offerBox
1

18. 4. - MasterClass Chateau du Cedre na Starej Vajnorskej

offerImage

18. apríla budete mať príležitosť ochutnať v sprievode Aurore del Vitto zo Chateau du Cedre osem vín, medzi nimi aj vzácny Le Cédre Blanc.

Čítať viac

3+1 ZADARMO na ovocné vína Miluron s kódom RIBEZLA

right-arrow
UŽÍVATEĽSKÉ MENU
VÝBER JAZYKA
Späť Detailný filter
Späť Detailný filter
Späť
Späť
Rozhovory 10/10 na tému „ Burgundsko na tretiu“

Rozhovory 10/10 na tému „ Burgundsko na tretiu“

Burgundsko je oblasť vo Francúzsku, kde nájdete jedny z najlepších, ale aj najdrahších vín sveta z dvoch dominantných odrôd Chardonnay a Pinot Noir. Po dlhšej pauze sa somelier Rasťo Šuták rozhodol práve v septembri pre Burgundsko. A prečo na tretiu? Prvýkrát sa Rozhovory o Burgundsku konali pred štyrmi rokmi, druhýkrát pred skoro tromi rokmi ešte na Klobúčnickej a teraz po tretíkrát.


 

I menej známe vína

Do výberu sa dostali vína z prestížnych apelácii, ale i menej známych. Záujem o Rozhovory bol naozaj vysoký, lístky na degustáciu sa predali v rekordne rýchlom čase. 

Prvé víno Domaine Chanson Bourgogne Aligoté 2014. V rámci Burgundska začína byť odroda Aligoté raritou, pretože sa postupne zmenšuje jej plocha. Pre Francúza je Aligoté výborným aperitívom ráno k ustriciam alebo k plodom mora.

Víno so sviežou  vôňou citrusov, zelených jabĺk, zeleného čaju doplnená herbálnymi a jemne dymovými tónmi. V chuti vyvážené, ovocné s výbornou šťavnatou kyselinkou a minerálnym záverom. Pri vyššej teplote sa otvára, pekné teraz i s potenciálom. Skvelé entrée. 

Druhé víno v poradí Albert Bichot Vielles Vignes de Chardonnay Bourgogne 2018. Vo vôni otvorené, kandizované citrusy, zrelé jablko, hruška, žlté ringloty doplnené tónmi bielych kvetov agátu a medu. V chuti komunikatívne, šťavnaté, ovocné s príjemnou kyselinkou a jemne minerálnym záverom.

Pripomínalo mi NV Champagne bez bubliniek. Ak chcete ochutnať toto víno, poponáhľajte sa, v portfóliu Corner sa dopredáva a bude plynule nahradené vínom Secret de Famille Chardonnay Côte d´Or.  

 

Už žiadne Chardonnay, dám si Chablis... Pri treťom víne ostávame pri výrobcovi, ideme však severnejšie do apelácie Chablis a rovno k Premier Cru Les Vaucopins z Domaine Long-Depaquit 2015 (ročník 2016 v eshope). Vinohrad Vaucopins  sa nachádza na pravom brehu rieky a rozprestiera sa na ploche 27ha, víno pochádza z 5,2ha parcely. Priemerný vek vinohradov je 31 rokov. 15% vína fermentovalo v 1 až 4-ročných dubových sudoch 10 mesiacov. Ročník 2015 na prvý dojem pôsobí telnato, má viac vrstiev. Žlté ovocie, biele fialky, jemný dotyk dreva. V chuti si zachováva cool climate charakter, živá kyselinka, minerálne. Pôsobivé s potenciálom.

Château Gris Les Terrasses Monopol 2015. Biele Nuits-Saint-Georges je raritou. (ročník 2016 v eshope Albert Bichot má Ch. Gris vo vlastníctve ako Monopole, čo znamená celú jeho plochu. Mala som možnosť stáť aspoň pri vchode do Château Gris, ktorý je pre verejnosť zavretý. Konajú sa tam len dôležité spoločenské akcie vinárstva. Vinohrad s rozlohou 0,67ha je vysadený na hlavu na terasách nad zámkom. Vôňa pôsobí veľmi sofistikovane, ročník 2015 je veľmi mladý, napriek tomu veľmi dobre integrované drevo. Elegantné, vyvážené s krémovou štruktúrou a živou vibrujúcou kyselinkou. Víno bolo dekantované. Výborný potenciál k ďalšiemu zreniu.

Prechod medzi Chardonnay a Pinot Noir patril Crémantu Pure Blanc de blancs od Bichota. Neročníkový Crémant zo Chardonnay s nižšou dossage. 14 mesiacov na kvasinkách + 3 mesiace vo fľaši. Vo vôni dominuje žlté ovocie, lúčne kvety, oriešky s jemným dotykom autolýzy. V chuti svieži, jabĺčkový s pikantnou kyselinkou a krémovou štruktúrou. Jemné perlenie. Výborné ku grilovanej husacej pečeni.

Červené na rade

Prvým červeným vínom je Albert Bichot Secret de Famille Pinot Noir Bourgogne Côte d´Or 2017. Príjemné, ľahšie ovocné víno, v ktorom dominuje kôstkové ovocie. V chuti šťavnaté, postavené na ovocí s jemne herbálnymi tónmi. Víno vyzrievalo v dubových sudoch, z toho 20% nových. Už teraz pomerne mäkká tanínová štruktúra. Prístupný a zrozumiteľný Pinot Noir z Burgundska nielen pre začiatočníkov. 

Fixin Clos de la Perriere Premier Cru Monopole 2016 patrí rodine Joliet, ktorá predáva Bichotovi hrozno. To pochádza z 5ha parcely Manoir de la Perriere s hlinito vápenatej pôdy z 12. storočia s priemerným vekom viniča 40 rokov. Ročník 2016 v prvom nádychu čierna ríbezľa, čerešne, višne, neskôr grafit a eukalyptus. Čím dlhšie je v kalichu, tým sa viac otvára. V chuti zatiaľ striktné, ovocno korenisté s tónmi čierneho čaju. Výborná osviežujúca kyselinka, pomerne mladá tanínová štruktúra a dlhý minerálny záver. Odložiť. 

Pokračujeme s Pinotmi z Domaine Chanson. Novinkou v portfóliu je Savigny-Dominode Premier Cru 2014. Hrozno pochádza z 2ha parcely s východnou orientáciou a s jemným sklonom na sever. Vápenatá pôda s hnedým vápencom a kriedou. Víno vyzrievalo 15 mesiacov v dubových sudoch. Domaine Chanson je klasika. Vôňa čiernej ríbezle, červeného melónu, brusnicového čaju, neskôr kvetinkové až jemne mäsité a zemité. V chuti komplexné, kôstkové ovocie, čajové tóny s príjemnou osviežujúcou kyselinkou. Premier Cru s výborným výkonom a cenou.

 

Druhým Premier Cru od Chansona je Beaune Bressandes 2013, ktorý je považovaný za jeden z najlepších vinohradov v Beaune. Hrozno pochádza z 2ha parcely s hnedým vápencom, pieskovcom a skalnatým podložím. Víno vyzrievalo 17. mesiacov v dubových sudoch. Vo vôni pôsobí oproti Savigny-Dominode viac otvorene a prístupnejšie. Plnšie a bohatšie, má viac vrstiev s dobrou koncentráciou chute. Kôstkové ovocie, fialky, opracovaná koža a jemne animálne. Zaujímavé porovnanie dvoch Premier Cru.

Vrchol degustácie je Chanson & Fils Charmes-Chambertin Grand Cru 2006. Nepripravených zaskočil a pripravení mali Vianoce o 3 mesiace skôr. Neuveriteľne živé s výbornou ovocnou informáciou a stále sviežou kyselinkou. Jahody, čierne ríbezle, jemne mäsité a údené tóny, výluh čajových lístkov a podhubia. Tanínová štruktúra stále prítomná. Čas v kalichu mu prospieva a mení sa. Dlhý minerálny záver. Klasika.

Toto víno sa dostalo do degustácie len náhodou. Jedna fľaša je stále k dispozícii v Corneri, zvyšok vo Wellness hoteli Chopok v Jasnej za veľmi priaznivú cenu, za ktorú by si Angličan zaplatil i letenku, len aby si ju kúpil.

Keďže záujem o degustáciu bol vyšší ako ponuka, Rasťo Šuták sa rozhodol v októbri nadviazať na Burgundsko...

Newsletter
Ustriehnite si zľavy, akcie a degustácie

V newslettroch vám budeme posielať aktuálne akcie na víno, degustácie alebo ďalšie zaujímavé info zo sveta vína.  Z nášho newslettru sa môžete kedykoľvek odhlásiť v jeho spodnej časti.