offerBox
1

3. 5. - Degustácia vín El Coto s 5-chodovou večerou v Hoteli Elizabeth

offerImage

Pozývame vás na degustáciu vín El Coto do Hotela Elizabeth, ktorý sa nachádza v srdci mesta Trenčín priamo pod stredovekým hradom. Môžete sa tešiť na kvalitné španielske vína El Coto, ktoré budú podávané k 5-chodovej degustačnej večeri. 

Čítať viac

3+1 ZADARMO na ovocné vína Miluron s kódom RIBEZLA

right-arrow
UŽÍVATEĽSKÉ MENU
VÝBER JAZYKA
Späť Detailný filter
Späť Detailný filter
Späť
Späť
Ročník 2021 v Bordeaux

Ročník 2021 v Bordeaux

V Bordeaux je momentálne ticho. Pravdou je, že nie všetky vína v kadiach dokvasili. Len málo vín zatiaľ prešlo jablčno-mliečnou fermentáciou. Vinári sa nevyjadrujú ku kvalite a povahe ročníka.

Príroda nebola veľmi spravodlivá, jún bol veľmi vlhký, čo malo za následok vznik plesní. August bol naďalej chladný, ale v septembri sa počasie zlepšilo a pokračovalo až do októbra.


Niektorí pestovatelia by radšej počkali so zberom ešte o niekoľko dní dlhšie, ale bolo to príliš riskantné. Výnosy boli celkovo nižšie. Ročník 2021 bol náročný, ale predpokladá sa, že ponúkne niekoľko klasických a elegantných vín. 

Vinárstvo Le Puy 

Úroda hrozna vo vinárstve Le Puy bola v roku 2021 veľmi nízka, v priemere len 14 hl/ha. Počas vegetácie museli čeliť veľkému tlaku plesní vo vinohradoch. Vinárstvo Le Puy pracuje podľa princípov biodynamiky, takže to bolo to o to náročnejšie.

Kvôli pandémii malo vinárstvo problém i s nedostatkom personálu počas zberu, zber hrozna sa robí len ručne. Napriek tomu sú zatiaľ vo vinárstve s vínami spokojní, dosahujú dobrú kvalitu.

Momentálne prebieha fermentačný proces červených vín. Fermentácia bielych vín prebehla pomerne rýchlo a ružové víno je takmer hotové.  Vyrobilo sa dokonca aj malé množstvo sladkého bieleho vína Marie Elisa, stáčať do fliaš sa bude o 5-6 rokov. 

 

Vinárstvo Château Haut-Brion 

Koncom zimy boli teploty mierne, vegetácia začínala skoro. Koncom marca vyššie teploty tlačili na rast viniča, po ktorom nasledovalo ochladenie s prúdením vetra zo Sibíru. V noci zo 7. na 8. apríla mráz spôsobil, že niektoré púčiky v regióne Bordeaux zamrzli.

Oveľa dramatickejšie to bolo v iných vinohradníckych oblastiach. Chladné dni s minimálnou teplotou 10°C pokračovali až do 28. mája. Mesiac jún bol ovplyvnený tvorbou plesní a čiernej hniloby. V Pessacu napršalo 179 mm, čo je rekord. Mesiace júl a august boli našťastie mierne, dažde zriedkavé, teploty v rámci sezónnych noriem, rána chladné a cez deň horúco. 14. augusta bolo dokonca 34°C. 

Zber bielych odrôd sa začínal 3. septembra a skončil 13. septembra. Triedenie vo vinohrade bolo nevyhnutné. Vďaka práci zberačov bola úroda prinesená do pivnice v dobrom stave. Vinifikácia je už dokončená a naznačuje veľmi zaujímavý ročník pre biele vína.

Zber modrých odrôd  začínal 13. septembra. V starších vinohradoch prichádza zrelosť pomaly, maximálne teploty stúpali a v hrozne sa hromadilo niekoľko gramov cukru navyše, ktoré budú v roku 2021 dôležité. Zber Merlotu začínal 20. septembra, potom nasledovali ostatné odrody a skončil 8. októbra. Dni zberu sa prelínali s dňami oddychu, nanútenými dažďami, ktorým sa vinárstvo vyhýbalo vďaka predpovediam Météo France .

Newsletter
Ustriehnite si zľavy, akcie a degustácie

V newslettroch vám budeme posielať aktuálne akcie na víno, degustácie alebo ďalšie zaujímavé info zo sveta vína.  Z nášho newslettru sa môžete kedykoľvek odhlásiť v jeho spodnej časti.