Od francúzskeho paradoxu po stredomorskú stravu a najnovšie štúdie o starnutí, podnecujú k debate o víne a zdraví. Na základe nových vedeckých výskumov sa nižšie v článku pozrieme na zdravotné a psycho-sociálne výhody vína.
Rozpáľ gril a páruj s vínom
Slnko, gril, hudba, priatelia, zábava a samozrejme chladný drink patria k letu. Stretnutia s priateľmi a rodinou si v tomto období vážime viac ako predtým. Leto je čas využiť maximálne potenciál grilovania a spolu so správnym výberom vín skvele doplnia jedlo. Existuje veľa vín, šumivých, bielych, ružových aj červených, ktoré môžete otvárať v lete s chuťou.
Víno môže byť v skutočnosti najuniverzálnejším partnerom k jedlu s výnimkou vody. Ale keď dôjde na veľký, šťavnatý, grilovaný steak, kto si ho chce dať s vodou?
Ako párovať
Letné horúčavy prirodzene ovplyvňujú štýl vín, ktoré si ľudia najradšej vychutnávajú. Ak si chcete vybrať víno, ktoré budete párovať s grilovanými pokrmy, treba zvážiť dve veci. Po prvé, aké výdatné je jedlo a po druhé, aká je dominantná chuť? Pre ľahšie jedlá ako ryby, krevety, morské plody, hydina alebo zelenina si vyberte ľahšie víno.
Pre výdatnejšie jedlá ako klobásy, hamburgery či steaky si vyberte robustnejšie víno. Pri výbere vína je dôležitá rovnováha medzi sýtosťou jedla a telom vína. Čím je chuť jedla intenzívnejšia, tým aj víno musí byť viac intenzívnejšie.
Keď sa používajú pri grilovaní bylinky a koreniny, naplno vyniknú s vínami, ktoré majú intenzívnu vôňu aj chuť. Tučnejšie a mastnejšie pokrmy potrebujú vína s vyššou aciditou, aby sa stlmila mastnota jedla.
Inšpirujte sa ďalším párovaním na našom blogu.
Prosecco je víťaz
Leto 2021 bude patriť hlavne Proseccu, tak ako to bolo i minulý rok. Takmer každá slovenská domácnosť má doma po ruke fľašu chladeného Prosecca pre letnú príležitosť. Suché, rafinované a lahodné si môžete vychutnať kedykoľvek počas dňa a nevyžaduje si žiadny zvláštny dôvod, aby ste ho otvorili. Prosecco je celkom príjemný partner na neformálnej Garden Party, môžete si k nemu pripraviť grilované sladkovodné alebo morské ryby, morské plody, krevety či rôzne antipasty.
Ľahšie leto
Leto je ideálnym časom na objavenie alebo znovuobjavenie mnohých cností bielych vín. Ľahšie telo, ovocno herbálny charakter a osviežujúca acidita sú skvelým prostriedkom na potlačenie smädu proti teplu letných horúčav.
Vyhľadávanými odrodami v tomto období sú Sauvignon Blanc, Rizling rýnsky, Veltlínské zelené a Pinot Grigio. K ľahším úpravám rýb a hydiny s jemnou omáčkou, zeleninovo kuracím špízom na ihle bude ideálny kalich vychladeného ľahšieho bieleho vína tým správnym výberom.
Rosé je jedno z najlepších vín, ktoré si môžete počas leta dopriať. Suché ružové víno ponúka osviežujúci zážitok, či už sa opaľujete na slnku alebo sedíte v tieni. Môžete si ho vychutnať po celý deň až do večera. Kombinácia grilovaný losos alebo tuniak so zeleninovou salsou vytvorí harmóniu s ľahkým sviežim Rosé.
Ako na červené
Ak sa chystáte v lete grilovať steaky, potrebujete, červené vína so stredne plnou štruktúrou, telom a trieslovinami.
Ľahšie v tele s nižším obsahom trieslovín, ale vyšším obsahom kyselín, nižším obsahom alkoholu, postavené na ovocných tónoch. Ideálne pre oslavy teplého počasia sú červené vína odrôd ako Pinot Noir, Grenache, Nebbiolo alebo Sangiovese.
Z našich viníc uprednostnite Modrý Portugal, André, Svätovavrinecké a Frankovka modrá. Červené víno pri 14 - 16° C bude aj v lete pôsobiť osviežujúco. Ku grilovanej panenke so šampiónmi Portobello skúste Pinot Noir z Nového Zélandu a k jahňacím kotletám francúzsky Syrah bez dreva. K steakom (samozrejme závisí od prípravy a prílohy) si môžete otvoriť Tempranillo s Garnachou, Carmenére alebo i Malbec.
Neexistujú striktné pravidlá, aký štýl vína vybrať k tomu, či onomu grilovanému pokrmu.
Ďalšie články
Ovocné vína sú samostatná kapitola vo svete vín. Svojej obľube sa tešia najmä v oblastiach s chladným podnebím v Severnej Amerike, Škandinávii, ale aj na Slovensku. Spoločnosť Pereg, ktorá sídli v meste Modra, sa zaoberá výrobou ovocných aj hroznových vín. Nadväzuje na tradície predkov, ktoré prepájajú s novými poznatkami a modernou technológiou.
Jarná úroda vyvoláva obraz chrumkavej, čerstvej zeleniny. Tradične býva zelenina nepriateľom vína. Horkosť v artičokoch a špargli sa často považuje za protiklad k vínu. Nebojte sa, existuje niekoľko skvelých tipov, ako si správne vybrať vína s jarným pokrmom.
Jarná ponuka vín až -40%, akcia platná len do 30.4.2024.
Emiliana je najväčšie čílske organické vinárstvo, ktoré sa každý rok 22.4. pripája k oslavám Dňa Zeme. Vinárstvo sa plne venuje organickému a biodynamickému pestovaniu hrozna a hospodáreniu, ktoré chráni našu planétu a samozrejme prináša skvelé vína.
Limitovaná akcia - vína Emiliana -40%