezónnej zahraničnej pracovnej sily kvôli prísnej izolácii Nového Zélandu v reakcii na COVID-19, ktorú zhoršil náhly nárast prípadov vírusu priamo uprostred zberu. Vinári museli urobiť niekoľko obzvlášť stresujúcich rozhodnutí, v neposlednom rade ako sa udržať zdraví.

Je príliš skoro vedieť, koľko sa celkovo vyrobilo Marlborough Sauvignon Blanc 2022. Našťastie sa Sauvignon pestuje po celom svete, takže by nemalo byť príliš ťažké nájsť si alternatívy. A kvôli úspechu Marlborough Sauvignon Blanc niektorí výrobcovia na druhom konci sveta, dokonca aj v údolí Loiry, kde sa vyrábajú klasické (ale vo všeobecnosti drahšie) Sauvignony zo Sancerre a Pouilly-Fumé, prešli na aromatický štýl propagovaný v Marlborough.

Vinárstvo Villa Maria Estate

Villa Maria je najviac oceňovaným vinárstvom na Novom Zélande a právom patrí k najväčším menám Nového Zélandu v spojení s odrodou Sauvignon Blanc. Sir George Fistonich založil spolu so svojou ženou vinárstvo už v roku 1961. O rok neskôr vyrobil prvé víno. Postupne vinárstvo rástlo a dnes patrí k najlepším a k najúspešnejším vinárstvam Nového Zélandu. Ako prvé novozélandské vinárstvo  v roku 2001 prešlo na 100% vínam pod skrutkovacím uzáverom. Vinárstvo ako jedno z prvých na Novom Zélande v roku 1995 začalo propagovať udržateľnejšie vinohradnícke postupy.

Podniká kroky smerom k nulovému odpadu, znižuje emisie uhlíka a sústreďuje sa na výrobu organických vín. Už v  roku 1999 zaviedli vo vinárstve ekologické zásady. V 2007 Villa Maria dosiahla medzinárodne uznávanú certifikáciu BioGro Organic pre 21 hektárový blok v Hawke´s Bay a sa stala prvým vinárstvom na Novom Zélande, ktoré získalo certifikát BioGro. V súčasnosti je ekologicky spravovaných viac ako 30% (100 hektárov) viníc. Má 300 stálych zamestnancov. Vinohrady sa nachádzajú v štyroch oblastiach - Auckland, kde vinárstvo aj sídli, ďalej Hawke´s Bay, Gisborne a Marlborough. 

Villa Maria má v portfóliu ďalších 6 značiek - Vidal, Esk Valley, Thornbury, Riverstone, Kidnapper Cliffs a Te Awa. Distribuuje do 60 krajín sveta. Vína ponúka v šiestich kategóriách - Private Bin, Cellar Selection, EarthGarden, Reserve, Single Vineyard a Icon. Hrozno Sauvignon Blanc pochádza  z dvoch najlepších vinohradníckych oblastí  v údoliach Awatere a Wairu v Marlborough. Okrem klasických odrôd ako Sauvignon Blanc, Chardonnay, Cabernet Sauvignon, Merlot a Pinot Noir, pestujú aj Gewurztraminer, Pinot Gris, Riesling, Syrah, Grenache, Chenin Blanc, Albarino a Arneis.

Newsletter
Ustriehnite si zľavy, akcie a degustácie

V newslettroch vám budeme posielať aktuálne akcie na víno, degustácie alebo ďalšie zaujímavé info zo sveta vína.  Z nášho newslettru sa môžete kedykoľvek odhlásiť v jeho spodnej časti.