Svätovavrinecké alebo St. Laurent? U nás podceňovaná, v Rakúsku jedna z troch nosných modrých odrôd. Svätovavrinecké zo Stiftu je považované za jedno z najlepších vín z tejto odrody vo svete. Počas Masterclassu, ktorý sa uskutočnil 21.3.2024, sme mali príležitosť ochutnať sedem vín z piatich ročníkov a jedno víno - novinku v sprievode exportného manažéra vinárstva Teodora Iennaca a someliera Corner & Co. Rasťa Šutáka.
Rozpáľ gril a páruj s vínom
Slnko, gril, hudba, priatelia, zábava a samozrejme chladný drink patria k letu. Stretnutia s priateľmi a rodinou si v tomto období vážime viac ako predtým. Leto je čas využiť maximálne potenciál grilovania a spolu so správnym výberom vín skvele doplnia jedlo. Existuje veľa vín, šumivých, bielych, ružových aj červených, ktoré môžete otvárať v lete s chuťou.
Víno môže byť v skutočnosti najuniverzálnejším partnerom k jedlu s výnimkou vody. Ale keď dôjde na veľký, šťavnatý, grilovaný steak, kto si ho chce dať s vodou?
Ako párovať
Letné horúčavy prirodzene ovplyvňujú štýl vín, ktoré si ľudia najradšej vychutnávajú. Ak si chcete vybrať víno, ktoré budete párovať s grilovanými pokrmy, treba zvážiť dve veci. Po prvé, aké výdatné je jedlo a po druhé, aká je dominantná chuť? Pre ľahšie jedlá ako ryby, krevety, morské plody, hydina alebo zelenina si vyberte ľahšie víno.
Pre výdatnejšie jedlá ako klobásy, hamburgery či steaky si vyberte robustnejšie víno. Pri výbere vína je dôležitá rovnováha medzi sýtosťou jedla a telom vína. Čím je chuť jedla intenzívnejšia, tým aj víno musí byť viac intenzívnejšie.
Keď sa používajú pri grilovaní bylinky a koreniny, naplno vyniknú s vínami, ktoré majú intenzívnu vôňu aj chuť. Tučnejšie a mastnejšie pokrmy potrebujú vína s vyššou aciditou, aby sa stlmila mastnota jedla.
Inšpirujte sa ďalším párovaním na našom blogu.
Prosecco je víťaz
Leto 2021 bude patriť hlavne Proseccu, tak ako to bolo i minulý rok. Takmer každá slovenská domácnosť má doma po ruke fľašu chladeného Prosecca pre letnú príležitosť. Suché, rafinované a lahodné si môžete vychutnať kedykoľvek počas dňa a nevyžaduje si žiadny zvláštny dôvod, aby ste ho otvorili. Prosecco je celkom príjemný partner na neformálnej Garden Party, môžete si k nemu pripraviť grilované sladkovodné alebo morské ryby, morské plody, krevety či rôzne antipasty.
Ľahšie leto
Leto je ideálnym časom na objavenie alebo znovuobjavenie mnohých cností bielych vín. Ľahšie telo, ovocno herbálny charakter a osviežujúca acidita sú skvelým prostriedkom na potlačenie smädu proti teplu letných horúčav.
Vyhľadávanými odrodami v tomto období sú Sauvignon Blanc, Rizling rýnsky, Veltlínské zelené a Pinot Grigio. K ľahším úpravám rýb a hydiny s jemnou omáčkou, zeleninovo kuracím špízom na ihle bude ideálny kalich vychladeného ľahšieho bieleho vína tým správnym výberom.
Rosé je jedno z najlepších vín, ktoré si môžete počas leta dopriať. Suché ružové víno ponúka osviežujúci zážitok, či už sa opaľujete na slnku alebo sedíte v tieni. Môžete si ho vychutnať po celý deň až do večera. Kombinácia grilovaný losos alebo tuniak so zeleninovou salsou vytvorí harmóniu s ľahkým sviežim Rosé.
Ako na červené
Ak sa chystáte v lete grilovať steaky, potrebujete, červené vína so stredne plnou štruktúrou, telom a trieslovinami.
Ľahšie v tele s nižším obsahom trieslovín, ale vyšším obsahom kyselín, nižším obsahom alkoholu, postavené na ovocných tónoch. Ideálne pre oslavy teplého počasia sú červené vína odrôd ako Pinot Noir, Grenache, Nebbiolo alebo Sangiovese.
Z našich viníc uprednostnite Modrý Portugal, André, Svätovavrinecké a Frankovka modrá. Červené víno pri 14 - 16° C bude aj v lete pôsobiť osviežujúco. Ku grilovanej panenke so šampiónmi Portobello skúste Pinot Noir z Nového Zélandu a k jahňacím kotletám francúzsky Syrah bez dreva. K steakom (samozrejme závisí od prípravy a prílohy) si môžete otvoriť Tempranillo s Garnachou, Carmenére alebo i Malbec.
Neexistujú striktné pravidlá, aký štýl vína vybrať k tomu, či onomu grilovanému pokrmu.
Ďalšie články
Víno a sex rozhodne nie je kombinácia, ktoré vám napadne okamžite. Avšak, aj keď o tom nehovoríme, víno sa neustále používa ako spoločenský prvok, čo nás viedlo k zamysleniu...
Zdroj: Winefolly
Ladislav a Margita Šebovci si jednoznačne zakladajú na pôvode hrozna. Ako jedny z mála slovenských vinárov plynule nadviazali na rodinnú tradíciu vinohradníctva a výroby vína. Znalosti práce vo vinici a umenie výroby vína dostali do vienka od svojich rodičov.
Srdečne vás pozývame ochutnať všetky perly z vinárstva Karpatská Perla na podujatí Pekné víno s rozhľadom, ktoré sa koná už 23. marca.
Každá rodina má svoje vlastné veľkonočné menu. Varia sa údené šunky, pripravujú plnky s bylinkami alebo nadýchaný piškótový baranček. K tomuto sviatku jednoducho patrí dobré jedlo a pitie. Dokonalé gurmánske výtvory si žiadajú aj správne zvolené víno. Užite si párovanie veľkonočných jedál so slovenskými vínami.
Pripravte sa na veľkonočné sviatky s kvalitnými vínami zo Slovenska. Výber vín somelierky.
Inšpirujte sa na blogu: Slovenské vína na Veľkú noc